Erik Best: V demokracii i mafie má mít své zastoupení v Parlamentu

politika

Gazdík si ponechá post poslance. V demokracii i mafie má mít své zastoupení v Parlamentu, napsal na facebooku Erik Best.

Erik Best: V demokracii i mafie má mít své zastoupení v Parlamentu
Erik Best, americký publicista
20. června 2022 - 10:30

A velmi zajímavý komentář:

Vláda Petra Fialy má čím dál větší problémy. Na jednu stranu podniká jeden asociální krok za druhým, neřeší ekonomickou ani energetickou krizi – a zadlužuje stát na úkor svých občanů. Na stranu druhou se množí korupční kauzy a kauzy, kde je podezření na propojení vládních činitelů s organizovaným zločinem.

Kabinet Petra Fialy sliboval voličům „slušnost“. Nechme nyní stranou vyprázdněnost tohoto pojmu, zvláště na politické scéně. V praxi vidíme pravý opak. Pan Farský si chtěl odjet na stáž do USA, ale současně pobírat poslanecký plat. Pan Michalik si půjčoval miliony přes záhadnou kyperskou firmu, aby 12. června, pár dnů před vypuknutím Hlubučkovy aféry, náhle zemřel.

Pro kontakty s Michalem Redlem již rezignoval ministr školství, Petr Gazdík. Vít Rakušan, ministr vnitra, který je zjevně v současné kauze ve střetu zájmů a v podezření z podjatosti, tvrdošíjně zůstává na ministerské židli.
Co na to Piráti, kteří kandidovali s heslem: „Pusťte nás na ně“? Neměli by si motto trošičku poupravit na „Pusťte nás ke korytům“? Kdo jim ještě uvěří, že bojují proti napojení politiky na organizovaný zločin?

Petr Fiala před parlamentními volbami v roce 2021 zmiňoval dvě věci: 1) Údajnou „Babišovu drahotu“ a 2) Řešení „krize a nahrazení vlády, která osm let devastuje společnost i zemi“.

Zdá se, že v obou případech hovořil o sobě a svém kabinetu.



Ať byla kauza Čapího hnízda jakákoli (čímž ji nijak nebagatelizuji), nejednalo se o podezření z napojení na organizovaný zločin. Toto podezření je naopak velmi silné v případě postupně odkrývané kauzy kolem pana Hlubučka.

Co se týče „drahoty“, té jsme svědky právě za nekonání Fialova kabinetu. Dluh neklesá, ale závratně roste – podobně jako ceny pohonných hmot a vlastně všech myslitelných komodit včetně základních potravin.

Kdyby byl Petr Hlubuček posuzován podle frází, které vyústil do éteru, musel by u svých fanoušků aspirovat minimálně na řád zlatého demokrata. Hlásil se k odkazu Václava Havla, že jedno demoblokařské oko nezůstalo suché, rázně podporoval ukrajinskou vládu a byl tak proamerický, že Joe Biden by nemohl být spokojenější.

Téměř se zdá, že právě na toto Fialův kabinet vsadil – zaštítí se proamerickými postoji – a tím pádem je mu povoleno vše. Kdo by se pak opovážil nařknout tyto „svaté“ muže z prachsprosté zlodějny?

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?