Evropa je zahrada, zbytek světa je džungle, říká Bobošíková

politika

Moderátorka Jana Bobošíková natočila další díl svého internetového pořadu Aby bylo jasno. Tentokrát vysílání odstartovala souvětím „Evropa je zahrada, zbytek světa je džungle." 

Evropa je zahrada, zbytek světa je džungle, říká Bobošíková
Jana Bobošíková
20. října 2022 - 10:30

Jana Bobošíková se pustila do stávajícího šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. Tento „starý unijní socialista" prý zjistil, že Bruselu ujel vlak. Horší podle Bobošíkové je, že tím ujel vlak i Česku, neboť publicistka má za to, že premiér Petr Fiala (ODS) teď jen papouškuje názory Bruselu místo toho, aby prováděl vlastní sebevědomou politiku.

Bobošíková odstartovala svůj nový pořad souvětím: „Evropa je zahrada, zbytek světa je džungle. V unii žijí privilegovaní lidé, kteří se džungli ubrání tak, že ji zkultivují.“ A hned dodala: „To neříkáme my, ale šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který sám sebe považuje za mnohem lepšího člověka, protože je kromě Katalánce a Španěla také Evropan.“

Po vypuknutí ruské agrese proti Ukrajině, kterou odstartoval ruský prezident Vladimir Putin 24. února 2022, podle Bobošíkové v Bruselu zjistili, že „vůbec nevědí, co se mimo bruselské paláce děje“. Ukázalo to podle ní právě vystoupení Josepa Borrella.


Ten podle Bobošíkové přiznal, že nevěřil informacím ze Spojených států, že Rusko na Ukrajinu skutečně zaútočí a stejně tak nevěřil, že se Ukrajina vydrží bránit tak dlouho. Vedle toho podle Bobošíkové konstatoval, že EU bezpečnostně závisí na pomoci USA, ale ekonomicky je provázána s Ruskem a Čínou.

„Přiznal také, že nezná situaci okolo Tchaj-wanu a americko-čínské konkurence. Ani roli Ruska v Africe,“ pokračovala Bobošíková s tím, že Borrella platí občané EU ze svých daní a dostávají za to neznalost v oblasti zahraniční politiky.

Bobošíková má dále za to, že stále větší část světa odmítá západní model fungování společnosti, z kulturních, historických, ekonomických či jiných důvodů, a už si toho konečně všímá i Josep Borrell. „Prostě starému unijnímu socialistovi došlo, že Brusel není pupek světa a že mu ujel vlak. A tím ujel vlak i nám jako členskému státu, který pod vedením Fialovy vlády jen odezírá Bruselu ze rtů, namísto aby dělal vlastní suverénní sebevědomou politiku,“ prohlásila dále Bobošíková.


Členské státy EU Borrell vyzval také k tomu, aby mluvily jedním hlasem a aby prezentovaly světu sílu svobody a demokracie. Bobošíková k tomu dodala, že ono mluvení jedním hlasem také znamená, že budou retweetovány věty Josepa Borrella.

Také jsme psali:

Bobošíková má za to, že právě Borrell a jemu podobní řídí EU. Neřídí ji Petr Fiala (ODS), který momentálně v pozici premiéra vede předsednickou zemi EU. Kdyby Fiala EU řídil, „nemusel by z Prahy potupně prchnout katarský emír, od kterého Evropa nutně potřebuje zemní plyn“. Tak situaci hodnotí Jana Bobošíková. „Skutečný premiér by si jeho přítomnost na summitu, který hostí ve své zemi a za svého předsednictví, prosadil,“ prohlásila moderátorka.

Své vystoupení pak Jana Bobošíková uzavřela otázkou, zda se bude svět jednou řídit podle představ Josepa Borrella a EU, nebo podle představ někoho úplně jiného.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif