Každá generace potřebuje nějakou revoluci. Ale...

politika

Politický komentátor Miroslav Korecký komentoval v rozhovoru pro XTV události rezonující v české společnosti a ostře se pustil do studentů, kteří nedávno stávkovali za klima. 

Každá generace potřebuje nějakou revoluci. Ale...
Miroslav Korecký, komentátor
24. listopadu 2022 - 09:01

Korecký kritizoval například protivládní demonstraci Ladislava Vrabela či studentské stávky za klima a pozastavil se také u blížící se třetí přímé volby prezidenta. Lídr protivládních demonstrací proti vládě, chudobě a válce Ladislav Vrabel během akce 17. listopadu oznámil, že v lednu chce, aby byl na Václaváku „masakr“. 

„Tento den je vhodný pro tyto různé protesty,“ řekl Korecký k Vrabelově demonstraci před Českou televizí na Kavčích horách. 

A dodal, že žádný výstřelek tam nebyl. Prý čekal, jestli se nepokusí dobýt Českou televizi silou, ovládnou velín, ale nic takového se nestalo, takže to podle jeho slov byl jen takový protest v mezích zákona. A také řekl, že to také svědčí o tom, že se u nás radikalizuje nějaká část odpůrců vlády. 

„Každá vláda potřebuje oponenturu a myslím, že jí to svědčí, když se musí bránit. Ale tohohle se chytila skupina. No a na můj vkus je to už silný tabák. Tohle už mi připadá, že je to hodně radikální segment. Vykřikují tam ‚vystoupit z NATO‘ a ‚Petr Fiala patří do kriminálu‘. Je to na mě už moc,“ prohlásil Korecký. 

Komentátor také souhlasil s názorem, že „Milion chvilek pro demokracii je pop music a Vrabelovy akce black metal“.

„Myslím, že se tam stát něco může, protože tyhle akce stahují k sobě různé všemožné existence. Já to nesnižuji, ale chodí tam asi lidi, kteří nemají k násilí daleko. Jsou tam proruské nálady, je to už takový kraj. Může to oslovit část voličů SPD a část komunistů, ale už to neosloví třeba voliče hnutí ANO, které je tu jako lídr opozice, protože už i na něj je to příliš moc silný, radikální hlas. Nemyslím si, že by tato aktivita pod sebe mohla stáhnout podobně silný segment lidí, jako to dokázal Milion chvilek,“ pokračoval dále Korecký.


Následně okomentoval také studentské stávky za klima na fakultách, podpořil aktivitu brněnského děkana Stanislava Balíka, který jim vypnul proud s tím, že proud, topení a Wi-Fi k debatám nepotřebují. 

„Děkan má moje body. Já stávkoval shodou okolností v roce 1989 na pražské filozofické fakultě a přespával tam ve spacáku. Takže úplně chápu studenty, že je to prima dobrodružná věc, Každá generace potřebuje mít nějakou revoluci, být proti něčemu. Ať se mládí vydovádí. Pokud si vybralo zrovna tohle téma, těžko čekat, že lidem kolem dvaceti let bude planout srdce za to, jestli se zastropují energie," řekl dále.

Korecký také poznamenal, že klima je taková krásná věc, za které to srdce dobře hoří. 

„Oni nejsou odpovědní za to, jestli tato země přežije zimu. Tohle je názor části lidí z univerzity. Ty univerzity u nás směřují k tomu, čím jsou univerzity na Západě, bude z nich pocházet největší levičáctví v téhle zemi. To tak je a bude,“ řekl Korecký s tím, že uvážlivý děkan brněnské fakulty jim to alespoň trochu ztížil.

Stranou nezůstalo ani dění v horké fázi prezidentské kampaně, kdy kandidáta Petra Pavla dobíhá jeho komunistická minulost. 


„Rozjíždí se to. Paradoxně to není z prostředí jeho konkurence, přišla s tím různá média, která jsou často nakloněna pravé části spektra. Je vidět, že jsou tam věci, o kterých je co psát. A asi se bude psát. Pan Pavel trošku jako by ty věci zastrkal pod postel. Myslel si, že nevylezou, vylezly. Ve srovnání s Andrejem Babišem, který má trochu podobné problémy, je tam ten rozdíl, že u Andreje Babiše je to tolikrát omleté, že už není kde brát, pokud se neobjeví něco úplně nového, ale jeho styky s StB jsou už dávno všechny venku,“ uvedl Miroslav Korecký.

Pokud by se Babiš a Pavel střetli ve druhém kolem prezidentských voleb, pak podle Koreckého argument StB zcela vypadává ze hry. 

Také jsme psali:

„Vyrušila by se tím ta hlavní zbraň. Pokud by v druhém kole byla třeba paní Nerudová vs. jeden z nich dvou, pak by to byl ten hlavní klacek, kterým by protikandidáta mlátila. Ale mezi nimi by to byla plichta. Sám z toho nejsem nadšený, spíše jsem nešťastný z toho, že třicet let po listopadu u dvou hlavních aspirantů na prezidentskou funkci porovnáme, kdo se víc smočil s minulým režimem,“ dodal na závěr Miroslav Korecký.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif