Chmelár: Varování Čechům před pastí, do které se dostalo Slovensko

politika

Nabízím vám analýzu, ve které jsem věnoval pozornost nadcházejícím českým prezidentským volbám. Varuji vás před pastí, do které bylo Slovensko chyceno a která nyní ohrožuje Česko, píše na facebooku Eduard Chmelár, slovenský analytik.

Chmelár: Varování Čechům před pastí, do které se dostalo Slovensko
Eduard Chmelár, slovenský analytik
11. ledna 2023 - 04:20

V nákladné a demagogické marketingové kampani je hlavní výzvou, které bude budoucí prezident čelit a za kterou určité vlivné kruhy investovaly do některých kandidátů obrovské peníze. Česká republika stejně jako Slovensko bude rozhodovat, zda povolí umístění cizích vojsk na svém území. A souhlas hlavy státu je v tomto případě zásadní a nenahraditelný. Proto očekávám, že se bude do poslední chvíle kalkulovat a pravděpodobně i uplácet. V tomto ohledu je zajímavé, že novou informací je, že na konci loňského roku přistálo na účet odcházejícího Josefa Středuly pět milionů korun od moravského miliardáře napojeného na ODS, kterého odborový lídr za pár dní "vykopal".



Nejdůležitějším tématem by měl být mír a ochrana zájmů státu

A tady se dostáváme k zásadní výzvě: K čemu potřebují některé politické síly vrážet takové obrovské peníze do kampaně na funkci, v níž jde mocensky zdánlivě o tak strašně málo? A to je právě ta past, do které spadlo Slovensko a do které může nyní padnout i Česko. Je jedna důležitá funkce hlavy státu, která není přenosná ani na vládu, ani na parlament. Je to ratifikace mezinárodních smluv (čl. 63 odst. 1 pís. b Ústavy SR a čl. 102 odst. 1 pís. a Ústavy SR). Bez této ratifikace by nebyla možná smlouva, která umožnila rozmístění vojsk USA na území Slovenské republiky. Proto měly určité kruhy tak eminentní zájem, aby se dostala do čela Slovenska právě Zuzana Čaputová.


A o totéž se dnes hraje i v Česku. Jsem znepokojen, ale ne překvapen, že toto není téma prezidentské kampaně u našich západních sousedů. Českým voličům, kteří si nepřejí, aby smyslem našeho historického zápasu, kdy jsme vyhnali z našeho území sovětská vojska, bylo, aby se k nim nastěhovala jiná cizí vojska – doporučuji, aby stanoviska jednotlivých kandidátů k této problematice pečlivě sledovali. Vždyť jediným, kdo se vůči tomuto tématu jasně vyhraňuje, kdo se vyslovuje pro mír a odmítá cizí vojska, je Jaroslav Bašta.


Naopak úplně jasným je generál Petr Pavel, o jehož militaristické mentalitě není třeba pochybovat a pro kterého „trvalý mír je iluze“, dodává Eduard Chmelár.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?