Havel nebo Pavel?

politika

V prezidentu Petru Pavlovi se snoubí láska Václava Havla k Západu devadesátých let s láskou české společnosti k EU a USA dneška. Pokrok nezastavíš, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Karel Petřík.

Havel nebo Pavel?
Ilustrační foto
30. ledna 2023 - 04:20

Tam kde  prezident Havel projevil souhlas s činy Západu, a s vládou posílal naše profesionální vojáky bojovat za Prahu různě po světe, – protože sám sebe přesvědčil, že co Západ činí, dobře činí, bude Petr Pavel mnohem důraznější.

Náčelník Řehka mluví o mobilizaci. Slouží mu ke cti, že to řekl před volbami, a každý měl možnost odhadnout reakci kandidátů. Oddanost je třeba dokazovat nejen máváním vlajkami NATO a EU, ale nasazením vlastních životů v boji za spravedlivý mír. Náš národ to pochopil, a nadšeně přijal. Ostatně už prokázal, že je ochoten přinášet proevropské oběti například tím, že nezneužil své levné el. energie v neprospěch Západu, ale raději obětoval část své ekonomiky a pohodlí občanů, kteří to ve velké většině pochopili. Ba dokonce označili ty, kteří proti tomu protestovali, za dezoláty a přisluhovače Putina. Takto čelem se s podporou občanů vláda postaví jistě i dalším výzvám.

Západ se rozhodl povzbudit mírová jednání vysláním tanků na Ukrajinu. Doplnit je našimi, polskými a slovenskými posádkami by byla ukázka krásné spolupráce zemí obranného svazku NATO, a demonstrací našeho společného odhodlání bojovat za mír.


Mám k tomu našemu novému prozápadnímu vzepětí našich občanů malou poznámku. Nadšení roku 1989 jsem prožíval v plné síle jako manžel a táta dvou dětí. Věřil a doufal jsem v odstranění hrozby jaderného válečného konfliktu a v přátelské soužití všech evropských zemí. Stále věřím, že lidé, které jsem potkával v Rakousku, Německu, Itálii,…. to viděli stejně. Proč současné proevropské nadšení vyhrocuje napětí a spěje k válce? Proč to skoro nikomu nevadí? Proč byli oba prezidentští kandidáti dřív ne zrovna tuctovými členy KSČ? Dohnali jsme my Západ, nebo on dohnal nás?

Proč, ti co hořeli pro Havla, dnes hoří pro Pavla???

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?