Jak lze manipulovat s volbou prezidenta? Odhaleno

politika

Manipulace související s prezidentskými volbami. Odhalení o nekalých praktikách některých našich médií přinesla a analyzovala ve svém novém pořadu Aby bylo jasno publicistka a moderátorka Jana Bobošíková. 

Jak lze manipulovat s volbou prezidenta? Odhaleno
Ilustrační foto
8. prosince 2022 - 09:01

Moderátorka Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno upozornila na „manipulace“ redakce Deníku N související s prezidentskými volbami. Jen v pár větách o prezidentských kandidátech zaznělo z úst redaktorky tohoto média hned šest nepravd. Podle Bobošíkové prý v Deníku N neumějí ani správně spočítat kandidáty. 

Podle Bobošíkové se Deník N si často rád hraje na morálního arbitra. Zmínila například, jak ředitel Deníku N Ján Simkanič zkritizoval píseň Jaromíra Nohavici Počkáme, co řekne když uvedl, že písničkář „dokázal padnout hodně nízko a má jed pod jazykem“.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky řadí Deník N, mimochodem založený částečně totožnou skupinou investorů, mezi nejkvalitnější česká média. Podle Bobošíkové by moto Deníku N, projektu milionářů, mělo být „jak lhát a manipulovat“. 

„Asi mají na podnikatele v Nadačním fondu nezávislé žurnalistiky jiná měřítka,“ pokračovala Bobošíková.

Následně ukázala, jak „super důvěryhodný“ Deník N dokáže ve čtyřech větách o prezidentských kandidátech říct šest nepravd. Podle Deníku N v prezidentské volbě kandiduje jediná žena, jediný bývalý diplomat a jediný lékař. Tak to tvrdí redaktorka Renata Kalenská v Aréně N.


V prezidentské volbě jsou ale ženy dvě, kromě Danuše Nerudové, kterou Kalenská zmiňuje, také Denisa Rohanová. Jako jediného diplomata redaktorka Deníku N představila Pavla Fischera, ale bývalým diplomatem je i kandidát SPD Jaroslav Bašta, byl velvyslancem v Rusku a na Ukrajině. Jako jediného lékaře pak představila v prezidentském podcastu Marka Hilšera, který podle jejích slov oznámil kandidaturu jako první. Mezi uchazeči o Hrad je lékař Tomáš Zima a jako první kandidaturu oznámil už v roce 2018 Pavel Fischer, uvedla dále Jana Bobošíková.

Kalenská také tvrdila, že Andrej Babiš je v prezidentské volbě nejstarší kandidát. Babišovi je 68 let, zmíněnému Jaroslavu Baštovi je 74 let. Dále uvedla, že jako jediný zasedal ve Strakově akademii, ale opět také i Jaroslav Bašta, a sice před třiadvaceti lety jako ministr bez portfeje.

Také jsme psali:

„Řekla jsem, že vám ukážeme, v jak pokřiveném informačním prostředí žijeme. Právě jste viděli práci média spoluzaloženého milionáři, které patří podle Nadačního fondu těch samých milionářů mezi ‚nejkvalitnější‘ česká média s nejvyšším hodnocením. Ředitel toho média má kritická slova i pro tvorbu Jaromíra Nohavici, ale vůbec mu nevadí, jak jeho podřízení v Deníku N manipulují s fakty a lžou veřejnosti. A ještě se přitom tváří jako důvěryhodní profesionálové, kteří mají novinářskou etiku zkrátka v malíčku,“ řekla závěrem Jana Bobošíková.  

(fan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif