Jiří Weigl: Glosa povolební

politika

<< GLOSA >>  Komunální a první kolo senátních voleb skončily v sobotu v noci a od té doby se objevila řada analýz a názorů na jejich výsledky, a proto jen telegraficky.

Jiří Weigl: Glosa povolební
Jiří Weigl
27. září 2022 - 10:20

  • Nešlo o referendum o dnešní vládě, jak se volby snažila prezentovat opozice. Účast 46 procent svědčí o tom, že volby nebyly zoufalým protestem mas zbídačelých občanů proti útlaku a ignoranci vlády, ale víceméně standardním měřením sil uprostřed volebního období, kdy nespokojenost s vládou začíná být viditelná a opozice sílí. Prostě “midterm elections”.
  • Ukazuje se, že přes veškeré katastrofické scénáře a usilovné šíření paniky většina obyvatel zatím dopady inflace a exploze cen energií silněji nepocítila.
  • Volby však přesto byly největším průzkumem politických preferencí občanů, jaký si lze představit. Z tohoto hlediska lze vyvozovat obecně závěry, i když volební výsledky byly pochopitelně silně ovlivněny různorodou komunální problematikou.
  • Vítězem voleb bylo hnutí ANO, které ovládlo velkou většinu statutárních měst, včetně některých dávných bašt ODS, posílilo v Praze a má nakročeno k velkému posílení v Senátu.
  • ANO se stalo jasným hegemonem levice, na úkor tradičních levicových stran ČSSD a KSČM, které totálně vyhořely. Většinového levicového voliče nedokáže oslovit ani moderní pokrokářská extremistická levice v podání pirátů a zelených. I ty lze v těchto volbách počítat k poraženým.
  • Posílila i ostrakizovaná SPD, zatímco nové konkurenční subjekty usilující o podobného voliče na úspěch nebyly schopné dosáhnout.
  • Vládní koalice prakticky všude oslabila a budoucnost jí dává malou naději na rehabilitaci v očích voličů. Bezradnost, personální prázdnota a poslušnost navenek nedávají naději na zlepšení.
  • Druhé kolo senátních voleb v této situaci sotva přinese opakování minulých voleb, kdy kandidáti tehdy vládního ANO podlehli drtivě opozici. Dnes mají opoziční výhodu oni. Těžkou obhajobu bude mít proto i předseda Senátu Vystrčil, i když jeho vedení dnes vypadá přesvědčivě (v tomto názoru jsem ale v IVK v menšině).
  • Pro politické poměry u nás bohužel platí – “bude hůř”. Všechny vnější vlivy – politika EU, situace na Ukrajině, vývoj světového hospodářství – budou negativně působit na domácí situaci. Čeká nás hospodářská krize a pravděpodobně sílící politická nestabilita.



Minulý týden bez většího zájmu našich médií proběhly komunální volby v Rusku. Drtivě v nich zvítězily provládní síly a oslabila opozice. Za povšimnutí stojí, že se v nich, stejně jako v dnes v referendech na okupované Ukrajině, používalo velmi státními orgány doporučované internetové hlasování.

Všichni naši komentátoři a pozorovatelé se shodli, že právě tento způsob hlasování umožňuje manipulaci a podvody. Dobře si to zapamatujme, až nám zase budou za chvíli tvrdit, jak je internetové a korespondenční hlasování skvělé a bezpečné a kde všude ho mají, končí glosu Jiří Weigl na webu Institutvk.cz.

(rp,prvnizpravy.cz,institutvk.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif