Hašek se ptá, vláda mlčí a Rajchl neví, zda-li se smát nebo brečet

politika

Co zajímá bývalého jihomoravského hejtmana Michla Haška bezesporu zajímá i milióny dalších lidí napříč Českou republikou. Odpovědí se však nejspíš nedostane nikomu. Vláda zarytě mlčí a zima bude nejspíše tuhá.

Hašek se ptá, vláda mlčí a Rajchl neví, zda-li se smát nebo brečet
Michal Hašek
16. října 2022 - 07:20

Michal Hašek se ve svém příspěvku pozastavil nad tím, kde bere česká vláda odvahu či jistou říkat občanům, že máme zajištěno dostatek plynu. Haška by totiž v souvislosti s energetickou krizí jako laika a prostého odběratele zajímala jednoduchá věc. Vláda říká, že plyn na letošní zimu je zajištěn, zásobníky (myšleno ty v ČR) jsou v zásadě plné. 

Hašek dále píše, že pokud mu něco neuniklo v posledních týdnech, ony zmíněné zásobníky nejsou ve vlastnictví českého státu. Stejně tak není ve vlastnictví státu ani distribuční soustava a co se týká plynu - stát drží určité množství ve státních hmotných rezervách, ovšem jistě ne zásobu na celou zimu, konstatuje Hašek a pokládá si otázku:


„Odkoupila ČR či pronajala jejich kapacitu pro naši potřebu? Plyn v zásobnících v ČR mimo zmíněnou státní hmotnou rezervu je vlastnictvím koho? A je určen pro český trh? Pokud je tomu tak, zatleskám," zeptal se ve svém příspěvku Hašek.

Psali jsme také:
A pokud ne, jakým právním a faktickým mechanismem se plyn stane „českým" a bude použit v nadcházející, dle meteorologů bohužel mrazivé zimě pro české spotřebitele - domácnosti i průmysl?

Pravdou je, že podobné typy otázek kladou vládě již několik měsíců i mnozí přední čeští energetičtí experti. Ale ani jim se odpovědí nedostává. A nejspíše to nebude z toho důvodu, že by vláda odpovědi neznala, ale jednoduše nemá odvahu na ně lidem odpovědět. 

Tento smutný obrázek nečinnosti naší vlády ještě barvitě dokreslil předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který na svém profilu krátce okomentoval páteční článek na idnes.cz, který hlásal: "Plyn nemusí stačit, hrozí výrazné ochlazení. Někteří meteorologové nesouhlasí." Následně se v článku píše, že by Evropu mohla v prosinci zasáhnout výraznější studená vlna, která by negativně ovlivnila hospodaření s plynem. V novém výhledu před tím totiž varovalo Evropské středisko pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF).


A Rajchl k tomu napsal: Když jsem si dnes na idnesu přečetl tuhle větu, tak jsem nevěděl, jestli se mám smát nebo brečet. V případě normální zimy by mělo být plynu dostatek. Pokud však teploty klesnou, mohou být vlády nucené přístup k plynu dávkovat, což by dopadlo na průmysl a zaměstnanost.”

Také jsme psali:

A pokračoval: „Vypadá to, že kalkulace našich zásob plynu vycházela z předpokladu, že bude v prosinci 20 stupňů nad nulou. Už se těším na ty progresivistické libtardy, co mi psali, že plynu je dost a kdo tvrdí, že ne, tak je proruský troll. Dle vývoje v posledních dnech to vypadá, že Evropský hydrometeorologický ústav ovládli proruští dezinformátoři. Každopádně už pozitivně víme, že plynu dost není. To je bohužel smutný fakt," uzavřel svůj komentář Rajchl. 

(zak, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 85%
transparent.gif transparent.gif
Ne 8%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 7%
transparent.gif transparent.gif