Jiří Kobza: Ukrajina do EU – a my z ní!

politika

Všeobecné ukrajinofilní či ruskofobní vášně fungují dokonale: zakrývají jeden vážný problém, jímž jsme se za svitu televizních třaskavin jaksi pozapomněli zabývat. A to je otázka našeho (ne)setrvání v EU.

Jiří Kobza: Ukrajina do EU – a my z ní!
Jiří Kobza, poslanec (SPD)
29. června 2022 - 04:20

Evropská unie vznikla za – věřím poctivého – domnění mnoha státníků včetně tzv. mladých států z postsovětské sféry, že bude na světě proto, aby pomáhala občanům řešit věci, na které sami nestačí (třeba bezpečnostní), ale především uvolní nesmyslné obchodní a celní bariéry, pohyb osob a kapitálu a učiní tak členské státy bohatšími, než by třeba byly samostatně. Opak se ukázal být pravdou.

Sestavil jsem si matici největších problémů, které se k nám a na nás (nejen ČR, ale i okolní Evropu) valí. Vesměs je v pozadí problému právě EU a její absurdní politika vůči Rusku:
  • Maďarsko i Polsko zastavily přeshraniční obchod s pšenicí, na rozdíl od vlády naší, která povoluje vývoz obilí z letošní úrody a dokonce i z roku 2023
  • V Afghánistánu část úrody sežraly kobylky (za to jediné snad EU nemůže, ale potravinovou situaci to nijak nezlepšuje)
  • Indie zastavila export pšenice a rýže
  • Jižní Amerika zastavila vývoz soji
  • Rusko jedná s Tureckem o vývozu ukrajinské pšenice, podle některých informací nikoliv z letošní úrody ale ze strategických zásob, 8-10 let staré
  • Severní Afrika začíná mít obavy o zásobování potravinami
  • Díky sankcím Rusko nedostane náhradní díly na servis kompresorových stanic z Kanady a z Německa, a tak v plynovodech Nordstream1 a Turkishstream omezilo dodávky do Evropy
  • Německo vyhlásilo stav ohrožení ohledně snížení dodávek plynu
  • Maďarsko zavádí přídělový systém na PHM, prozatím na 50l/den
  • Slovensko má problémy se zásobováním PHM, řada čerpacích stanic hlásí prázdné nádrže
  • Nejrůznější piráti se již houfují kolem ČR (a potažmo EU), aby z jejího kolapsu vytěžili co nejvíce
  • Inflace v ČR letos pravděpodobně dosáhne 30%
  • Úrokové sazby v ČR jsou nejvyšší od roku 1993
  • Státní rozpočet dosáhne schodku (tedy dluhu) 280 mld.kč.
  • Imigrační neziskovky mají díky statisícům Ukrajinců žně, o kterých se jim nesnilo. Takové příjmy neměly snad nikdy.
  • Občané ČR chudnou a stále více jich má problémy zůstat v černých číslech na konci měsíce
  • Vláda nemá jak nahradit dodávky ruského plynu nejenom pro průmysl, který je přímo ohrožen, ale i pro výrobu hnojiv
  • Vláda nemá jak nahradit dodávky ruské ropy a tím ohrožuje celou petrochemickou výrobu (např. plasty a prací prášky)
  • České vládě nestačí sankce EU a chce zavést vlastní sankční seznam



Takže když to shrneme, nebude čím topit, čím jezdit, co jíst ani kde a z čeho vyrábět. Proč? Protože slepě posloucháme pokyny z EU (popř. Bílého domu). Zato jako o závod vyvážíme zbrojní výbavu v hodnotě v řádu miliard (ministryně obrany skutečná čísla tají a zřejmě ví, proč to dělá). Velká část těchto „darovaných“ zbraní mizí hned za ukrajinskou hranicí v pařátech překupníků, kteří naše dary prodávají ukrajinské armádě a policii. To je tak absurdní, že by to nevymyslel ani Václav Havel.

No a náš vrchní signalista, řečený premiér, který vysílá signály bůhví kam a bůhví komu, tyto signály nedokáže vyhodnotit. Česká vláda ve svém nepochopení vážnosti situace se snaží svoji nekompetenci překrýt hysterickou a marnotratnou (pro naši zadluženou ekonomiku nepředstavitelně drahou) pomocí Ukrajině a Ukrajincům, kterým se otevřela možnost konečně se přestěhovat do EU, kde je stále ještě možné parazitovat na štědrém humanitárním systému, případně něco ukrást. Asi je zbytečné počítat, kolik v Praze potkávaných Lexusů, Mustangů, Porsche, Range Roverů či Mercedesů má na značce UA. A k tomu nám fialový signalista signalizuje, že právě tyhle chlapce chceme do EU a činíme to prioritou našeho tzv. předsednictví. Měl bych protinávrh: kus za kus. Ukrajina do EU a my z ní. To by se v Berlíně možná divili.

Souhrnně řečeno: Vláda nemá náhradu za ruské energetické zdroje, nemá krizové řešení na všechny krize, které se na nás valí. Srdnatě bojuje proti „dezinformacím“, proti „proruským kanálům“ a za pomoci veřejnoprávních médií a politických neziskovek okamžitě statečně plive po všech, kteří si dovolí tu nehoráznost, že by snad měli svůj vlastní názor, jenž by se lišil od té jediné pravdy a lásky.

To, co nyní probíhá, je závod s časem, mezi tím, co tahle rakovina liberalismu, prorostlá do systému, stačí ještě zničit, anebo zda aktuálními volbami narušíme mocenský a ideologický monopol pro začátek aspoň v Senátu.

Když tyto signály vidíme, jak zdůvodníme našim dětem, že s našimi zkušenostmi a vědomostmi, jsme je nevyhodnotili a neudělali jsme nic pro to, aby naše děti měly kde (pokud vůbec) žít?

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif