Dezinformace je pravda, kterou řeknete dřív, než se smí

politika

Poslanec za SPD a prezidentský kandidát Jaroslav Bašta často vystupuje proti omezování svobody slova a současným vládním pokusům o zavedení cenzurních opatření či zákonů. 

Dezinformace je pravda, kterou řeknete dřív, než se smí
Jaroslav Bašta, poslanec SPD
18. října 2022 - 04:20

Podle Bašty má naše společnost nakročeno tam, kde jsme byli před 33 lety, tedy kdy existuje jen jeden povolený názor a vše odlišné je dezinformace!

„Všechno, co dělají oni, je báječné, jen jim to kazí dva lidi: Babiš a Putin. Ti, kdo chodí demonstrovat, skočili na lep jednomu nebo druhému, případně oběma najednou. Realitu poznají, až jim budou vytloukat okna vládního úřadu,“ prohlásil v nedávném rozhovoru poslanec SPD, disident minulého režimu, signatář Charty 77 a bývalý velvyslanec Jaroslav Bašta. 

Poukázal také na současné snahy státu o monitoring radikalizace státních zaměstnanců, který on sám už zažil od StB, a podle Bašty je možné, že se nyní dočkáme i provokatérů, kteří vymění hospody za sociální sítě.

Podle Bašty se nálepkování a ostrakizace nositelů odlišných názorů ukazuje stále více. Bašta poukazuje na skutečnost, že dnes už máme jen jeden povolený názor a všichni ostatní, kdo říkají něco jiného a neopakují ta moudra, která jim svými signály posílá třeba premiér, jsou agenty zlého Putina nebo Babiše. S tím souvisí i dokument ministerstva vnitra, který získaly Seznam Zprávy, o radikalizaci státních zaměstnanců, jejichž postoje je třeba monitorovat. 


„To není nic nového, to měla už Státní bezpečnost dokonale propracované, když soudruhům posílala na ústřední výbor každý týden zprávy o náladách. Takže se dočkáme, že nějací agenti – nevím, zda z BIS nebo z vnitra - budou chodit do hospod, provokovat debaty a budou rozesílat různé provokativní emaily státním zaměstnancům. A pak budou hlásit, že probíhá radikalizace a je třeba přijmout opatření. Tohle už tu bylo, jdou po cestě, na kterou komunisté potřebovali 41 let, ale oni to zvládnou do roka a do dne,“ řekl Bašta.

Dále také připomněl paralelu z doby „za císaře pána“ popsanou ve slavném Švejkovi, kdy byli provokatéři mezi veřejností běžní. „Tehdy pokládali otázky jednoduché a primitivní, teď budou spíše provokovat na sociálních sítích než na živo. Kdyby to totiž dnes dělali na živo, mohli by dostat přes ústa,“ řekl Bašta.

Současné snahy státu, probíhají v rámci takzvaného boje proti dezinformacím, opomíjí, jak rozpoznat, co je dezinformace a co odlišný názor oponenta. Podle Bašty je to pro vládu totéž, protože my máme jen jeden povolený názor a vláda to zdůvodní tím, že jsme ve válce.

Také jsme psali:

Častým argumentem vládních politiků v tažení proti dezinformacím bývá, že odlišný názor je v pořádku, ale nesmí se jednat o lež. „To je docela zajímavé. Já bych si to přeložil tak, že odlišný názor je v pořádku, když o něm ten člověk nemluví, jen si ho myslí,“ uvedl Bašta. Vyjádřil se i ke složitosti rozlišování informací a dezinformací. Jako příklad může posloužit koronavirus. Dohady a zmínky o tom, že vzniknou covidové pasy nebo budou potřeba další a další dávky očkování, byly označovány za konspirační teorie a dezinformace. Časem se však staly realitou. 

Bašta také hovořil o tom, že jedna z informací a dezinformací je to, že jsou informace, které přišly dříve, než se to vládě hodí. A zmiňuje slova slavného českého spisovatele, básníka a politika Karla Havlíčka Borovského, který napsal: 

Za pravdu je různá sazba,
jednou pomník, jindy vazba. 
Kdo ji řekne dřív než včas, 
tomu pravda zlomí vaz"

„A to je definice dezinformací, je to pravda, kterou někdo řekne dříve, než se to smí. Ale jaká pravda je, to se říkat nesmí,“ vysvětlil Jaroslav Bašta.

Nakonec zdůraznil, že bez svobody slova nemůže být demokracie. „A jestliže je prvním úkolem demokracie především hlídat svobodu slova, myšlení a názorů a někdo se tomu zpronevěří, posouvá se někam do autoritářské společnosti. Většinou to pak končí nějakým konfliktem vnějším nebo vnitřním, a to je nesmírně nebezpečný postup. V okamžiku, kdy začne jak Evropská unie, tak naše vláda omezovat svobodu vyjadřování a svobodu myšlení, máme nakročeno někam, kde jsme byli před těmi 33 lety,“ dodal závěrem Bašta.

(zak, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?