Hamplová o cenzuře ve veřejnoprávních médiích

politika

Známou českou advokátku a kandidátku do Senátu za Kroměřížsko Janu Zwyrtek Hamplovou vyzpovídal ve svém pořadu spisovatel a marketingový expert Tomáš Lukavec.

Hamplová o cenzuře ve veřejnoprávních médiích
Jana Zwyrtek Hamplová
30. září 2022 - 12:50

Hned v úvodu padla otázka od diváků otázka, jak by bylo možné zamezit cenzurním praktikám v České televizi a v Českém rozhlase. „Všechno je otázka chtění. Jak říkám, vše je možné, jen když se chce", odpověděla Hamplová a pokračovala: „Ale ono se evidentně nechce, protože se to někomu hodí. Cenzuru zaznamenáváme poslední dva roky, nejprve z covidových důvodů, poté z důvodů vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině, nyní z důvodů energetické krize. Vždycky se najde někdo nepohodlný a cenzuruje se, a to je špatně, protože to není demokracie".

Hamplová dále hovořila o tom, že svoboda slova má určité meze, a to ve slušnosti, korektnosti, a nemá ráda, když se za svobodou slova vydává právo urážet apod. Dále řekla, že cenzura ve veřejnoprávních médiích je až neuvěřitelná a určitě by to bylo jedno z témat, kterému by se chtěla na půdě Senátu věnovat, pokud by ji tam voliči vyslali. 


Lukavec v tomto kontextu zmínil Společnost pro obranu projevu, která se podobnou tématikou zabývá. Dále připomenul i praktiky soukromých společností jako CZ.NIC, která letos v únoru zcela protizákonně zablokovala na popud vlády několik zpravodajských webů (server prvnizpravy.cz byl jedním z nich, pozn. redakce), aniž by k tomu měla v ruce jakékoli soudní rozhodnutí apod. K této společnosti navíc poznamenal, že v minulosti CZ.NIC nezablokoval zjevně podvodné servery a e-shopy se zdůvodněním, že k tomu neměla žádné soudní podklady. Toliko ten nechvalně známý „dvojí metr", dodal Lukavec.

Také jsme psali:

Další otázka směřovala k tomu, jaké věci by Hamplová řešila mezi prvními, pakliže by se dostala do Senátu.

„Těch otázek je spousta, protože já se pohybuji v praxi, a tím pádem to na mně dopadá. Obracejí se na mně lidé ohledně energetické krize, z důvodů cenzury, obracejí se na mně lékaři ohledně žádoucích změn legislativy. Tato těžká doba navíc odhaluje ta obrovská vakua v té právní úpravě, a tudíž bude zapotřebí spoustu nových zákonů. A v této souvislosti bych se ráda obrátila na mé kolegy, abychom se společně věnovali revizi stávající zákonů a napravili je", řekla Hamplová.


Jako příklad uvedla zákon o zakázkách nebo zákon o obcích. Každopádně zdůraznila, že naprosto první, co se musí řešit, je současná energetická krize. Ta totiž dopadá naprosto na všechny. Vše ostatní musí jít v tuto chvíli stranou, než nastane situace, kdy většina lidí a firem už nebude mít na zaplacení účtů. 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif