Ivan je zhruba sedmkrát šikovnější než Vítek. Vidlák se rozjel

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Ivan je zhruba sedmkrát šikovnější než Vítek. Vidlák se rozjel
Vidlákův pondělní otvírák
22. května 2023 - 07:01

Ministerstvo obrany jako expozitura Pentagonu. Těmito slovy popsal předseda strany PRO Jindřich Rajchl na tiskové konferenci obrannou smlouvu, kterou se chystá vláda uzavřít s USA. A také prohlásil, že tento dokument vidí jako vázací akt. 

Co o tom soudíte?
 
Soudím, že má Jindra Rajchl pravdu. Je to smlouva, která velmi vágně formuluje americké povinnosti a naše práva, ale velmi přesně formuluje americká práva a naše povinnosti. Dále soudím, že tato smlouva bude mít dalekosáhlé důsledky, které si dnes ještě nedovedeme ani představit. Bude mít nejen důsledky pro naší suverenitu, ale i pro naši politickou scénu. Tato smlouva se tak nějak nedá schválit jen napůl nebo načtvrt. Ta buď bude, nebo nebude. A každý poslanec buď bude pro a nebo nebude. A podle toho s ním jednou bude naloženo. 

U sebe na blogu jsem už několikrát napsal, že tato smlouva bude mít na českou politiku silnější vliv než covid. Proto bychom k ní měli přistupovat o řád zodpovědněji než ke covidu. 

Nepřijde Vám divné, že o detailech takto závažné smlouvy či dokumentu se ve veřejnoprávních a mainstreamových médiích takřka nic nedovíme?

Zrovna tomu se nedivím ani trochu. Máme tady smlouvu, která je jak zkopírovaná ze starých koloniálních dob, vláda ji chce prosadit a tak opravdu nestojí o to, aby o jednotlivých bodech někdo mudroval a zpytoval je prokletými otázkami. Jak vidno, ani naše pravdomluvná a eurohodnotná mééédia nestojí o veřejnou diskusi nad tímto velmi významným dokumentem. Hlídací psi demokracie stojí jasně a zřetelně na straně amerického dobra, protože lid je u nás důležitý jen dva týdny před volbami, kdy se zodpovědně rozhoduje pro Pětikoalici. Pak jsou to zase už jen burani a dezoláti, kteří potřebují vodit za ručičku. 

Uplynulo deset dní, co vláda představila svůj konsolidační balíček. Ve společnosti to vře, odbory pohrozily generální stávkou, ekonomičtí experti cupují vládní úsporný balíček na cucky a vládu pokáral dokonce i prezident Petr Pavel (kromě toho, že ji vyčinili i oba bývalí prezidenti Václav Klaus i Miloš Zeman). Premiér Petr Fiala však dle svých slov zůstává v klidu, a dokonce se pochválil, že už dostal na vládní balíček pozitivní reakce. Bude to nejspíš pravda, protože taková Markéta Pekarová Adamová nebo Mirka Němcová nikdy nezklamou. Kdybyste se k nim měl přidat a měl byste napsat Fialovi pochvalnou reakci, jak by vypadala?

No, za jednu věc našeho Blyštivého Péťu pochválit mohu. Za ty sály plné dezolátů, kteří nadšeně tleskají vlastně už čemukoliv protivládnímu. O uplynulém víkendu jsem se na jednom takovém shromáždění zase byl podívat a musím konstatovat, že ještě pár měsíců a plné sály bude mít kdokoliv. Na mém blogu se dnes zamýšlím nad stále evidentnější věcí... totiž, že stávající model naší společnosti se vyčerpal, lidé to vidí stále zřetelněji a začínají hledat novou cestu. Najednou na to mají čas, jsou ochotni se podílet na nákladech a popřávají sluchu tu více, tu méně uvěřitelným vizím. 


Tohle všechno je Péťova zásluha. Čím více bojuje proti dezinformacím a čím více se snaží přivést Česko do formy, tím více přivádí do formy opozici. Čím více se snaží vyznávat evropské hodnoty, tím víc je potápí. Já si snad začnu přát, aby nám, kluk premiérská, ještě chvíli vydržel. Winston Churchill také zakázal svým tajným službám, pokoušet se o atentát na Hitlera. Došel k poznání, že Británie nemá v řadách Wehrmachtu lepšího spojence než "fírera." Viděl bych to podobně s naším Péťou. Mimoparlamentní opozice si nemůže přát nic lepšího. 

Když už jsme zmínili Markétu Pekarovou Adamovou, tak u ní ještě chvilku zůstaňme. V souvislosti s kritikou opozice, že se vláda rozhodla zkrátit období dočasného snížení spotřební daně motorové nafty, se šéfka Sněmovny a předsedkyně TOP 09 rozepsala o tom, jak vláda v souvislosti se snížením dopadů války na Ukrajině naftu dotovala. Petr Macinka k tomu nevěřícně poznamenal, že už možná viděl i hada se plazit pozpátku, ale to, co napsala Pekarová, prý považuje za „unikát“ zasluhující si nějaký titul, třeba čestný doktorát za přínos v oblasti hospodářské atolobotomie. Jak je vůbec možné, že někdo takový ještě sedí ve Strakovce? Nazývat dočasné snížení daně za dotaci? Pekarová by si asi těch titulů zasloužila více, nemyslíte?

Víte, já u Pekarové lituju jen jedné věci... že je předsedkyní pidistraničky, která by bez kolegů Modroptáků nikdy do sněmovny nevylezla. Kdyby TOPka byla trochu větší, tak by její řečnění na veřejnosti mělo podobný význam, jako bačování Blyštivého Péti. Ale takhle? Kde nic není, ani čert nebere. Tady se opravdu mrhá potenciálem debility našich politiků. Kdyby Pekarová byla předsedkyní Pirátů nebo Starostů, bylo by to mnohem zajímavější. 

Vláda za sebou letos jen za necelých pět měsíců zanechala rekordní schodek státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun. Není na důchody, ruší se různé benefity a zvyšují se daně. Kromě toho je stále nebývale vysoká míra inflace a ceny takřka všeho letí nahoru. Jednoduše řečeno, nejsou peníze a mělo by se šetřit a neutrácet za zbytečné věci. Jednou takovou se zdá i chystané rušení rodných čísel, které vyjde podle odhadů na 56 miliard korun. Přijde mi to jako „držhubné“ Pirátům, aby si také něco urvali z veřejných peněz a aby mohla vláda lépe obhájit funkci pirátského předsedy Ivana Bartoše v roli místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj. Co o to soudíte vy?

Všímáte si, jak spolu s Bartošem zmizel z obrazovek i Vítek Rakušan?  Skoro to vypadá, že se oba rozhodli postarat se o svojí budoucnost jinak než znovuzvolením. Rakušan si něco uloupne z osmi miliard na hentu "záchranu" pošty a Bartoš zase vyinkasuje něco za ta nová rodná čísla za padesát miliard. Takže bych řekl, že Ivan je zhruba sedmkrát šikovnější než Vítek. 

Zároveň bych rád poukázal na to, jak snadné bude  (po sestřelení této vlády) šetřit. 

Za všechno může válka na Ukrajině, hájí své špatné kroky současná vláda. A jako kolovrátek se stále vrací do hry „obílí z Ukrajiny“. Exprezident Agrární komory Jan Veleba vzkázal Marianu Jurečkovi: „Vraťte Nekulu zpátky do klobouku a do obchodů kvalitní české potraviny a s nimi i české zákazníky, kteří jezdí nakupovat do Polska, Německa a Rakouska. Vrátí se vám do rozpočtu více než 10 mld. Korun.“ Proč dovážíme z Ukrajiny obilí, kterého máme sami přebytek? Našel by se jednoduchý a rychlý způsob, jak pomoci českým zemědělcům?

Obilí z Ukrajiny dovážíme, protože je extrémně levné. Toto levné obilí se teď vozí do Evropy, kde bylo obilí loni extrémně drahé. Když dovezete extrémně levné obilí někam, kde doteď bylo extrémně drahé, můžete si na něm napálit obrovskou marži, protože cena neklesá zase tak rychle. Kdo dokáže rychle dovážet a prodávat, ten extrémně vydělá. Je to jasné? Stačí mě čtenáři sledovat? 

Také jsme psali:
Když máte šanci realizovat takový kšeft, tak při něm vyděláte na úplatky odpovědným osobám a zabezpečíte sebe i své děti na sto let dopředu. To stojí za nějaký ten kachní žaludek, ne? 

A jak pomoci českým zemědělcům? Já už to nedávno někde napsal... před rokem byl Nekula u nás ve městě na jedné slavnosti a já stál několik metrů od něj ve středověké zbroji a s kopím.  Dodnes si vyčítám, že jsem jen stál... Každopádně začal bych tím, aby se Jurečka a Nekula už nikdy nedostali ani do sněmovny, ani do vlády. To by myslím pomohlo docela dost. Tihle dva napáchali škody, které se za dvacet let nenapraví. 

Řada zemědělců se po vládou představeném konsolidačním balíčku ozvala, že zvýšení daně z nemovitosti jim zkomplikuje podnikání. Jaký na to máte názor Vy?

Život zemědělcům komplikuje víc věcí. Zvýšení cen hnojiv, zvýšené náklady na techniku, zvýšené ceny energií, snížení výkupních cen díky ukrajinské pšenici. Teď navíc přibude ještě zdvojnásobení daně z nemovitosti. Jestli si někdo vzal za úkol, aby z této republiky udělal poušť, tak to nemohl vymyslet lépe. V poslední době mám přímo nutkavý a neodbytný pocit, že neschopnost naší vlády není náhoda, ale jde o promyšlený plán, jak nás připravit opravdu o všechno. Kdybych totiž takový úkol dostal já, pochybuju, že bych ho dokázal zrealizovat lépe, než Pětikolka. 

(Vidlák pro Prvnízprávy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?