Lidé nebudou mít auta! Vondra rázně o podrazu EU

politika

České předsednictví EU udělalo chybu, a sice když ministryně životního prostředí Hubáčková (KDU-ČSL) uvěřila slibu a nechala v říjnu loňského roku schválit limity na CO2. Vondra rozcupoval nově představenou emisní normu Euro 7.

Lidé nebudou mít auta! Vondra rázně o podrazu EU
Alexander Vondra
18. března 2023 - 10:30

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) varoval před negativními důsledky nově představené emisní normy Euro 7, v podstatě by podle jeho slov její zavedení znamenalo likvidaci automobilu jako dopravního prostředku pro široké vrstvy.

„Evropská komise nás podrazila. Její místopředseda pro Green Deal Frans Timmermans opakovaně sliboval, že projdou-li nulové limity na CO2 u osobních aut v roce 2035, tak Euro 7 bude jenom taková light verze. Když ji pak loni v listopadu zveřejnil, bylo to všechno jiné, jenom ne light verze,“ zkritizoval v rozhovoru pro echo24.cz novou normu Alexander Vondra, zpravodaj normy v Evropském parlamentu. Návrh je podle něj naopak velmi tvrdý a jednoznačně ohrozí automobilový průmysl. 

„Návrh může mít dalekosáhlé důsledky, ne někdy za deset let, ale prakticky okamžitě. Je to útok na automobilitu jako takovou. Běžní lidé nebudou mít na auta,“ řekl dále Vondra o likvidaci automobilu jako dopravního prostředku pro široké vrstvy.


České předsednictví zde udělalo chybu, a sice když ministryně životního prostředí Hubáčková (KDU-ČSL) slibu uvěřila a nechala v říjnu limity na CO2 schválit v trialogu. 

„Měla to odsunout, až uvidíme návrh na Euro 7, a nenechat se uchlácholit Timmermansovým šidítkem. Nemůžeme jen důvěřovat, musíme prověřovat. Všechno v EU je tvrdý výměnný obchod. Deal musíme dělat ve dveřích a nenechat dveře zaklapnout dřív, než dostaneme protihodnotu,“ zdůraznil poslanec Evropského parlamentu.

Také jsme psali:

Změnu prý tlačí Evropská komise, Timmermans a zelenosocialistická koalice v europarlamentu. „Ale na rozdíl od dekarbonizační legislativy, kde se autoprůmysl předem podvolil, tak tady je jeho odpor silný a tvrdý,“ upozornil Alexandr Vondra.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: youtube)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif