Má Rakušan a vláda rozhodovat o tom, co smíme vědět?

politika

Několikaměsíční snažení Společnosti pro obranu svobody projevu dosáhnout projednání Petice proti omezování svobody slova na sociálních sítích, kterou podepsalo více než 25 tisíc občanů, bylo završeno úspěchem.

Má Rakušan a vláda rozhodovat o tom, co smíme vědět?
Daniel Vávra, herní vývojář
8. prosince 2022 - 11:03

Veřejného slyšení petičního výboru v Poslanecké sněmovně se zúčastnil nejen kompletní petiční výbor a zástupci petentů, ale bohaté zastoupení měla i veřejnost. V zaplněném sále bylo rovněž k vidění nemálo známých tváří včetně senátorky Daniely Kovářové, europoslance Jana Zahradila či předsedkyně Trikolory Zuzany Majerové.

Zakladatel a předseda správní rady SOS projevu Daniel Vávra během projednávání prohlásil, že před dvěma lety, když rozjížděli tuto petici, jim vadilo, že dochází k omezování projevu na nových sociálních platformách.

Od té doby se situace vyvinula tak, že lkát nad mazáním příspěvků na Facebooku, je vlastně směšné,“ přiznal spoluzakladatel a kreativní ředitel Warhorse Studios a připomněl právo na informace a svobodu projevu s tím, že na svobodném rozhodování lidu je demokracie založená. 

Dále řekl, že pokud někdo znemožní lidu přijímat všechny nefiltrované informace, znemožňuje mu se svobodně rozhodovat. Zdůraznil také, že potom společnost, v níž nějaký vyvolený lidem filtruje informace, omezuje jejich dosah na základě moci, kterou disponuje, za účelem udržení se u té moci, není demokracie, ale oligarchie. 

„Vláda hrstky vyvolených. Protože pokud mám neúplné informace, nemůžu se správně rozhodnout u voleb. A to je vždy primární účel cenzury. Umlčet opozici a udržet se u moci,“ uvedl dále Vávra.

Vávru také udivuje, že našim elitám, trpícím zjevně náhlými autokratickými sklony, nedochází, že pomocí jejich nástrojů pro boj s dezinformacemi, se může udržet u moci i někdo jiný než oni. Podle jeho slov to jsou naši předkové, kteří to chápali, a proto ty svobody a práva do našich ústav dali. 

„V této zemi jsme si všichni rovni. Je jedno, co si někteří zastánci cenzury mysli o inteligenci svých spoluobčanů. Všichni mají stejná práva. Předseda vlády, úředník ministerstva vnitra, český elf, vysokoškolský profesor i paní Vomáčková, co posílá kamarádkám řetězové emaily. Nikdo nemá žádný speciální statut a právo ostatním cenzurovat informace, protože jsou moc hloupí. Nikde v žádném zákoně se nepíše, že chytřejší lidé, jako třeba bojovník s dezinformacemi pan Kartous, vystudovaný tělocvikář, má jiná, lepší práva, než paní Vomáčková,“ řekl Vávra na adresu českého aktivisty Kartouse. 

Podle Vávry jsem ale bohužel, svědky toho, že se mezi intelektuály i politiky prosadil zcela opačný názor, který hlásá, že lidé jsou hloupí a věří nesmyslům. Že nemá cenu s nimi diskutovat a proto je potřeba to zakázat. Vávra je také toho názoru, že slovo dezinformace se stalo nejnadužívanějším slovem současnosti. 

„Cokoliv se komukoliv nelíbí, je dezinformace. A tak se stane, že náš premiér vypustí do světa tyto věty: „My musíme chránit za každou cenu... svobodu slova, projevu, všechny atributy, které ke svobodné společnosti patří. Na druhé straně, lidé mají právo na to, aby informace byly korigovány,“ podivil se Vávra nad tím, z jakého zákona či článku Ústavy to právo na korigování vyplývá a kdo ho Petru Fialovi dal. Podivil se také nad tím, jak, kým a na základě jakého mandátu mají být informace korigovány? 

„Je to v přímém rozporu se vším, na čem je založena naše republika. Mimo jiné s článkem 17 odstavcem 3 – Cenzura je nepřípustná,“ řekl důrazně Vávra.

V té souvislosti připomněl Vávra jeden velmi trefný citát, který praví, že "Kdysi spoutaný národ, jehož vůdci konečně ztratí kontrolu nad tokem informací, brzy propukne ve svobodu a vitalitu, ale svobodný národ, který postupně zužuje kontrolu nad veřejným diskurzem, začal rychle sklouzávat k despotismu. Mějte se na pozoru před tím, kdo by vám chtěl odepřít přístup k informacím, neboť ve svém srdci sní o tom, že je vaším pánem.“ 


„Je to moudré. Protože kdokoli může říci o své opozici, že její nástup bude představovat bezpečnostní hrozbu, ohrožení něčích práv, nebo ohrožení zdraví a může tak tuto opozici umlčet. Je to triviálně snadné. Obzvlášť s další berličkou, se kterou novodobí autokraté přišli: Nesmíte nenávidět. Neboli hate speechovat. Téměř jakákoli kritika kohokoli se dá označit za nenávist vůči jeho víře, původu, přesvědčeni, osobě, věku, zdraví, či pohlaví. Máme tu tedy jakési další neexistující novodobé právo, právo nebýt uražen,“ zdůraznil dále Vávra.

Vávra dále připomněl, co všechno se děje v této souvislosti ve Spojených státech, v Německu nebo v Británii. 

„Naše ministerstvo vnitra mezitím připravuje zákon o dezinformacích, který se snaží obcházet Ústavu tím, že si vymyslel, že když to nezakáže úplně, ale jen trochu, za nějakých podmínek, tak to cenzura není. To v návrhu zákona skutečně je. Když někomu ‚omezíte či ztížíte přístup k obsahu, není to cenzura a samotný nárok (dle Ústavy) na to není‘. Každé toto jednotlivé opatření vlastně vypadá i docela rozumně. Všechny dohromady jsou naprosto smrtící mix umožňující postihovat prakticky jakýkoliv názor. Co toto má společného se svobodou slova a demokracií? Nic. Jak už jsme si řekli, na svobodném rozhodování lidu je demokracie založená a bez informací to nelze,“ řekl dále Daniel Vávra.

Vávra je také přesvědčen, že v demokracii nemá být žádná elita, která plebsu něco cenzuruje, omezuje a filtruje. 

„Je to svobodná soutěž myšlenek, kde každý má právo být zastoupen. Tedy i lidé, kteří si myslí, že pro naši zemi by bylo lepší, kdyby nebyla v EU. I pro lidi, kteří si myslí, že potraty jsou špatné, protože jim to řekl pán na obláčku. ‚Ale lidé jsou hloupí a věří blbostem!‘ vykřiknou mnozí. A přitom jim nedochází, že s paní Vomáčkovou, co šíří řetězové emaily, ztratí přístup k informacím každý. Tedy i oni sami, já, vy všichni, co tu sedíte, novináři, vědci, všichni. Jen vládnoucí autokraté a tajné služby ne. A o tom, co smíme vědět, asi rozhodne nikým nevolený a moudrý pan Benedikt Vangeli na Centru hybridních hrozeb společně s panem Rakušanem, 44letým bývalým učitelem němčiny a dějepisu na gymnáziu, toho času čelícímu korupčnímu skandálu. To je zřejmě kvalifikace na funkci cenzora,“ varoval Vávra před tím, jak hluboko bychom mohli klesnout.

Vávra dále ujišťoval přítomné, že lidé nejsou zas tak hloupí s tím, že čím více je vláda a "elita" umlčujete, tím méně jim budou věřit. Podle něj je to právě to umlčování, které má za účel odstranit kritiky nepopulárních kroků vlády v naději, že když se o tom nebude mluvit, lidem to nedojde. 

„Lidem to však dojde. Ale radikalizováním se vlády ohánějí, když zavádějí další cenzorská opatření, proti těm, kterým to došlo. A tím společnost ještě více zradikalizují a pošlou do náruče extremistům, sociopatům a konspiračním teoretikům,“ řekl dále Vávra.

Vávra také mluvil o největší ohrožení demokracie a svobod od roku 1989. Vláda, která toto činí, podle něj ztrácí důvěru všech, kterým tak činí, a dělá z nich své nepřátele. 

Také jsme psali:

„Společnost nezradikalizuje nějaká extremistická strana, ale nespokojenost se situací, do které jí dostaly kroky vlády. Každý, kdo pamatuje období před rokem 1989, si přitom může pamatovat, že rétorika je vždy takřka identická. Nepřátelské mocnosti, zahraniční agenti, štvavé vysílačky, rozvracení demokratického zřízení a ze všeho nejlepší ‚posilování demokracie cenzurou‘. To skutečně zaznělo od ministra naší vlády. Problémy je vždy potřeba shodit na nějakého vnějšího nepřítele, aby se zamaskovala vlastní neschopnost,“ zdůraznil dále Vávra. 

Podle Vávry by mělo platit, že vláda reprezentující vůli svých občanů, což je její úkol, nemusí lidem nasazovat náhubky. Vávra by také za normální situace předpokládal, že česká vláda bude hájit svobodu projevu svých občanů proti zvůli nadnárodních korporací. Podle něj se ale bohužel zdá, že tomu je naopak a vláda není spojencem, ale oponentem v tomto boji. 

„Podle nás, právě čelíme největšímu ohrožení demokracie a svobod od roku 1989. A stejně jako vždy, je to omlouváno ‚dobrými úmysly‘ a kritickou situací. Vždy bude nějaká kritická situace. Umlčování znemožňuje zvážit všechna možná řešení, A jediný, komu pomáhá, je viník krize, kterému komplikuje plány,“ uzavřel své vystoupení zakladatel a předseda správní rady Společnosti pro obranu svobody projevu  Daniel Vávra.

(fan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?