Jan Schneider: Je Lipavský jen hlupák?

politika

Je Jan Lipavský, který z krutého božího dopuštění sedí v Černínském paláci, skutečně jen hloupý, nebo je to protřelý arogantní lhář, na kterého by si měl nyní posvítit agregovaný bezpečnostní poradce a herold informační korektnosti Tomáš Pojar?

Jan Schneider: Je Lipavský jen hlupák?
Jan Schneider
9. března 2023 - 07:20

Lipavský zveřejnil v Právu (7. března 2023) článek, v němž je snad všechno špatně. Začněme nadpisem: „Nevěřte Putinovu míru, jen odloží válku“. To si Lipavský ovšem popletl světové strany, protože u Putina nemá čím toto tvrzení doložit, zatímco výrok Angely Merkelové o tom, že Západ nikdy neměl v úmyslu dodržovat Minské dohody, které sloužily jen k odkladu nutnému k vyzbrojení Ukrajiny, na tuto tezi pasuje jak sedínka na hrníček, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Pro Lipavského zřejmě začaly události až v okamžiku, kdy začal rozum brát, což je ovšem jen teoretický předpoklad – spíše až jeho usednutím do židle, o jejímž významu však zřejmě nemá ánunk, čili ani tušáka. Upálení desítek lidí v Oděse, masakry a dlouholeté ostřelování ruskojazyčných Ukrajinců od jejich spoluobčanů, to mu zřejmě hlava nepobere. Anebo pobere, ale již se naučil vytěsňovat věci, které jeho sponzoři neradi slyší.

Lipavský je zřejmě jurodivý, když se dokáže jaksi vcítit do mysli Vladimíra Putina a vynést na světlo boží, že „Putin chce válku, je válkou fascinován a myslí si, že válkou postavení Ruska jako velmoci a donutí Ukrajinu i celý svět tolerovat mu porušování platných pravidel.“

Nikoliv, Putin nenosí tančík v aktovce, on ne. Putin naopak od roku 2007 explicitně a důrazně žádal zahájit jednání k deeskalaci napětí, způsobeného mimo jiné – přes mnohé sliby o opaku – rozšiřováním NATO na východ, před nímž varovali ti nejvýznamnější politologové (Kennan, Brzezinski, Kissinger, Sachs).

Celý svět nutí k toleranci porušování platných pravidel naopak Spojené státy a NATO, Jugoslávií počínaje, přes Afghánistán, Irák, Sýrii, Jemen, a Libyí bohužel nekonče.

Rusko podle Lipavského napadlo v roce 2008 Gruzii. Buď je skutečně Lipavský katastrofálně intelektuálně zanedbaný, anebo je to amorální nestvůra, ke všemu ještě – slyšte, Tomáši Pojare! – ostře proti-evropsko-unijní. Již v roce 2009 ČTK zveřejnila zprávu o tom, že expertní komise Evropské unie dala vinu za rusko-gruzínský konflikt v roce 2008 právě Gruzii. Takže zde se Lipavský definitivně chytil do pasti, a aby se z ní dostal, bude si muset uhryzat nohu – buď tu eurounijní, nebo ministerskou. Nejlépe obě.



Lipavský opravdu čte špatnou literaturu. Putin prý v roce 2014 „vojensky obsadil Krym“. Panáček ministerský zřejmě neví, že Rusové udržovali na Krymu početné vojenské jednotky už od doby, co odtamtud vyhnala Rudá armáda nácky, a že po osamostatnění Ukrajiny tam vojenské základny zůstaly na smluvním základě, a v inkriminované době tam dokonce měli Rusové podstav, který doplnili ani ne na smluvní počty, aniž by je překročili.

V jedné věci se ale Lipavský nechtěně skoro trefil. Zmínil jistou podobu současné situace s dobou, kdy byla uzavřena hanebná mnichovská smlouva, zrada západních tzv. spojenců na Československu. Jak Lipavský píše, za necelého půl roku poté padl nacistům do rukou český vojenský a průmyslový potenciál, který nacistům umožnil rozpoutat druhou světovou válku. Pouze mu asi zůstalo utajeno, že v tom byl záměr Západu vyzbrojit nacisty k útoku na Východ (Drang nach Osten). Vypustili džina z láhve, ale ten se nejdříve obrátil proti nim a Britům řádně pomuchlal hřbet a Francouze zcela pokořil. I s pomocí v Čechách ukořistěných zbraní. Kdyby měl Lipavský řádné vzdělání, mohlo by mu to připomenout řádění Západem vypuštěného džina Usámy bin Ládina.

Zbytek článku, blouznění o zesláblém Rusku a silné Ukrajině, která posílí EU a NATO, to už nelze komentovat publikovatelnými slovy. Holt, jak říkával Magor Jirous, „mládí nevykouřené“.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?