Grygar: O ukrajinských náhradních rodičkách a potratech v Texasu

politika

Ukrajina vyváží nejen obilí, rudu a elektřinu, ale také – děti. Podle zahraničních statistik se ročně asi 2.500 žen dá najmout jako matky na zakázku, píše Mojmír GRygar v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Grygar: O ukrajinských náhradních rodičkách a potratech v Texasu
Mojmír Grygar
24. září 2022 - 04:20

Je to dobře placená služba pro bohaté neplodné rodiče ve Spojených státech a Británii. Za odnošení cizího dítěte dostane ukrajinská žena 30 – 50 000 dolarů, tj. asi třetinu částky, kterou stojí náhradní rodička v USA. Pro zahraniční zákazníky je to dobrý kšeft, navíc ukrajinské venkovanky, nezkažené západním pohodlím a přepychem, jsou zdravější, mají pevnější kosti, lepší krevní a hormonální oběh.
   
Válka vnesla do tohoto oboustranně výhodného obchodu (win win)  zmatek, některé náhradní matky odjely rodit do Polska nebo do České republiky. Poplatníci, nebojte se – je to placeno v dolarech či v librách, a to jsou tvrdé měny. V Polsku porod nesmí proběhnout, zákony to zakazují, u nás jistě ne, vždyť jde o pomoc těžce zkoušené zemi. Zprávy z poslední doby tvrdí, že trh s náhradními rodičkami se zase zvedá. Souvisí to s růstem dovozu těžkých západních zbraní? Napravují dalekonosné střely HIMARS obchodní morálku a odvahu chudých ukrajinských náhradnic? Nenabízí se cynická úměra: malé děti versus smrtící zbraně? Vypočítá někdo, kolik životů mužů v plné síle bude stát každá důmyslná střela?        

Jiné pochyby a výhrady vzbuzuje verdikt amerického Nejvyššího soudu, který nahrazuje dřívější liberální potratový zákon drastickými zákazy, ale praxi ponechává zatím v rukou jednotlivých států. Tak se Spojené státy nebezpečně rozpojují. Nejpřísnější jsou v Texasu, kde provinivší se ženě napaří 99 let žaláře. (Když někdo někoho zabije, špičkoví advokáti ho z toho vysekají. Ale násilné přerušení těhotenství se asi hůře zatajuje.) Nejliberálnější je Kalifornie, která se tak stává útočištěm žen odmítajících těhotenství.    



Klade se otázka, co na to církev – jak rozhodne ve věci umělého oplodnění a nuceného přerušení těhotenství? Kupčení s náhradními rodičkami prelátům a teologům zřejmě nevadí. Mohou se odvolat na biblický příběh otrokyně Hagary z Egypta popsaný v První Mojžíšově knize Starého zákona: „Jednou řekla Sára Abramovi: Hle, Hospodin mi nedopřál, abych rodila, vejdi tedy k mé otrokyni, snad budu mít syna z ní.“ Když Abram poslechl, příběh se začal zašmodrchávat:  Hagar si přestala své paní vážit a uprchla od ní do Šúru. (O tom, jak spolu po porodu vycházel Abram se Sárou, bible mlčí.) Spor rozsoudil Hospodin tím, že Hagaře přikázal, že se musí vrátit a „pokořit se pod její ruku.“ (PMK 16, 1–9)  
   
V dnešní době, kdy jsou lidé svobodní, náhradní mateřství nevadí, žádné pokořování nehrozí. Ale nevím, odkud se bere ten ďábelský americký potratový zákon? Musím se ponořit do bible, snad tam najdu předobraz.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?