Jan Schneider: Vzkvétající úpadek ruské ekonomiky

politika

Odborníci z americké Yaleovy univerzity publikovali 19. července t.r. studii, podle níž jsou zcela lichá tvrzení o tom, že se ruská ekonomika po zavedení sankcí postupně zotavuje, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jan Schneider.

Jan Schneider: Vzkvétající úpadek ruské ekonomiky
Jan Schneider
4. srpna 2022 - 04:20

Podle jejich uhlířské víry (zde je nutno upozornit, že ekonomika není věda, ale proslulými slovy Vladimíra Dlouhého ekonomika „je o očekávání“) jsou naopak západní sankce a odchod stovek společností z ruského trhu pro tamní ekonomiku zcela ochromující a devastující.

Rusko jako vývozce komodit podle nich nenávratně strategicky oslabilo, protože ztratilo své někdejší hlavní trhy a přeorientování na asijské trhy nebude snadné. Podle akademiků z Yale se prý ruská domácí výroba „zcela zastavila“, což povede ke „znepokojení spotřebitelů“.

Takových a podobných perliček vyprodukovali yaleští akademici více, tvrdíce, že nejde o propagandu, ale o přesnou analýzu dat, k nimž se dostali, přičemž přiznávají, že neměli přístup ke „skutečným datům od ruských expertů a statistiků“.

Jakousi nešťastnou shodou okolností na Yale zřejmě nebyl k sehnání výtisk Wall Street Journal z 1. června t.r., v němž byl dosti signifikantní článek s názvem „Ruská ropa končí ve Spojených státech. Obchodníci maskují její původ“.

Píše se v něm o tom, že indické firmy kupují lacino a ve velkém ruskou ropu (například firma Reliance Industries nakoupila v květnu sedmkrát více ruské ropy než před válkou), kterou prý míchají s ropou jiného původu a do Spojených států exportují výsledné produkty, o nichž se připouští, že jsou „alespoň částečně ruského původu“.

(Ona ta „směs“ ropy levné ruské a dražší ropy jiného původu možná bude co do poměru odpovídat tomu starému receptu na „slavičí paštiku“ – jeden slavík, jeden kůň. Nojo, ale odolejte té nejvyšší hodnotě západní civilizace, totiž zisku, když ta ruská ropa je tak šlakovitě levná a dostupná!)

Autor velmi pěkného článku na toto téma vtipně nazývá tento způsob „homeopatickým“, zatímco druhý způsob se mu podobá přímo již „transsubstanciaci“. Nejde o nic jiného, než o přetankování ruské ropy z jednoho tankeru na druhý, uprostřed širého moře. Tím se změní nikoliv materiální, ale celně-propagandistická podstata ropy a je možno ji dovézt do Spojených států a přitom jedním dechem po druhých státech drze vyžadovat striktní dodržování sankcí.



Transsubstanciace není ani v našich nedávných končinách nic nového. V době intenzivních podvodů s lehkými topnými oleji prý přijel na naši celnici příjemný chlápek, objednal si kafe a dal se do řeči s personálem. Když z něj vypadlo, že to je slavný kouzelník David Copperfield, personálu nedalo moc práce ho přemluvit, aby něco drobně předvedl. Copperfield na chvíli zmizel, neviditelná ruka přenesla šálek kávy k neviditelným ústům, a pak se zase objevil zpátky. „Slušné,“ pravil jeden celník, „ale nic to není. Pojďte se mnou do kanceláře.“ V kanceláři se posadil za stůl, vzal do ruky razítko a ukázal z okna: „Vidíte ty kamiony s benzínem?“ zeptal se Copperfielda. Ten přikývl. Celník obouchal papíry na stole a vítězoslavně pravil: „Tak, a teď je v nich hrášek.“

(Stejnou transsubstanciací, neboli přepodstatněním, prochází plyn z Ruska, který se sem dostává z Německa, a je ruským až k páně Fialovu plynoměru, odkud již putuje jen andělsky čistá éterická substance.)

Podobně komicky je tomu i s účinností protiruských sankcí. Připomíná mi to vtip, v němž se vypráví o tom, jak se jednou jeden rozhodl zbavit své ženy, a tak se šel poradit se svým právníkem. Dozvěděl se, že všechny způsoby jsou odhalitelné, až na jeden – mohl by totiž tu svou umilovat k smrti. A tak byl třikrát denně poslušen rady svého právníka. Po půl roce však bylo právníkovi divné, že se neozval, a tak ho šel navštívit. Našel jen roztřesenou, pobledlou a vyzáblou trosku. Divil se: "Co to s vámi je? Vždyť ta vaše žena jenom kvete, a náramně jí to sluší!" Bývalý mačo, z něhož už zbyl jen stín, zašeptal: "Pssst! Nemluvte tak nahlas! Ona ještě neví, že umírá!"

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif