Man: Tak náš Fiala podle Posselta zachránil Evropu, paní Müllerová

politika

„Cože? Čest Evropy? A to jako vážně? A jak že ji zachránil? Co proved?“

Man: Tak náš Fiala podle Posselta zachránil Evropu, paní Müllerová
Lubomír Man
15. května 2023 - 02:20

„Vy si nevzpomínáte na jeho cestu do Kyjeva loni v březnu. Zajel si tam společně s premiéry z Polska a Slovinska a Sudeťák Posselt teprve teď tu cestu - a to tak, jak se patří – vyzvedl. Otázky pokládal Posseltovi před pár dny novinář z českých Lidovek Robert Schuster a Posselt na ně  odpovídal. Mám vám to přečíst?“
  • „No tak na tohle se už nedočkavostí třesu, milostpane. I když ještě zajímavější by bylo, kdyby Posseltovi ty otázky kladl novinář sudetský a ne český. Ale co si to já, osoba hloupá, vymýšlím.  Dobrá, spusťte!“
„Tak já čtu: „Většina národních států Evropy jako celku na ukrajinskou krizi selhala. V době, kdy už byla ruská armáda na hranicích s Ukrajinou, národní státy stále ještě varování před hrozící invazí ignorovaly. Zlom, a to chci opravdu zdůraznit, nastal až s cestou českého premiéra Petra Fialy a jeho dvou kolegů do Kyjeva. Tehdy zachránili čest Evropy“.
  • „No tak to je, pane Švejk, bomba. To vám řeknu. Protože zachránit čest Evropy to není jako třeba zachránit tonoucího.To utečou i moře let, než se příležitost zachránit čest nějakého světadílu nějaké osobě naskytne – a hleďme – Fialovi se to podařilo zhruba před rokem. A tahle sláva už s ním půjde napořád. To si aspoň myslím já, hloupá ženská, která samozřejmě nemá takový rozhled po světě a událostech, jako vy, pane Švejku“.
„Jistě, paní Müllerová. Ale sama jste řekla, že zajímavější pro nás Čechy by bylo, kdyby otázky Posseltovi kladl novinář sudetský a ne český. V tom případě by totiž Posselt o Fialovi vůbec nemluvil. A kdyby.mluvil s novinářem polským, mluvil by o premiérovi Morawieckém a jeho dvou nejmenovaných kolezích, a kdyby mluvil s novinářem slovinským, mluvil by o premiérovi Janšovi a o jeho dvou taktéž nejmenovaných kolezích. S různými lidmi prostě mluvíte různě. Takhle to ve světě chodí“.


  • „To je pravda, milospane, a já vždycky zůstanu štajf z toho, jak vy umíte všechno vysvětlit. A to tak, že tomu nakonec rozumím i já“.
„To je cvik z hospody, paní Müllerová. Ale za vaši lichotku jedna otázka: Šéf  ukrajinských železnic Kamyšin o výpravě uvedené trojice premiérů do skoro už válčícího Kyjeva napsal, že šlo o cestu „naivní“,přičemž slovo naivní dal do uvozovek. Co byste s touto jeho větou udělala, aby vyjadřovala pravdu?“
  • „Tak to, milostpane, opravdu nevím“.
„Tak já vám to prozradím. Ty uvozovky byste škrtla. Ale já už letím, jinak budu U kalicha platit pokutu za pozdní příchod.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?