Je tu někdo za Čechy? Ne! Všichni za Ukrajinu

politika

Nedělní demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii byla zvláštní nejen kvůli emoční vyprahlosti, ale také kvůli všem, kteří tu podporovali cokoli a kohokoli, jen ne zájmy občanů České republiky. 

Je tu někdo za Čechy? Ne! Všichni za Ukrajinu
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
2. listopadu 2022 - 09:01

Jaroušek Sypal… jak já mu rozumím. Jeho text na profilu je delší. Tato část ale vyjadřuje vše. I to, proč to nesmíme vzdát. Je však třeba zastavit se, zhluboka nadechnout. A se vší vážností se zamyslet nad cestou, jak dál. Jak zachránit (a dál chránit) naši zemi, Českou republiku - před lidmi, kterým je slovo vlast cizí. Bude to téma řady hovorů, které v nejbližších dnech uskutečním. A dám vědět, napsala Hamplová na svém facebooku.

Její příspěvek se týká příspěvku herce a spisovatele Jaroslava Sypala a nedělní demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii, která se konala na Václavském náměstí v Praze. Měla to být demonstrace proti strachu, jak ji nazývali sami organizátoři. Atmosféra na náměstí se nesla oproti demonstracím pořádaným pod heslem Česká republika na 1. místě v naprosto odlišném duchu. Zatímco protivládní demonstrace nespokojených občanů byly plné emocí a všude bylo cítit přesvědčení z toho, proč tu lidé jsou a co chtějí vyjádřit, "milionová" demonstrace toto naprosto postrádala.


Vypadalo to, jako kdyby spoustu účastníků ani nevědělo, proč přišlo. Někdo kvůli oslavám "LGBT" komunity, někdo kvůli obdivu k Bruselu a eurounijní politice, jiný snad proto, že mu partnerská firma Liftago nabídla slevu 100,- Kč na cestu na Václavák a pak i z náměstí. 

Smutné i mrazivé bylo občas i ticho, které se nad náměstím rozprostřelo. Nudní řečníci hlásající naučené fráze a dav mladých skoro jako by bez emocí a bez názoru. Nikde však ani jeden hlas, který by mluvil srdcem občana České republiky.

A vskutku není nic výstižnějšího, než příspěvek herce a spisovatele Jaroslava Sypala, který sdílela i nově zvolená senátorka za Kroměřížsko Jana Zwyrtek Hamplová. 



herec a spisovatel Jaroslav Sypal

Sečteno, podtrženo, v neděli byli na Václavském náměstí všichni za cokoli jiného, než za Českou republiku. A to je to, co vládě Petra Fialy stále nedochází. A je dobře, že na toto téma se nyní ani v Senátu nebude zapomínat. 

Také jsme psali:

(dan, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?