Dezinformátoři v této zemi sedí v naší vládě, říká Rajchl

politika

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl se rozepsal o nedostatečném počtu LNG terminálů, jež nebudou schopny importovaný plyn odbavit, neboť všechny terminály jsou zcela zahlcené a naprosto nestíhají.

Dezinformátoři v této zemi sedí v naší vládě, říká Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
20. října 2022 - 11:03

Rajchl ve svém facebookovém příspěvku zmínil svůj několik měsíců starý článek, ve kterém upozorňoval na to, že není možné uspokojit evropskou spotřebu plynu tankery s LNG, neboť to přepravní kapacita tankerů nebude schopná zajistit a „odborník na všechno" Jan Cemper ho poučoval, že neumí počítat?

„Odpověděl jsem mu, že opomněl zohlednit naprosto nedostatečný počet terminálů, jež nebudou schopny importovaný plyn odbavit. A voila - je to tady. U Španělska kotví desítky tankerů s LNG, neboť všechny terminály jsou zcela zahlcené a naprosto nestíhají," napsal Rajchl a pokračoval:

„A k tomu si EU probudila a zjistila, že ze Španělska nevedou do zbytku Evropy dostatečné transportní kapacity, a tak začala uvažovat o stavbě nového plynovodu. Ve vztahu k rychlosti reakce soudruhů v Bruselu nemohu nevzpomenout na legendární výrok z filmu Marečku, podejte mi pero - Plha se hlásí! Mimochodem v Německu není terminál ani jeden, v Polsku jeden jediný s malou kapacitou určený pouze pro potřeby Polska."


Rajchl dále píše, že představa, že naší vládou opakovaně proklamovaná zakoupená kapacita v terminálu v nizozemském Eemshavenu, dokáže za této situace pokrýt spotřebu ČR, pak působí až dětinsky naivně. Kdyby to prý padlo v pořadu Agáta Jaromíra Soukupa, tak by to ještě pochopil, ovšem na oficiální tiskové konferenci naší vlády působí toto sdělení coby spása pro nadcházející zimu poněkud trapně, podotýká Rajchl.

Také jsme psali:

„O tom, že kapacita terminálů nebude stačit, mluvíme s Ivanem Noveským a Vláďou Štěpánem už asi půl roku. A EU najednou objeví Ameriku. Aneb "dezinformátoři" zase měli jednou pravdu a avizovali skutečný stav věcí o několik měsíců dříve, než se desítky tankerů zasekly u španělských břehů. Jinými slovy jediní skuteční dezinformátoři v této zemi sedí v naší vládě a v našich médiích," uzavřel svůj komentář Rajchl. 

(nov, prvnizrpavy.cz, foto: fb)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?