Je korespondenční volba protiústavní? Na to vláda ohled nebere

politika

Jak se urdžet u moci i za cenu prudce a setrvale klesající podpory obyvatel? Strany vládní koalice se opět chystají prosadit korespondenční volby a také to mají ve svém programovém prohlášení.

Je korespondenční volba protiústavní? Na to vláda ohled nebere
Jakub Michálek (Piráti)
20. listopadu 2023 - 07:03

Pro ODS, Piráty, TOP 09 a Starosty je to priorita pro rok 2024, zaznělo v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce. Představitelé opozice Radim Fiala (SPD) a Alena Schillerová naproti tomu shodně uvedli, že jednání o této změně volebního zákona budou obstruovat.

„Natvrdo, ať chceme nebo nechceme, ji prosadí. Samozřejmě budeme obstruovat, korespondenční volba je podvod," řekl Radim Fiala. 

To samé potvrdila i Alena Schillerová. Podle Fialy má být volba tajná, což prý však nelze v případě korespondenční volby zaručit. Fiala dále poukázal na případ Rakouska, kde se kvůli "nesrovnalostem" v korespondenční volbě musely v roce 2016 na základě rozhodnutí Ústavního soudu opakovat prezidentské volby.

Oproti tomu korespondenční volby dlouhodobě prosazují Piráti. Poslanec Jakub Michálek (Piráti) uvedl, že sliby je potřeba plnit a pokusí se korespondenční volbu prosadit i přes případné obstrukce.

„Zrealizujeme i slib hnutí ANO. Vláda Andreje Babiše měla ve svém prohlášení, že zjednoduší volební pravidla tak, že se občanům usnadní přístup k volbám, včetně zavedení (korespondenční volby," prohlásil v nedělním diskusním pořadu na České televizi pirátský poslanec Jakub Michálek..

I podle Marka Bendy, který je členem zatím nejsilnější vládní strany ODS, se vládní koalici v průběhu příštího roku korespondenční volbu prosadit podaří a pokládá ji za správný princip.



Evropské státy stále více přistupují na možnost korespondenční volby, s tím, ale vzrůstá právě obava z falšování voleb.

Kupčení s hlasy?

V březnu loňského roku vystoupil na semináři ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny právě ke korespondenční volbě ústavní právník Jan Kudrna, kde upozorňoval na několik úskalí zavedení korespondenční volby.

„To největší úskalí vidím v požadavcích, které Ústava a Listina základních práv a svobod klade na volby a samotné hlasování. Ústavní dokumenty vyžadují, aby za prvé byla volba osobní, za druhé má být zaručena tajnost hlasování a volba má být svobodná. K tomu bych ještě dodal, což Ústava ani listina neříká, ale asi se to předpokládá, že má existovat co největší důvěra v celý volební proces od začátku do konce. To znamená od toho, kdo je uznaný jako oprávněný volič, až po - řekněme - přepočet hlasů na mandáty. Tento proces má být verifikovatelný a má být, řekl bych, pro každého pochopitelný a bez nějakých větších pochybností," řekl tehdy pro Radiožurnál na Českém rozhlase Kudrna.

Kudrna měl také pochybnosti ohledně možného "obchodování s hlasy". Na dotaz Radiožurnálu tehdy odpověděl, že zavedení korespondenční volby kupčení s hlasy rozhodně usnadní.

Psali jsme:

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala dokonce označil korespondenční volbu za protiústavní.

„Vláda Petra Fialy chce tuto změnu volebního systému prosadit především z důvodu její klesající podpory ve veřejnosti a obavy z neúspěchu v příštích volbách. V případě korespondenčního hlasování nelze žádným způsobem zajistit tajnost a rovnost volby, což jsou základní principy volebního práva definované i Ústavou ČR," prohlásil Fiala.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová na adresu vlády a její snahy o zavedení korespondenčních voleb napsala, že by to byl krok v rozporu s naší Ústavou.

„Korespondenční volba by byla v rozporu s naší Ústavou. Ale možná to současná vláda neví. Třeba ještě Ústavu nečetla," poznamenala na adresu vlády senátorka.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?