Mojmír Grygar: Odkud hrozí virové nebezpečí?

politika

Profesor Libor Grubhoffer, biochemik, v rozhovoru uveřejněném v Lidových novinách 28. května, se nerozpakoval připojit k zástupu odborníků, politiků, novinářů, kteří považují za důležité vylíčit Rusko jako zlý a nebezpečný stát.

Mojmír Grygar: Odkud hrozí virové nebezpečí?
Mojmír Grygar
27. července 2022 - 06:20

Virolog tvrdí, že v Rusku „se dějí s viry strašné věci“ a že tato země je proto „permanentním rizikem pro celý svět“. Protože toto sdělení je předkládáno k víře, aniž je uveden jediný konkrétní případ, nelze je vyvrátit ani potvrdit. Na druhé straně je zapotřebí podívat se, zda se snad v jiných zemích „s viry nedělají strašné věci“, které by nás neměly nechat lhostejnými.
   
V archivu jsem našel několik poznámek o „strašných věcech“, které se konaly v USA pod záštitou CIA, proto považuji za důležité je v této souvislosti uveřejnit – odborníkům nejsou neznámy, ale veřejnost o nich ví málo nebo vůbec nic. První případ se udál ve dnech, kdy islámští teroristé zaútočili na Obchodní centrum v New Yorku a na Pentagon. Stalo se, že několika politikům, redakcím novin a televizním stanicím došly dopisy obsahující smrtelný prášek antrax. Protože stovky přiložených dopisů končily holdem Alláhovi, útok přičtli na vrub islámským teroristům. Při této akci zemřelo 5 lidí, ale výsledek vyšetřování byl ze strany tajných služeb blokován. Dokázalo se však, že antrax pochází z vojenských laboratoří a že dopisy odesílal jeden z jejich zaměstnanců, biolog B.E. Ivins. Vyšetřovatelé ho označili za jediného pachatele, a protože u jeho činu nenašli žádný motiv, prohlásili ho za nepříčetného podivína; v roce 2008 spáchal sebevraždu. (Připomíná to zahlazování stop, jako v případě atentátu na Johna Kennedyho.) Advokátka Barbara Rosenbergová, zabývající se kauzami nadnárodních společností a sledováním výroby a použití biologických zbraní, vnesla do případu antrax 2001 světlo; ukázalo se, že Ivins byl pověřen CIA, aby si osvojil metodu rozesílání dopisů obsahujících smrtelný přípravek. Není jasné, zda zmíněnou akci podnikl na vlastní pěst, ale jsou důkazy o tom, že Richard Helms, jeden z šéfů CIA, musel zničit mnoho materiálů, týkajících se experimentů s ovládáním mysli pomocí LSD nebo s prováděním anonymních atentátů pomocí biologických látek. Je známo, že odborníci v CIA, pověření výzkumem biologických a psychologických zbraní, se neuchránili vlivu šarlatánů a vyhazovali peníze na nesmyslné projekty. (Chtěli třeba pomocí zamořených koček napadat teritorium nepřítele.) Poutavou zprávu o těchto paranoidních výzkumech podala Annie Jacobsenová v knize The Pentagon's Brain Phenomena.



Za poznámku stojí, že při výzkumech psychokinetických úkazů se podílel také Wernher von Braun, známý Hitlerův vynálezce raket V 1. Odborníci v Pentagonu a CIA se postupně začali stavět k těmto paranormálním pokusům kriticky, i když americkým vojenským odborníkům nevadilo a nevadí podporovat výzkumy biologických možností války v cizích zemích, sousedících „shodou okolností“ s Ruskem. Když Rusové publikovali zprávu o existenci Američany financovaných laboratořích na Ukrajině, pracovnice ministerstva zahraničí V. Nulandová, která se podílela již na přípravách násilného převratu na Ukrajině v roce 2014, tuto zprávu popřela, dokonce i před americkými úřady. Když však byly publikovány dokumenty, musela se k falešné zprávě přiznat, ale ani toto křivé svědectví její kariéru nepoškodilo a neukončilo.         

Vraťme se ještě k jedné tragické události, způsobené nezodpovědným zacházením s vysoce nebezpečnými biologickými látkami. Jde o porušení všech bezpečnostních norem, kterého se dopustili zaměstnanci americké firmy Union Carbide, podílející se na výrobě umělých hnojiv v indickém Bhopalu. Došlo k tomu, že neopatrností vypustili 40 tun smrtících kyanidů do povětří; byla to největší katastrofa tohoto typu ve světě – 22 tisíc mrtvých, půl milionu nakažených, jimž hrozil rychlý nebo pomalý ortel.
   
Připustíme-li, že v ruských laboratořích se dějí „strašné věci“, neměli bychom zapomínat, že nebezpečí hrozí i z druhé strany. A dovedeme si vysvětlit, proč Američané platí ukrajinské odborníky,

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?