Generál a jeho muži v černém. To vážně smrdí průšvihem

politika

Aleš Borovan se věnuje ekonomickým kauzám i článkům z ranku počítačových her. V oblasti ekonomické zaznamenal, že se známý bojovník proti dezinformacím František Vrábel dostal do ekonomických obtíží. 

Generál a jeho muži v černém. To vážně smrdí průšvihem
František Vrabel
21. ledna 2023 - 09:01

Publicista Aleš Borovan, vydavatel Borovan.cz, upozorňuje, že známý bojovník s dezinformacemi František Vrábel má problémy. Čelí exekuci, ve které jde o stovky milionů korun. A zamířil k němu exekutor.

„Exekuční příkaz před několika týdny vydal z pověření Obvodního soudu pro Prahu 1 soudní exekutor Igor Ivanko, povinným je Vrábelova společnost Vrabel. Z té se snaží vymoci cca 3,8 milionu korun (3 miliony plus příslušenství) showbyznysový podnikatel a afghánský byznysmen Fawad Nadri. Ten před léty podnikal kupříkladu se zpěvákem a hitmakerem Danielem Landou. Nadri rovněž držel/drží podíl ve filmové produkci, promotérské a muzikálové agentuře Nogup agency, u které městský soud v Praze zjistil na počátku roku 2020 úpadek. V rámci aktuální exekuce proti Vrabelu exekutor Igor Ivanko na konci roku 2022 rozhodl o provedení exekuce postižením účasti firmy Vrabel právě v Semantic Visions. Firma Vrabel v SV drží 20 procent, zbylých 80 procent ovládá fond rizikového kapitálu Pale Fire Capital (Jan Barta, Dušan Šenkypl, David Holý atd.),“ uvedl Borovan.

Zástupci společnosti Semantic Vision Borovanovi sdělili, že stávající kauza chod společnosti Semantic Vision neovlivní. „Jedná se o exekuci na minoritní podíl (20 procent). Týká se to tedy firmy, která je vlastníkem minoritního podílu. Na fungování Semantic Visions to vliv nemá," uvedl pro Borovan.cz Jan Balatka, managing director Semantic Visions. V důsledku exekuce je však omezeno právo nakládat nebo převádět podíl Vrábela v Semantic Visions.

František Vrábel byl podle obchodního rejstříku ve společnosti Semantic Visions statutárním orgánem až do srpna 2022, poté se místo něj stal jedním ze dvou jednatelů právě Jan Balatka. Dlouhé roky byl také hlavní tváří společnosti, kterou prezentoval i v médiích. Chodil k Václavu Moravcovi i Noře Fridrichové a prezentoval unikátní know how, které prý dokáže rozpoznat dezinformaci na základě sémantické analýzy.

Analyticko-technologická společnost Semantic Visions analyzuje zprávy na zpravodajských serverech a odhaluje dezinformace. Denně společnost údajně analyzuje přes milion článků z více než 600 tisíc internetových zdrojů.


František Vrábel nabízel spolupráci už vládě Andreje Babiše, ale jednoho dne s pokusy o spolupráci ustal, neboť seznal, že to nemá cenu, protože tehdejší vláda prý doporučení nereflektovala. Na dotazy např. iRozhlas.cz nebyl schopen doručit žádné konkrétní analýzy, stejně jako je odmítlo vydat MZ ČT. Během této spolupráce bylo definováno několik "dezinformací", které se později ukázaly jako informace pravdivé. 

Například byla za dezinformaci vydávána diskuse o Evropském Covidpasu, na kterém ale EU pracovala již od roku 2018. Tato "pochybení" byla v průběhu času smazána bez jakéhokoliv vysvětlení.

V únoru 2021 oznámil, že má nabídku z USA pracovat pro administrativu prezidenta Bidena, a proto končí s prací v ČR.

Vrábel se v minulosti kriticky vyjadřoval např. k chování společnosti Facebook. „Sociální sítě se chovaly různě. Největší dopad má sociální síť od firmy Facebook a ten jednoznačně stál na straně rozdělování společnosti, protože z toho je větší byznys. A ve výsledku stál na straně prezidenta Donalda Trumpa,“ podotkl v rozhovoru s Barborou Tachecí v listopadu 2020 na vlnách Českého rozhlasu.

V rozhovoru pro server Aktuálně.cz z roku 2022 upozornil, že nejde jen o boj proti dezinformacím jako takový.

„Změny v legislativě by měly postihnout novou situaci. V současnosti to náš právní řád nezná. Rusko proti nám útočí v kybernetickém prostoru dezinformacemi intenzivně od roku 2014, a teprve nyní to začíná být předmětem vážné veřejné diskuse. Politická scéna by se tím skutečně měla začít zabývat. Nejde totiž jen o dezinformace, ale o uvědomění si, co je vlastně cílem ruské systematické propagandy,“ uvedl analytik Vrábel.

Cílem ruské propagandy je prý podkopat naše ústavní zřízení: „Rozvrat evropské demokracie. Protože s námi Rusové nejsou schopni držet krok a nemají na nás ani vojensky, je jejich jedinou strategií rozložit nás zevnitř právě prostřednictvím dlouhodobých, takzvaně psychologických operací,“ rozvedl myšlenku.

Jana Bobošíková upozornila, že Vrábel mezi dezinformátory v časech covidu zařadil i druhého českého prezidenta Václava Klause.

Také jsme psali:

Připomněla také, že již v roce 2019 byla zaregistrována pozdější webová stránka určená pro kandidaturu generála Pavla. V týmu má bývalého velvyslance v USA i v Rusku Petra Koláře či právě datového analytika Františka Vrábela. „Ten je zastáncem blokování tzv. dezinformačních webů, které podpořil premiér Fiala bezprostředně po útoku Ruska na Ukrajinu. Společnost, kterou řídí, je také dodavatelem dat pro BIS,“ uvedla Bobošíková.

A hned pokračovala. „Jak vypadají jeho datové analýzy? Budete se divit. Před časem využil jeho služeb ředitel BIS Michal Koudelka. Prezentoval v Poslanecké sněmovně weby, které mají ruské dezinformační narativy, tedy úhly pohledu. Vrábelova společnost mezi ně zařadila např. Lidovky, iDNES.cz, Forum24 nebo Blesk. Prostě ruská pátá kolona kam až oko dohlédne,“ pravila Bobošíková.

Jak již bylo řečeno, František Vrábel na sebe upozornil i na konci roku 2020, kdy jeho společnost sepsala seznam osobností, které mezi lidmi šíří dezinformace o koronaviru. Na tomto seznamu se objevil i druhý český prezident Václav Klaus, který poté sepsal vytýkací dopis tehdejšímu ministrovi zdravotnictví za ANO Janu Blatnému a žádal, aby byl ze seznamu odstraněn.

„Žádám, abyste mi tento nepřijatelný útok vysvětlil, abyste dotyčný text nechal ze stránek ministerstva zdravotnictví odstranit a abyste z této nehoráznosti vyvodil patřičné důsledky,“ napsal Klaus ministru Blatnému v otevřeném dopisu.

Také jsme psali:

Vedle Klause se na seznamu objevil např. imunolog Jiří Beran. Na Klausův otevřený dopis adresovaný ministerstvu upozornil např. web Českého rozhlasu.

František Vrábel byl také v roce 2019 jedním ze čtyřech zakladatelů spolku Pro bezpečnou budoucnost, který se stal bází prezidentské kandidatury Petra Pavla. Společně s Pavlem samotným, lobbistou Petrem Kolářem a Radko Hokovským, který předtím s Kolářem zakládal spolek Evropské hodnoty. Pavel zde byl předsedou, Vrábel členem správní rady.

Z výše uvedeného už není pochyb, kdo stojí za návratem cenzury a kdo usiluje o novodobý totalitní režim. A generál Petr Pavel coby marketingová tvář tohoto spolku, pakliže se stane prezidentem, by ochotně těmto zájmům zametal cestičku.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?