Ministryně Černochová na lovu a muži v uniformách v nesnázích

politika

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nelení a je kolem ní velmi živo. Vedle podpisu smlouvy o obranné spolupráci se Spojenými státy se totiž výrazně hovoří i o jejích personálních střetech. Muži v uniformách musí být ve střehu. 

Ministryně Černochová na lovu a muži v uniformách v nesnázích
Jana Černochová, ministryně obrany
27. května 2023 - 11:03

Nedávno chtěl kvůli údajným neshodám s ministryní rezignovat velitel generálního štábu Karel Řehka, teď se zase hovoří o tom, že Černochová usiluje o propuštění šéfa Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslava Zavorala. Spory mezi Černochovou a Řehkou vyvrcholily setkáním s premiérem Petrem Fialou (ODS) ve Strakově akademii.

Důvody toho, proč by měl Zavoral z čela ÚVN zmizet, nejsou jasné. Server iRozhlas pouze s odvoláním na své zdroje napsal, že se ministryně snaží, aby odchod lékaře, který měl na starost léčbu exprezidenta Miloše Zemana, vypadal jako dobrovolný krok. „Dala mu nůž na krk, aby si sám podal žádost o odchod z funkce,“ sdělil serveru jeden jeho zdroj.


Nejde přitom o jediný spor, který měla ministryně obrany v poslední době mít. Minulý týden se objevily spekulace o tom, že nejvýše postavený muž armády Řehka před časem navrhl premiéru Petru Fialovi svou rezignaci kvůli neshodám s Černochovou. Fiala měl Řehkův návrh odmítnout.

Náčelník generálního štábu měl údajně pocit, že šéfka resortu překračuje své kompetence a zasahuje do jeho pravomocí. Spory podle médií trvaly několik měsíců a vyvrcholily, když Černochová odmítla Řehkův návrh na nominace některých lidí na povýšení do generálské hodnosti. 

Také jsme psali:

Náčelník generálního štábu podle serveru zvažoval, že by ve vedení armády skončil, a sešel se kvůli tomu s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem i s premiérem Fialou, který Řehkovi odchod rozmluvil.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif