Chceme nenávist a válku, nebo smíření a mír?

politika

Válka se přenesla na pole vrcholového sportu! Lékař Jan Hnízdil se ve svém komentáři "Bach(a) Svoboda "zastal myšlenky "nepolitického sportu" a také jednoznačně podpořil právo každého na osobní a svobodný názor. 

Chceme nenávist a válku, nebo smíření a mír?
Jan Hnízdil, lékař
1. dubna 2023 - 11:04

Olympijský vítěz v pětiboji a předseda Komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV) David Svoboda je terčem kritiky. V televizním rozhovoru mimo jiné řekl: „První obětí každého válečného konfliktu je pravda, máme spoustu informací, někdy protichůdných.“ Svoboda se snažil hájit zájmy sportovců, aby nebyli diskriminováni kvůli své národnosti, barvě pleti, politické příslušnosti či pohlaví. „Šlo mi o ochranu nevinných sportovců,“ uvedl.

Ministerstvo obrany se od jeho slov distancovalo. Uvedlo, že relativizoval a zpochybňoval zločiny, které páchá Rusko na Ukrajině, přimlouval se za start tamních sportovců na olympiádě. „Ukrajinští sportovci umírají za svou vlast a nikdy už na olympiádě nebudou moci reprezentovat svoji vlast. Je nemorální a ohavné umožnit účast na olympijských hrách sportovcům Ruska a Běloruska. Je to výsměch ukrajinským sportovcům a všem obětem barbarského Putinova útoku na Ukrajinu,“ napsala ministryně obrany Černochová. „Musím od personalistů dostat nějaké info, jaké máme podle zákona možnosti,“ zvažuje způsob, jak Svobodu za jeho výroky potrestat. 

„Pustit ruské sportovce na olympiádu je taková reklama na ruskou válku a ruské zločiny, že nejde o žádnou symboliku. Jedná se prostě o životy lidí…. Musíme jasně definovat, co je více: život člověka, nebo Rusové ve sportovních soutěžích… V této chvíli bych soustředil veškerou energii na to, že účast Rusů na olympiádě neexistuje. A je jedno, jestli s dresem, hymnu nebo bez hymny,“ ostře se proti účasti Rusů a Bělorusů na vrcholných sportovních soutěží vymezuje olympijský vítěz z Nagana, hokejista Dominik Hašek. Proti startu Rusů na olympiádě v Paříži se vyslovil ministr zahraničí Lipavský, premiér Fiala i prezident Pavel. 


Válka se přenesla na pole vrcholového sportu. Jeden olympijský vítěz se za start Rusů a Bělorusů přimlouvá, druhý ho ostře odmítá. Ten první je za svoje názory odsuzován (možná bude i trestán), názory druhého mají mediální a vládní podporu. Jeden válečnou propagandu odmítá, neboť: „První obětí každého válečného konfliktu je pravda,“  druhý se na ní aktivně podílí, neboť: „By to pro Rusko byla reklama na jeho válku, vraždění a zločiny, včetně genocidy na ukrajinských dětech.“

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach, na tiskové konferenci na závěr zasedání výkonné rady MOV, odsoudil evropské politiky, kteří nesouhlasí s návratem ruských a běloruských sportovců na mezinárodní scénu. Sportovním federacím doporučil, aby za jasně stanovených podmínek umožnily účast ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích. Nemělo by se to týkat sportovců, kteří aktivně podporují válku na Ukrajině, ani příslušníků ruské armády. „Pokud by vlády převzaly rozhodování, kteří sportovci se mohou účastnit jakýchkoliv soutěží, byl by to konec světového sportu, jak ho známe dnes,“ uvedl Bach. 

Nedělám si iluze o mravních motivech předsedy MOV Bacha. Myšlenky olympizmu byly vytunelovány. Vrcholový sport je tvrdý byznys, prolezlý dopingem, zájmy sponzorů, sázkových a marketingových agentur. Přesto má stále potenciál lidi sbližovat, být prostředkem smírného řešení globálních konfliktů, být metaforou války. Je humánnější, když se budou národy střetávat na sportovním poli, střílet po sobě hokejovými puky a tenisovými míči, než když se budou navzájem zabíjet. Rusko není globální zlo, stejně jako USA nebo EU nejsou globální dobro. Ukrajina je nešťastná země, zneužitá k mocensko-politickým účelům. „Zelenskyj je nejlepším prezidentem pro válku. Pro mír potřebujeme někoho jiného,“ prohlásila novinářka webu Ukrainska Pravda Alina Polakovova. Chceme nenávist a válku, nebo smíření a mír? 

Také jsme psali:

„Coubertin uskutečnil myšlenkový pokus využít sport a olympijské hry k záměrům, jež samotný sport přesahují. Filosofie olympismu se nevztahuje pouze na vrcholové sportovce, ale na každého, nejen na krátkou dobu, ale na celý život. Netýká se jen závodění a vítězství, ale zvláště hodnot spojených s účastí a spoluprací, sportu nejen jako aktivity, ale také jako faktoru přispívajícího ke vzdělávání, výchově a rozvoji jedince, jeho osobnosti a sociálního života,“ píše se na webu ČOV.

Coubertinovy myšlenky samotný sport přesahují. V souladu s nimi odmítám šíření nenávisti a diskriminaci kohokoliv na základě národnosti, barvy pleti, pohlaví či přesvědčení. Odmítám vylučování ruských, běloruských či jiných sportovců. Odmítám princip kolektivní viny. Odmítám ponižování a urážení kohokoliv na základě národnosti, barvy pleti, pohlaví či přesvědčení. Podporuji setkávání sportovců a lidí bez rozdílu. Podporuji svobodu slova a myšlenku olympizmu. Podporuji Davida Svobodu. 

(jk, Jan Hnízdil, blogosvet.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?