Maďaři - tak tohle je fakt dost nechutná vydíračka

politika

Evropská unie plná jedu. Je zle. Maďarský premiér Viktor Orbán podepsal smlouvu o ekonomické spolupráci s Iránem. A už to jede... Maďaři jsou zlo a měli bychom je nejlépe zařadit na seznam nepohodlných a nepřizpůsobivých.

Maďaři - tak tohle je fakt dost nechutná vydíračka
Viktor Orbán
21. listopadu 2022 - 10:30

Maďarsko a Írán podepsaly ve čtvrtek dohodu o ekonomické spolupráci. Jak uvedl maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó, jde o selský rozum a pragmatismus. Ve chvíli, kdy Írán dodává drony ruské armádě, jež je využívá k útokům na Ukrajinu, to samozřejmě vyvolalo bouřlivé reakce. I proto, že Írán také na svém území potlačuje protesty.

„Proč jsou ještě v EU?“ touto otázkou zareagoval komentátor Martin Fendrych na zprávu serveru Novinky.cz, jenž informoval o tom, že se Maďarsko dohodlo na spolupráci s Íránem. Jinému problému s Maďarskem se pak věnuje David Ondráčka. 

„Orbán vydírá EU, že zablokuje peníze pro Ukrajinu, pokud mu nedají EU fondy (pozastavené kvůli porušování zásad právního státu v Maďarsku). Pragmatismus by radil mu ustoupit, ale tohle je dost nechutná vydíračka,“ poznamenal ke zprávě s odkazem na dva ministry české vlády Zbyňka Stanjuru a Mikuláše Beka David Ondráčka. 

Jak píše server Aktuálně.cz, Orbán totiž vydírá unii blokováním peněz pro Ukrajinu. Gambit mají rozseknout Češi, jako předsedající země. Jde o to, že země EU si chtějí půjčit 18 miliard eur, aby je mohly předat Ukrajině na financování provozu státu v příštím roce. Ale zpět ke spolupráci Íránu s Maďarskem. 


„Irán je stát, který: vyvíjí jaderné zbraně, dodává zbraně vč. dronů vražednému ruskému režimu ve válce na Ukrajině, vraždí svoje obyvatele za banální přestupky, masakruje demonstranty a mučí své odpůrce. A nově se přátelí s Maďarskem. Maďarsko by se dle mě mělo začít chovat jako člen a spojenec v rámci EU i NATO. Jeho paktování se s teroristickými státy je hanebné. A snaha o bližší spolupráci v rámci V4 je podle mě také zbytečná, protože zastáváme zcela jiné hodnoty než Orbánův režim,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Je to zrada vlastních spojenců a zrada společně sdílených hodnot. Říkat tomu ‚selský rozum‘ je urážka všech sedláků. Ti nikdy zradu v morální výbavě neměli,“ podotkl také Miroslav Kalousek (TOP 09).

Také jsme psali:

„Spolupráce Viktora Orbána s Íránem posouvá Maďary daleko od hřiště demokratických států a je bezpečnostním rizikem pro celou EU. Takový stát nemá v EU co dělat. Připomeňme, že Írán dodává drony Rusku, podporuje teroristický Hizballáh či zabíjí vlastní lidi za např. špatně nasazený šátek,“ poznamenal dále také poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL).

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif