Doubrava: Tchajwanští voliči bláznivého Vystrčila nepotěší

politika

V sobotních tchajwanských volbách občané čínské provincie Tchaj-wan zvolili 11.023 úředníků místní správy - včetně starostů, soudců a městských radních.

Doubrava: Tchajwanští voliči bláznivého Vystrčila nepotěší
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
28. listopadu 2022 - 07:20

Dosavadní vláda předstírá, že Tchaj-wan pod patronací USA představuje ostrovní stát nezávislý na pevninské Číně. Voliči ukázali, že to tak jasně nevidí.

V rozhovoru pro Prvnizpravy.cz s publicistou Františkem Ročkem to uvedl emeritní senátor Jaroslav Doubrava.

Roček: Tchajwanská prezidentka odstoupila z čela vládnoucí Demokratické pokrokové strany (DPP). Se svou politickou bandou sázela na strašení čínskou hrozbou a bylo jí to na nic.

Doubrava: Tchajwanské volby jsou vzkazem hloupým chaotům jako je současná fialově hloupá vláda nebo šéf senátu Vystrčil. Tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen v sobotu odstoupila z čela vládnoucí DPP poté, co se její strategie místní volby ukázat jako projev vzdoru vůči údajné agresivitě Číny se nevyplatila a nezískala podporu veřejnosti. Volby starostů, krajských šéfů a místních radních se zdánlivě týkají domácích otázek, jako je pandemie COVID-19 a kriminalita, a ti, kteří byli zvoleni, nebudou mít přímý vliv na politiku Číny. Ale prezidentka chtěla, aby volby byly více než jen místní hlasování, vytřeštila oči a kvičela, že musí její strana ukázat, jak Tchaj-wan brání svou demokracii uprostřed vojenského napětí s Čínou, která chce, aby se ostrov konečně vrátil pod čínskou správu.

Roček: Hlavní opoziční strana Kuomintang (KMT) získala 13 z 21 křesel starosty a krajských šéfů, včetně hlavního města Tchaj-peje, ve srovnání s pěti křesly DPP. Valně si nevedli velkohubí demokraté z DPP ani u  posledních místních voleb v roce 2018. Co z toho máme vyčíst?

Doubrava:  Výsledek místních voleb ukázal, že hlavní proud tchajwanského veřejného mínění je pro stabilitu a klidný život. Strašení čínskou invazí na ostrov jaksi netáhne. Místní lidé investují v pevninské Číně, cestují do Číny, jsou tam i zaměstnaní. To je jiná Čína než jakou popisují idioti kolem proamerické prezidentky Tsai Ing-wen.

Proto si Peking rychle pospíšil s ujištěním, že bude pokračovat v podpoře mírových vztahů a odporu proti americkému provokačnímu našeptávání k nezávislosti Tchaj-wanu a zahraničnímu vměšování.

Roček: Prý KMT je pro větší dialog s Čínou a více méně nemá nic proti sjednocení s Čínou?

Doubrava: Oficiálně jak DPP, tak KMT oficiálně upřednostňují úzké vztahy s Čínou, i když popírají, že by byly propekingské. Ale u DPP jde o účelové žvásty vzhledem k stále užšímu napojení na USA a jejich evropské sluhy z EU. Proto se nelze divit, že KMT obvinila prezidentskou hysterku Tsai a DPP z přílišné konfrontace s Čínou a ze snahy pošpinit stranu KMT, že příliš spolupracuje s pevninskou Čínou.

Roček: Nakonec to mělo úspěch…

Doubrava: Hodně Kuomintangu pomohlo, že strana svou kampaň zaměřila na kritiku reakce vlády na pandemii covidu-19, zejména po letošním nárůstu případů. Oficiálně plácají, že budou trvat na obraně Čínské republiky, tedy Tchaj-wanu, a ochraně demokracie a svobody, ale ve skutečnosti je spousta lidí z KMT naštvaná, že človíčci z DPP vyvolávají protipekingskou hysterii. Přitom jedinou rozumnou cestou je stále užší spolupráce s Čínou, protože budoucnost je kšeft. Čím lepší kšefty, tím plnější ledničky.

Roček: Pozornost se nyní zaměří na prezidentské a parlamentní volby v roce 2024, které prezidentka Tsai a její DPP v roce 2020 drtivě vyhráli díky slibu, že se postaví Číně a budou bránit svobody Tchaj-wanu. Co vy na to?

Doubrava: Pokud jde o Tsai, tahle ženská otravuje jako prezidentka druhé funkční období a proto nemůže znovu kandidovat jako prezident kvůli omezení funkčního období. Ale blbců jejího formátu se jistě najde více než dost. Otázkou je, zda bude přitažlivý pro voliče.

Pokud jde o to, že pseudodemokraty z DPP v roce 2020 drtivě vyhráli díky slibu, že se postaví Číně, měli štěstí, že v roce 2019 americké a britské tajné služby pomohly rozpoutat v Hongkongu hysterii kolem připravovaného zákona o vydávání kriminálních uprchlíků na Tchaj-wan a do pevninské Číny.



Roček: Přitom Peking, aby bylo námitek proti vydávání osob do zahraniční jurisdikce pokud možno co nejméně, v návrhu hongkongské vlády byl snížen počet trestných činů, za které je možné vydávat zlobivé lidi do Číny a na Tchaj-wan, ze 46 na 37, a zvýšit trestní sazbu z nejméně 3 na 7 let. Vydávání by hrozilo jen za závažnější trestné činy. Trestný čin uplácení ale v návrhu změny zákona zůstal.

Stávající nařízení o uprchlících (FOO) odkazovalo na vzorovou smlouvu OSN o předávání uprchlíků. Tyto informace hongkongská vláda zveřejnila 22. května 2019 v 17:12 hod. V této informaci se lze dočíst také: FOO funguje již téměř 22 let a funguje dobře a hladce. Soudy mají rozsáhlé zkušenosti s vyřizováním značného počtu případů od vstupu tohoto nařízení v platnost, včetně České republiky. To je pozadí hongkongské hysterie. Byla vyprovokovaná a západní media z toho udělala boj za svobodu. Z toho profitovali i tzv. demokratičtí křiváci z DPP.

Doubrava: Proto musí teď najít pseudodemokraté z DPP ve spolupráci s USA a jejich tajnou službou nějakou protičínskou politiku, která by byla účinná, tedy vzbuzovala protičínské obavy. Již se na to defacto západní země připravují. Využívají k tomu i takové hlupáčky jako českého troubu Vystrčila, který letěl na Tchaj-wan se zesměšnit jako anděl šlechetnosti a nevědomosti. Není to náhoda, že se začali na Tchaj-wanu rojit západní agenti a zaříkávači, kterým se říká sluníčkáři aneb nevládní organizace. Nedávno 2. listopadu 2022 v Taiwan Review se rozplývali, cituji: „Další pobočky zahraničních nevládních organizací byly založeny na Tchaj-wanu jako součást vládního závazku prohloubit vazby země s demokratickým světem. Po otevření poboček amerického Národního demokratického institutu a Mezinárodního republikánského institutu a Nadace Friedricha Naumanna pro svobodu se sídlem v Německu patří mezi letošní přírůstky americký Freedom House, české Centrum evropských hodnot, španělský Safeguard Defenders a japonská Terra Renaissance.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí je štěstím bez sebe a zpívá, že „pozitivní vývoj odráží globální uznání vyspělé demokracie Tchaj-wanu a pokračující vládní kultivaci země jako přátelského a stabilního partnera. Vláda bude i nadále poskytovat nezbytnou pomoc, aby podpořila pohodlné a svobodné prostředí pro zahraniční nevládní organizace…“ Je to stejně ukecaně hloupé jako nesmysly, které se sebe vypouští senátní Vystrčil.

Roček: Co z toho vyplývá?

Doubrava: Toto jsou první postřehy. Ještě do konce týdne se k tchajwanským volbám vrátíme. Je to zajímavý kotel plný hadů a červů.





43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX




(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif