Dobří holubi se vracejí. Pavel ani Holubová to však nejsou

politika

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl zhodnotil ve včerejším vysílání prezidentskou superdebatu, která proběhla na televizi Prima. A zhrozil se nad tím, co pronesl generál Petr Pavel. V sázce je svoboda, mír a nebo válka. 

Dobří holubi se vracejí. Pavel ani Holubová to však nejsou
Jindřich Rajchl (PRO)
26. ledna 2023 - 11:03

Rajchl je toho názoru, že Pavel pohořel v ekonomických tématech, co ale považuje za skandální, je jeho výrok, že nelze dělat referendum, protože na něj nemáme lidi připravené. Rajchl si je jistý, kdo společnost opravdu rozděluje a kdo straší válkou. Vyjádřil obavy z rétoriky, která zmiňuje částečnou mobilizaci českých obyvatel a našel i chyby na Babišově volební kampani.

Podle Rajchla to byla zatím nejkvalitněji vedená debata, co se týká moderátorky. Pochválil také Terezii Tománkovou a srovnal ji s amatérismem ostatních médií včetně České televize.

„Jediné, co se mi nelíbí, je vystupování diváků. Když se díváte na americké diskuse, tam mají diváci zakázáno tleskat a projevovat se, kromě úvodu a závěru,“ uvedl předseda PRO s tím, že by šel také touto cestou.

V této souvislosti kritizoval i vystupování Evy Holubové.

„Co je moc, to je moc,“ řekl na adresu herečky a velké podporovatelky generála Pavla. Na téma Ukrajiny byly podle Rajchla omílány stále stejné věci, nic nového.

„Nikdo nemá odvahu říci, že by se jednání mělo vést i s ruským prezidentem Putinem,“ uvedl Rajchl s tím, že pokud chcete dojednat mír, musíte mít u stolu všechny zúčastněné strany.

Souhlasil s Babišem v tom, že se mu nelíbí, že si Pavel myslí, že ČR nemá na to moderovat debatu o míru a pořádat mírový summit.

„Podceňování České republiky od Petra Pavla mi přijde nemístné a mimo současný rámec,“ prohlásil dále Jindřich Rajchl. 

Nelíbilo se mu ani předávání zarámovaného článku číslo 5 dohody o NATO, o které se Pavel pokusil směrem ke svému protivníkovi. Rajchl to považuje za „divadlo“, které vymyslel Pavlův PR tým. Pokud se podle předsedy PRO dá mluvit o oblasti, kde má Babiš zřetelně navrch, je to oblast ekonomiky.

„Tam byl Petr Pavel v úzkých, panikařil a některé výroky byly na hranici smíchu. Třeba ten o skladování elektřiny,“ domnívá se Rajchl.


Babiš v této části podle Rajchla připomínal parní válec, který se rozjel a debatou o ekonomických tématech se bavil.

„Pavel hlubší ekonomické znalosti nemá a dominance Andreje Babiše byla zásadní,“ uzavřel Jindřich Rajchl ekonomickou část.

„Co mě ale chytlo za uši, bylo konstatování Pavla, že národ nerozděluje, ale opakovaně zmíní, že se jedná o souboj mezi dvěma světy,“ rozporoval Rajchl generálova tvrzení.

„Pavel dokonce řekl, že s takovými lidmi z druhé skupiny by se identifikovat nechtěl,“ a to je podle Rajchla zásadní rozdělování. Řeč přišla i na válečnou hrozbu.

„Babiš je podle médií obviňován, že straší válkou, ale najednou se v médiích doslechneme, že podle Generálního štábu hrozí částečná mobilizace,“ nevěřil Rajchl svým uším.

„Slyšíme, že bychom se neobešli pouze s naší armádou a naši občané by museli být částečně mobilizováni. To není strašení? To není o válce? Proč je strašení jen to, když o válce mluví Andrej Babiš,“ podivoval se Rajchl a prohlásil, že mu z toho šel až mráz po těle. 


V této souvislosti zhodnotil i část kampaně Andreje Babiše, zaměřenou právě na válečnou hrozbu. Podle Rajchla bylo chybou použít tu část sloganu, kde se hovoří o generálovi, nebo vojácích a Babiš se měl zaměřit pouze na to, že chce mír.

„Pokud tady ale někdo straší válkou, tak je to zejména pětikoalice, která to teď upozadila, protože cítí, že kdyby tuto kartu hrála dál, mohla by aktivizovat další voliče ve prospěch Andreje Babiše,“ uvedl dále předseda strany PRO Rajchl.

„Lidé prostě nechtějí válku, kromě našich ústavních činitelů, kteří jsou vyjmuti z branné povinnosti,“ upozornil dále známý advokát.

Nejvíc ale Rajchla zaujalo téma referenda, které bylo v debatě zmíněno.

„Do té doby, než budeme mít občany připraveny, nemůžeme referendum dělat,“ tak zněla podle Rajchla generálova odpověď a předsedu PRO doslova rozpálila doběla.

„To je strašidelná odpověď. Kdo je na to připravený? On a ta vláda? Oni mohou rozhodovat a my ne? Oni jsou připraveni a my ne? On z nás dělá nesvéprávné jedince, to je jako by řekl, že by neměli lidé jít volit,“ rozčílil se Rajchl a pokračoval.

„Jak nás chce připravovat? Přes cenzora Klímu?“ ptá se dál s odvoláním na vládního zmocněnce pro oblast médií.

„To byla nejstrašnější věta celé kampaně a ještě doplněna zvoláním Podívejte se, jak dopadl brexit,“ nevěřícně kroutil hlavou Rajchl a vyjádřil očekávání, jak zmíněnou větu vezmou média. A měl pravdu, většina mainstreamových médiích o tom mlčí. 

„Když se udělala kauza s Polskem, když se z jedné věty Andreje Babiše stala kauza, jsem zvědavý, jak média budou informovat o této skandální větě.“

Podle Rajchla si totiž zmíněnou větu lze přeložit tak, že lidé nejsou podle Pavla dostatečně uvědomělí a jestliže tím Pavel naznačuje, že nám třeba bude vnuceno euro bez referenda, tak to je důvod, proč jeho ani pětikoalici volit nebude.

Také jsme psali:

Rajchl zhodnotil i osobní pocit, který v něm vyvolává generál Pavel. Podle něj je studený a jeho heslo Klid a pořádek v něm vyvolává německé Ruhe und Ordung. Babiš naproti tomu působí přirozeněji, i když v některých případech je z jeho strany až moc emocí. Je třeba také vzít v úvahu to, že Pavel nesouhlasil se zveřejněním svého spisu.

„Existují tedy věci, které o něm nevíme,“ uvedl s tím, že pokud by Primě něco vytknul, je to právě fakt, že v tomto případě nešla více do hloubky a nezeptala se na důvody, proč generál tyto informace tají. To už se ale dostal k celkovému hodnocení debaty.

„Osobně si myslím, že spíš vyhrál Andrej Babiš, a to díky ekonomickým tématům," řekl Rajchl s tím, že být na Babišově místě, akcentoval by více téma konfliktu venkova a měst.

„Intelektuálové s tituly si myslí, že jsou ta šlechta a lidé na venkově se dají oblbnout. Ve skutečnosti je to přesně obráceně,“ je si jistý.

„Je to karta, na kterou hrál Miloš Zeman. Ten mluvil o pražské kavárně a selském rozumu,“ doplnil ještě Rajchl. 

V této souvislosti se sám předseda PRO obrátil na voliče z venkova.

„Jestli chcete, aby se vám město posmívalo, nechte je vyhrát,“ apeloval dále Rajchl. Podle něj i když se za protivenkovská hesla všichni omlouvali, ve skutečnosti si o venkovu myslí, že jsou tam lidé hloupí.

„Oni si o vás myslí, že jste plebs, že jim nesaháte po kotníky, oni mají to Starbucks caffe, oni mají svoje open space a pohrdají vámi,“ myslí si Rajchl o tématu sporu města a venkova a pokračuje:

„Buď necháte městskou šlechtu, aby zvítězila, nebo to zvednete do svých rukou a ukážete, že tahle země není jen Praha a Brno,“ řekl dále Rajchl. 

Také jsme psali:
V závěru svého vystoupení objasnil ještě Rajchl důvody, proč se on sám rozhodl volit Andreje Babiše.

„Je to pojistka proti řádění pětikoalice v této zemi, je třeba zabránit tomu, aby měli podporu ještě z Hradu,“ je si jistý Jindřich Rajchl, bude ale podle svých slov respektovat volbu každého člověka, ať bude volit kohokoli.

Každopádně včerejší vystoupení evidentně rozpálilo Rajchla natolik, že ještě na svůj facebookový profil později napsal:

Jsem rád, že mi pan generál včera v debatě na Primě vysvětlil, jak je možné, že když tady vládní činitelé a vysoké vojenské špičky, mluví rok o válce, tak je to v pohodě, zatímco když si to napíše Babiš na plakát, tak je to strašení veřejnosti.
Takže prosím vás, vy všichni méněcenní vyznavači chaosu, co nejste připraveni na rozhodování a žijete v tom druhém světě, proti kterému pan generál bojuje (aniž by chtěl samozřejmě naše občany jakkoliv rozdělovat), už si to zapamatujte:

1) když mluví o válce pan Fiala, paní Černochová, pan Rakušan, pan Lipavský, pan Řehka a další, tak je to "upozorňování na rizika"
2) když Babiš napíše na plakát, že chce mír, tak je to strašení válkou

Už to chápete, vy méněcenní občané toho druhého světa, se kterým pan generál nechce mít nic společného? Nebo vás mám nahlásit na KRIT, aby vám to soudruzi přijeli vysvětlit ještě jednou?


(fan, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?