EU si otevřením jednání o přijetí Ukrajiny do EU střelila do nohy

politika

Pokud by EU postupovala racionálně a ve svém zájmu, ale také v zájmu lidskosti a ukončení války, celé téma kandidátského statutu by byl žeton pro použití v mírových jednáních, jak jsem už dříve říkal, píše na facebooku Juraj Draxler.

EU si otevřením jednání o přijetí Ukrajiny do EU střelila do nohy
Juraj Draxler, slovenský politilog
26. června 2022 - 06:20

To, co proběhlo tento týden, vyznělo jednak nelogicky (Čím více se budete ničit konfliktem, tím raději vás přivítáme v EU, kde jsme vás jako nefungující stát nechtěli dosud) a jednak politicky velmi hloupě (prostě jako protiruské poselství).

A hlavně tato nabídka měla přijít o dva měsíce později. V rámci balíčku garance ukrajinské celistvosti, návratu k neutralitě, přiznání normálních, evropských práv menšinám na Ukrajině, zastavení financování ultranacionalistů ze západních zemí a konec jejich beztrestnosti. Ukrajina by dostala příslib otevření jednání, jako určitý bonus rozumnosti a podporu umírněným politickým silám v zemi.



To, co se událo nyní, je prostě nesmyslné.

Evropa prostě potřebuje vlastní zahraniční politiku. Takovou, která v něčem bude v souladu s americkou a jindy zase v protikladu s ní, a někdy v souladu s ruskou a někdy jiná.

Jednoduše samostatná, evropská.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif