Ladislav Jakl: Nora, nepřítel lidstva

politika

<< GLOSA >> Mediálním světem dnes otřásají zásadní témata a události. Pan primátor Svoboda vyzývá strážníky, aby se omluvili televiznímu moderátorovi za únik nahrávky z perlustrace za špatné parkování.

Ladislav Jakl: Nora, nepřítel lidstva
Ladislav Jakl
25. března 2023 - 09:01

Ministr Jurečka má také potíže s nahrávkou, ta jeho naznačuje poněkud nestandardní metody personální politiky na jeho úřadě, píše Ladislav Jakl v glose na webu Institutvk.cz.

Vše však přebíjí zpráva úplně jiná, ale o tom až později. První případ svědčí o tom, že nové vedení pražské radnice nespí a skutečně koná. Nejenže stíhá povolovat protesty proti normální dopravě, při kterých padesát otrapů zablokuje půl Prahy, ale dostává se k omluvám. To je skvělý začátek. Třeba se dočkáme i omluvy za předchozí roky sabotáže dopravní situace v hlavním městě a po omluvě přijde i zrušení hloupých cyklopruhů na frekventovaných komunikacích, které snižují kapacitu dopravních cest, počet parkovacích míst, komplikují úklid a ještě jsou nebezpečné. Ostatně, jízdní kolo není dopravní prostředek, zvláště ve velkoměstě, navíc se složitým reliéfem. Je to sportovní náčiní. Tak ať jdou sportovci s koly na hřiště a velodromy. Badmintonisty taky nenapadne rozbalit si kurt uprostřed magistrály.

Ministr Jurečka, to je jiná televizní hvězda než onen náš řidič z Kavčích Hor. Ale přece nebudeme pana ministra soudit, když jeho věc není dosud vyšetřena. A jistě se i zde dočkáme naplnění hesla „padni komu padni“, jak se přece stalo při lapáliích u koaličních kolegů ze STAN. A kdo o tom pochybuje, ten je dozajista agentem zahraničních sil, popíračem vitamínu C a možná i kanibalem.



A jsme u zprávy nejvážnější. Nora. Mnozí vědí, jak otravná může být. A teď si představte, že by jich byly desítky, ba stovky. Z takové černé fantazie by člověk nemohl ani usnout. Ale nejde o fantazii, jde o krutou realitu. Světová média přinesla alarmující informaci, že v Nizozemsku se přemnožili jezevci, dělají díry do kolejových náspů a vážně tím ohrožují železniční provoz v placatém království. Možná by to chtělo svolat summit, nejlépe na půdě OSN, který by se problémem zabýval a dospěl k nějakému řešení.

Je zcela pochopitelné, že v konfrontaci s tak olbřímím a delikátním trápením se nemohou do médií dostat prkotiny typu masových protestů holandských zemědělců proti vládou nařízenému ekologickému vybíjení dobytka. Stovky traktorů v ulicích měst přece nemohou být žádným problémem, stačí se podívat do Prahy, kde pár poblázněných podnebíčkářů odsoudí tisíce řidičů k nedobrovolnému několikahodinovému parkování na silnici a nikdo si s tím hlavu neláme.

A že v Nizozemí kvůli plynulosti dopravy vyrukovali na traktoristy silou? Tomu nelze uvěřit. Úřady tam mají přece plné ruce práce s jezevci a jejich norami.

(rp,prvnizpravy.cz,institutvk.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif