Markvart: Jak nám chodili Poláci taky „pomáhat"

politika

Jenom když jsme u té česko-polské vzájemnosti a jak by kdo koho bránil, dovolím si sem pověsit dvě momentky z relativně nedávné doby (v hlavní roli polské tanky), píše Petr Markvart na facebooku.

Markvart: Jak nám chodili Poláci taky „pomáhat"
Petr Markvart
24. ledna 2023 - 09:45

Český Těšín - 5. října 1938 (tedy pár dní po podepsání Mnichovské dohody a v průběhu obsazování našeho pohraničí Německem)



Bruntál - 21. srpna 1968 (tedy v den bratrské invaze pěti  „spřátelených" armád).



Jenom, abychom nezapomínali, dodává Petr Markvart.


A pár komentářů:
  • Pšonci byli stejni jako fasisti.
  • Ani jako komunisti nezklamali. A vidíme v přímém přenosu, jak si vedou jako imperialisti.
  • Přesně. Jen bych si dovolil připomenout ještě dle mne nevyřešenou Kladskou kotlinu, která nám stále po právu náleží. Jen nikdo nemá koule na to, tuto otázku znovu otevřít.
  • A to jste vynechal čskoslovensko-polský spor o Těšínsko…



  • A co se podívat na to celé, dnes Polské Slezsko, které Poláci spravují dnes historicky předlouhých 77 let? To i ti Prušáci a po nich Němci ho bačovali celkem 203 let (tedy circa polovinu doby, po kterou patřilo nám, tedy 1327/1342-1742). Pokud k tomu připočteme další historická období, zejména 945-990 a 1038-1054, znamená to dalších 61 let v náš prospěch. Od roku 1138 až do procesu postupného přičlenění slezských knížectví do našich zemí ve 30. a 40. letech 14. století (tedy cca 200 let), je potom Slezsko relativně nezávislé jak na polském, tak i na českém státu.
  • Takže historicky až dodnes - Čechům patřilo Slezsko cca 470 let, na Poláky, Němce a samostatné Slezsko připadá cca po 200 letech. Tak co? Jdem na Vratislav?
  • Ostatně i ta Piastovská černo-zlatá orlice, která byla zemským znakem Slezska, má svůj historický původ ve společných kořenech Piastovců, Přemyslovců a Slavníkovců jako de facto blízkých příbuzných...
  • Vzdyt v 68 slo preci o pomoc
  • Nebylo v té oblasti nějaké pošťuchování i s Československými legionáři Po roce 1918?

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch, petrmarkvart)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif