Legendární film Vinnetou by ve verzi z roku 1963 nyní neprošel do kin

politika

„Pokolikáté jste už viděli film Vinnetou I natočený v roce 1963 na území bývalé Jugoslavie? Pokud to bylo nedávno, tak vám musí být jasné, že v té podobě by film v současné době nemohl projít na veřejnost. Tvůrci by si to vůbec nedovolili natočit," má jasno student politologie, který si nepřeje být jmenován.

Legendární film Vinnetou by ve verzi z roku 1963 nyní neprošel do kin
Kachna a ještě k tomu po neděli
25. července 2022 - 07:20

Důvod utajení jména student zdůvodňuje, aby jej profesoři politologie nepovažovali za kolegu a spolužáci za idiota.

Jak jste na to proboha přišel?

„Ve filmu je mnoho v současné době zarážejících skutečností jako jsou například zesměšňování seniorů, menšin, našich přátelských zemí konkrétně Spojených států amerických a vidíte tam i vážné přestupky proti životnímu prostředí, na které nikdo neupozorní."

Můžete uvést nějaký příklad?

„Všimněte si, že ve filmu herec, který hraje  padoucha Santera,  je tmavší pleti. Má to snad být Cikán, který představuje osobu, jež ostatní lidi vydírá, okrádá společnost stavějící železniční dráhu, ale to  je jen malý odvar toho, že ten Cikán ještě ničí životní prostředí a navíc vraždí původní obyvatelstvo. To je otřesné a v současné době nepřijatelné."

A co je ještě při současném vidění světa ve filmu nepřijatelné?

„Zesměšňují se v něm senioři. Co chtěl říci Vinnetou před soubojem  jeho otce na kánoích, když prohlásí, že kánoe  Old Shatterhanda bude děravá, jak ústa staré ženy? Nehledě na to, že herec Lex Barker pak  nasedne do kánoe a má na nohách boty a když je o pár okamžiků později kánoe plná vody, je bosý. Otec Vinnetua je při scénách na kánoích natočený jako nepřemýšlející fanatik, který chce za všech okolností soupeře zabít. Nepřijatelné."

A další zfilmované knížky pokračující ve vyprávění příběhů o Vinnetuovi už nejsou podle vás tak problematické jako ten první díl?

„To si pište, že ano. Některé bych doporučil dokonce nezařazovat do televizního programu zejména v současné době. Jako  příklad uvedu epizodu z filmu Vinnetou, rudý gentleman, ve které bandité povraždí bílé osadníky směřující do míst svých nových domovů. Bandité ty bělochy  všechny zabijí, ale zakamuflují to tak, aby to vypadlo, že je zabili původní obyvatelé ... indiáni."

Proč by zrovna tato epizoda měla být  nyní nepřijatelná ke zveřejnění?

„Znáte šťouravé české diváky. Někoho napadne, že se podobné kamufláže mohou provádět nejenom ve filmu o indiánech, ale i v současné době, třeba na Ukrajině. Je to přeci tak snadné připravit mrtvoly osadníků a pak je nafilmovat."
     
Co se s tím dá dělat, aby filmy o Vinnetuovi  mohly být vysílatelné i při současném vidění světa v televizi?

„Jediné řešení, aby  filmy mohly být vysílané i s těmi nepřijatelnými scénami, je v těch místech film přerušit a zařadit krátké vysvětlení od aktivistů, kteří  divákům vysvětlí, v jaké době byl film natočený a co na něm je závadné. Ostatně se už přihlásila jedna nezisková organizace Lidé v řiti, která na tato vysvětlení připravila projekt ve spolupráci s pražskými středoškoláky sdružující se v Klubu vymytých mozků."

Říká se, že kuriózní neověřené informace, jaká je i ta, co si právě čtete, vydavatelé novin dříve opatřovali latinskou zkratkou N .T. (Non testatum) – neověřeno. Fonetická podoba zkratky „enté"  se zvukově podobá německému die Ente, česky tedy Kachna. Nu a tak se stalo, že Prvnízprávy.cz pečou Kachnu na neděli nebo Kachnu po neděli ...




Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu?
Více na facebookovém profilu webu Prvnizpravy.cz   zde ...



(ps, Prvnizpravy.cz, koláž: ps)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif