Kalousek rozcupoval vládu Petra Fialy na kousky

politika

Není to poprvé, co se exministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek ostře pustil do vlády Petra Fialy. Tentokrát přitvrdil a varoval vládu, že by o svá křesla mohla přijít. 

Kalousek rozcupoval vládu Petra Fialy na kousky
Miroslav Kalousek
18. října 2022 - 11:03

Miroslav Kalousek se rozvášnil na svém twitteru a premiérovi Petrovi Fialovi hned v úvodu připomněl jeho předvolební slib. Důvodem, proč Kalousek takto vypěnil, byl vysoký plánovaný schodek státního rozpočtu a Fialovy předvolební sliby. Kalouskovi chybí elementární rozpočtová zodpovědnost a kdyby měl volit podle fiskální politiky, SPOLU by nevolil. Kalousek řekl i co by mohlo vládu stát křesla. Padla také slova jako „polodementi na náměstích“ či „ozbrojené převzetí moci“.

„Zdědili jsme rozvrácené veřejné finance a zastavíme hrozivé zadlužování“, citoval Kalousek z předvolebních slibů z řad ODS a připojil i svůj názor na to, jak tento slib současná vláda dodržuje.

„Pokračováním v Babišově rozpočtové politice lidem nepomáháte, ale kritickou situaci jim chystáte. Na nezbytnou pomoc skutečně potřebným to nesváděj,“ pokračoval Kalousek zostra.


Celé to byla reakce na tweet, který zveřejnila ODS a týkal se případných škrtů ve státním rozpočtu. Petr Fiala podle něj totiž řekl: „Byl jsem ve vládě, která se vyrovnávala s dopady ekonomické krize. Pochopil jsem, že není cesta za každou cenu škrtat. Je důležité chovat se rozumně a opravdu pomáhat lidem v kritické situaci,“ napsal dále Kalousek. 

Jeden z diskutérů ale Kalouskovi oponoval s tím, že by ho chtěl v této situaci vidět, jak předstupuje před lidi a říká, že škrtá a deficit bude pod 200 mld. Podle autora příspěvku jsou do měsíce plná náměstí a vláda rezignuje, protože lidi mají hluboko do kapsy. A k tomu válka, vysoké ceny energie a inflace.

Také jsme psali:

„Proč by měla rezignovat kvůli plnému náměstí? To nejsou volby,“ reagoval Kalousek a dodal: „Když se bude vláda bát sem tam nějaké demonstrace, neudělá nic a nakonec stejně prohraje.“

Kalousek se do vlády Petra Fialy strefuje opakovaně a nešetří silnými výrazy. Nedávno ve vysílání na CNN Prima News Kalousek prohlásil, že rozpočtová politika současné vlády je pro něj velké zklamání. Podle Kalouska prý vláda slibuje změnu, ale co realizuje, je rozpočtová politika bývalého premiéra Andreje Babiše. Kalousek dále řekl, že je to neodpovědná politika vedoucí do dluhové pasti.

V kritice vlády se bývalý ministr financí Miroslav Kalousek také shoduje s pohledem Národní rozpočtové rady, která rovněž varuje před podobou deficitu, který povede jen k dalšímu růstu veřejného zadlužení. „Kdyby takové stanovisko měli na můj rozpočet, rituálně se zastřelím,“ uvedl bývalý předseda vládní TOP 09.

(nov, prvnizpravyc.cz, foto: youtube)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif