Mediální podpora Nerudové je obrovská, nemusí však stačit

politika

Vzestupu Danuše Nerudové pomohla mediální smršť, která se po oznámení potvrzených kandidátů spustila, míní politolog z Provozně ekonomické fakulty ČZU Milan Školník.  Její úspěch z posledních průzkumů si nedokáže vysvětlit. 

Mediální podpora Nerudové je obrovská, nemusí však stačit
Milan Školník, politolog
5. prosince 2022 - 13:02

Zajímavou úvahu a úhel pohledu na nedávný vzestup volebních preferencí Danuše Nerudové na prezidentský post přinesl během rozhovoru pro server idnes.cz politolog Milan Školník. Podle jeho slov je její kampaň pořád stejná a neřekla či neudělala nic, co by ji vyneslo.

Nedávný vzestup volebních preferencí si jen těžko jednoznačně vysvětluje. Podle něj bývá běžně souvislost mezi tím, že je jeden z favoritů poškozený a proto vylétnou preference ostatních. Ale to se podle něj nyní nestalo. Také míní, že nesledujeme výrazný moment, kdy by se třeba Andreji Babišovi něco přihodilo a důsledkem toho by posílili oponenti.

Školník se myslí, že za úspěchem Nerudové může stát velká  mediální pozornost. V posledních dnech už se ví, kdo byl ministerstvem vnitra potvrzený jako kandidát. Nedá se spoléhat, že všichni respondenti před časem znali, kdo ona nebo generál Pavel jsou. Ale po současném mediálním „humbuku“ ohledně registrací už je známost jejich jmen výrazně větší, proto stoupají, míní dále politolog. 

Školník dále řekl, že si pořád nedokáže fenomén Danuše Nerudové úplně vysvětlit. Přijde mu, že je pořád stejná, styl kampaně je pořád stejný a nevidí, že by řekla nebo udělala něco, co by ji k vysokým číslům v průzkumech vyneslo.


Naopak prý můžeme určitě ocenit její marketing. Zároveň by ale vliv marketingu nepřeceňoval, skok Danuše Nerudové přičítá především mediální smršti posledních dnů.

Politolog se také zamyslel nad tím, co nakonec ve volbách rozhodne. Podle něj prý v předchozích prezidentských volbách rozhodovaly debaty. Miloš Zeman byl podle něj zdatný rétor a dokázal si získat veřejné mínění, stejně tak Andrej Babiš bude v debatách silný.

Bude podle něj zajímavé sledovat, jak si povedou „nepolitici“, jako jsou Danuše Nerudová nebo Petr Pavel. Už samozřejmě rozhovory dávali, ale stejně za ně podle něj mluví zatím hlavně marketing, neboť nebyli v přímé konfrontaci před televizními kamerami. Školník říká, že nechce debaty přeceňovat, ale myslí si, že budou hrát velkou roli.

Také jsme psali:

Dále pohovořil o jeho názoru na rozložení voličů mezi jednotlivé kandidáty. Koalice si nebyla schopná vygenerovat jednoho kandidáta a tak podpořila tři, kromě Danuše Nerudové ještě Petra Pavla a Pavla Fischera. Tato trojice bude oslovovat lidi zaměřené od středu doprava, řekl Školník s tím, že naopak Andrej Babiš se bude spoléhat na voliče hnutí ANO, spíše starší, levicově zaměřené. Ostatně i jeho oznámení kandidatury bylo podle něj spojeno s tím, že jel k Miloši Zemanovi, takže bude mířit na stejné voliče, jako měl on. Úplně tam ale nevidí potenciál růstu. Voliči Miloše Zemana jsou podle jeho názoru totiž podobnou skupinou jako voliči hnutí ANO.

(svob., prvnizpravy.cz, foto: arch.)





43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?