Hrátky mocných, zadnice velmocí. To je Kolářova hra s Pavlem

politika

Duo Zeman – Nejedlý už tu bylo. Teď se možná dočkáme nástupců ve složení Pavel – Kolář. Nešlo by pro jednou zvolit prezidenta, který nás nebude strkat do „zadnice“ jedné ze světových velmocí?

Hrátky mocných, zadnice velmocí. To je Kolářova hra s Pavlem
Petr Kolář
11. ledna 2023 - 10:45

Petr a Petr aneb z deště pod okap
Jedním z klíčových mužů kampaně současného kandidáta na prezidenta generála Petra Pavla je PhDr. Petr Kolář, diplomat, poradce, lobbista a člověk, který opravdu pomáhal spoustě velkých českých byznysů prosazovat jejich zájmy - viz. životopis Petra Koláře získaný ze stránek jeho zaměstnavatele – Squire Patton Boggs, jedné z největších amerických lobbistických firem, která své zaměření otevřeně přiznává. 

Kolář pomáhal např. prosazovat zájmy loterijní společnosti při akvizicích v oblasti investic a zákonné regulace (tedy menší daně a odvody z loterijního byznysu, pozn. redakce).

Zvláštní pozornost si ale zaslouží jeho poradenství českým a mezinárodním firmám ve zbrojním průmyslu. 

Vzhledem k tomu, že je Petr Kolář součástí Nadace rodiny Holečkových, tedy majitele České zbrojovky Uherský Brod (nyní součástí Colt CZG Group SE) je celkem zřejmé, o kterou zbrojařskou firmu se jedná. 

Velký bratr se dívá a hlídá...
Je jednoznačně velkým úspěchem českého průmyslu, že se českému investorovi podařilo koupit legendární americkou zbrojovku Colt. Ovšem má to svá „ale“.

V představenstvu Colt CZG Group je mj. jako nezávislý a nevýkonný člen jistý David Aguillar. Pokud je ovšem tak „nezávislý a nevýkonný“, bylo by možná dobré vědět, co tam doopravdy děla. Aguillar působil 35 let v Úřadu celní a hraniční ochrany USA a posledního tři a půl roku pak jako její nejvyšší důstojník. Nutno také poznamenat, zmíněný úřad je největší organizací činnou v trestním řízení na půdě Spojených států amerických. 


Členem představenstva CZ-US Holdings je pak generál ve výslužbě George W. Casey, Jr. Ten má životopis delší než sama Bible Kralická. Casey sloužil 41 let v americké armádě, mj. jako 36. náčelník generálního štábu pozemních sil – s nadsázkou by se dalo říci, že byl dlouholetým šéfem jedné z největších „firem“ na světě. 

Osoby obeznámené s obchodními transakcemi a insideři tvrdí, že instalace dvou takto významných osob blízkých americké administrativě do vedení české firmy byla podmínkou uzavření obchodu. Podmínkou, kterou zprostředkoval právě Petr Kolář. 

Ten samý Petr Kolář, který je překvapivě též nejvlivnějším mužem v pozadí prezidentské kampaně generála Petra Pavla. Je pravda, že Kolář sice nefiguruje osobně v žádném volebním štábu, ale to ostatně Martin Nejedlý u prezidenta Miloše Zemana také nebyl. 

„Vztah Petra Koláře a generála Pavla je neformální. Petr Kolář nemá ve volebním týmu generála Pavla žádnou oficiální pozici. Jsou to dlouhodobí známí a pan generál si vždy rád vyslechne jeho radu, zejména v oblasti zahraniční politiky a diplomacie,“ uvedla např. před časem pro zpravodajský portál vysokahra.cz manažerka komunikace Pavlova volebního štábu Markéta Řeháková.

Pro bezpečnou budoucnost a společně za světlými zítřky
Oba pány v souvislosti najdete třeba ve vystoupení na kanálu youtube, kde v dvouhodinové debatě z Dejvického divadla na Praze 6, kde mimochodem dělá starostu syn Petra Koláře Ondřej, vysvětlují důvody vzniku a náplň spolku Pro bezpečnou budoucnost z.s.. Ten spolu oba založili v prosinci 2019 a v únoru 2022 byl Kolář jmenován místopředsedou spolku, tedy vazba na generála a prezidentského kandidáta Petra Pavla je více než zřejmá.

Také jsme psali:

Kamarád do deště v DVTV
Petr Kolář své sympatie k Pavlovi mimo jiné vyjádřil v DVTV live show Daniely Drtinové, v listopadu 2019. Na dotaz moderátorky, zda bude kandidovat na prezidenta odpovídá kategoricky, že NE, ale ví o člověku, kterého by na hradě rád viděl. Otázka redaktorky: Který by to mohl být ……. „Já mám přítele, jmenuje se Petr Pavel, je to generál ve výslužbě. My teď dost často putujeme po vlastech Českých … Takže byste chtěl volit bývalého komunistu ale… Ale ANO. Já mám moc rád napravené hříšníky, jsou nejvíc motivovaní.

Lobby – důkaz místo slibů
Nad retweetem Koláře „nejsem lobbista“ se dá víc než jen trochu pozastavit. Od roku 2014 totiž Petr Kolář působí jako hlavní poradce české pobočky americké advokátní kanceláře Squire Sanders (Squire Patton Boggs). Tato kancelář se na svém webu chlubí právním poradenstvím pro zbrojní průmysl. V lednu 2018 se Squire Patton Boggs dokonce pozitivně vyjádřila o záměru české vlády legislativně upravit lobbing.

Také jsme psali:

Duo Zeman – Nejedlý už tu bylo. Teď se možná dočkáme nástupců ve složení Pavel – Kolář. Nešlo by pro jednou zvolit prezidenta, který nás nebude strkat do „zadnice“ jedné ze světových velmocí?

(svob., prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif