Mojmír Grygar: Téma dne – násilí, strach, nenávist

politika

Ani mimořádné válečné úsilí naší vlády nemůže zabránit, aby se do tisku nevsunuly nevhodné zprávy.

Mojmír Grygar: Téma dne – násilí, strach, nenávist
Mojmír Grygae
6. listopadu 2022 - 04:20

Přitom nikdo nemůže být volán k zodpovědnosti, protože některé zprávy ani nejbdělejší strážci pravdy nemohou označit jako desinformaci nebo podvod. Vezměme to po pořádku, píše Mojmír Grygar v komentáři pro Prvnizpravy.cz.
   
Při četbě dvou zpráv o obětech způsobených panikou při oslavách halloweenu, z Ameriky exportovaného starého irsko–římského svátku z dob, kdy ochranný křesťanský povlak umožnil oslavu pohanských bohů, jde člověku mráz po zádech a nutí ho položit si otázku, kde je kořen těchto neštěstí. Cituji palcové titulky: HALLOWEEN V SOULU: 159 UŠLAPANÝCH a druhý poněkud menší HALLOWEEN NA ZLÍNSKU SE ZMĚNIL V BOJ O ŽIVOT (8 zraněných, z toho 3 v kritickém stavu).
   
Porušili pořadatelé těchto podivných masových merend, ať v hlavním městě jižní Koreje nebo ve vsi na Moravě, bezpečnostní opatření, dopustili se ohrožení veřejnosti z nedbalosti? Soudy na to odpoví. Ale nikdo z vyšetřovatelů si nepoloží zásadní otázku – je to pouhá náhoda, že právě tyto podivné oslavy strachu z mrtvých, záhrobních duchů a strašidel, se stávají sezónními zábavami, které pěstují již u dětí pocity hrůzy jako zážitek hecu a zábavy. Nikdo si zřejmě nezatěžuje hlavu tím, že dovezený zvyk má všechny příznaky pokleslého zkomercionalizovaného povyražení. Nikdo se také neptá, komu jsou tyto taškařice,  nevhodně dovezené do Koreje, Čech nebo kamkoli jinam, prospěšné. Že by to byla ona pověstná soft power, šířící světem aróma a chuť amerického způsobu života?
    
  

V nápadném protikladu k lidovým oslavám hrůz je zpráva o manifestaci na Václavském náměstí pořádaná paradoxně pod heslem PROTI STRACHU. Uvědomili si tisíce věrných příslušníků nedávno neslavně splihlého hnutí Milionů chvilek, že jejich guru, který na čas zmizel i s pokladnou ze scény, prudce otáčí kormidlem útoku od místního tuneláře Babiše k světovému zlotvoru Putinovi? Záměrem svolavatelů demonstrace je bezpodmínečná  podpora naší vlády, ale tento cíl trochu ohýbá skutečnost, že naše vláda se v mezinárodním měřítku pasuje na předního hlasatele světové války, a to je věru zatraceně vážný důvod se bát. Kdo popře, že vstup Ukrajiny do NATO se rovná vyhlášení přímého střetu Ameriky a Evropy s Ruskem? Takové prohlášení, kterého se Fiala a spol. dopouští, si dnes ani bojovní američtí jestřábi netroufnout veřejně vytroubit. Nejsme tu svědky staré bokové taktiky, kdy nejvyšší šéf, skrytý za oponou, posílá na jeviště malého ochotného provokatéra. (Říká se mu užitečný idiot.) Stane-li se Ukrajina členem NATO, potom je zřejmé, že Evropa a svět jsou na prahu Armagedonu atomového střetu. Ministr Rakušan, jehož křeslo se již několikrát nebezpečně rozkymácelo, si snad chtěl spravit otřesenou pověst tím, že vystaví na fasádě státní budovy hlavu Putina v pytli, pověšenou mezi českou a ukrajinskou vlajku, a to si ke všemu ještě dovolil vystavit 28. října, kdy slavíme obnovu státní samostatnosti! Ve své zaujatosti Rakušanovi vůbec nepřišlo na mysl, že se touto provokací, hodnou stylu Völkischer Beobachter, rázem dostal do dějin hanebností.
   
Všimněme si symboliky demonstrace na Václavském náměstí. Na předním místě, v centru pozornosti, se nachází Putinova nahá figura (zřejmě se stává běžnou výzdobou podobných shromáždění). Vtipálci jistě počítali s tím,  že nic není větším pokořením než nahota, která zahanbuje a zesměšňuje. Také ostatní motivy na fotografii manifestace na Václavském náměstí jsou výmluvné. Nic není ponecháno náhodě. Hned vedle Putina je dominantní americká vlajka s anglicko–českým hanlivým nápisem. Pokud jde o další vlajky, napravo jsou dvě nápadné ukrajinské a několik menších těchže barev. Když se dobře podíváte s lupou, najdete i dvě české. Smysl tohoto výjevu–rébusu je zřejmý, není jej třeba vysvětlovat. Organizátoři to měli dobře sestavené.

Pokus o výzkum sémantiky obsahu poselství posledních sobotních novinových zpráv uvedenými příklady ještě nekončí. Zatrhl jsem navíc dvě zprávy z USA, které patří do stejné rubriky strachu a násilí, kterou  tak drasticky otevřely zprávy z halloveenových zábav. Cituji tyto dvě zprávy (na tu první již ve svém článku upozornil Zdeněk Zbořil):
    
Z Guantánamu, americké věznici na Kubě, propustili 75letého Pakistánce Sajfa Ulláha Paraču. Byl uvězněn v roce 2001 jako muslim podezřelý z teroristické činnosti. Nebylo mu nic dokázáno ani po 18ti lety vyšetřování. Do rukou Američanů se nedostal jako zajatec, byl zatčen podle odhadu nebo nepodloženého udání. Jeho začtení, věznění a výslechy proběhly bez jakéhokoli právního podkladu. Proto nemohl být zadržován na území Spojených států, ale exteritoriálně na základně na Kubě.
   
Po útoku kladivem se manžel Pelosiové (82) zotavuje. Podezřelý z útoku David dePape (42) čelí obvinění z pokusu o vraždu. Útočník křičel: „Kde je Nancy? Kde je Nancy?“ Není to ojedinělý případ, kdy se kriminální nebo nemotivované násilí mění v politický atentát.

Poslední zpráva, která nás vrací do Evropy a stojí za pozornost, je snímek vojenského instruktora Pravého sektoru, který u Lvova cvičí civilisty. Tato zpráva neříká na pohled nic mimořádného, ale ve skutečnosti je vzácným dokladem toho, že Pravý sektor, extrémní strana navazující na nacistické tradice ukrajinských nacionalistů bojujících v řadách SS, nezmizela ze scény. Zatím jsem nikde na její činnost nenarazil, zřejmě nebylo záhodno se o této organizaci zmiňovat. Členové této skupiny, podobně jako jejich guru Bandera, považují totiž terorismus za legitimní způsob boje za zájmy ukrajinského národa. Jsem přesvědčen, že právě těmto fanatikům bojujícím proti Rusku na život a na smrt, by nebylo zatěžko použít ve svém křižáckém tažení atomovou zbraň. Náš premiér Fiala, honosící se vzornou kinderstube a dekrety šesti vysokých škol, si jistě neuvědomil, do jaké společnosti se dostal. Přejme mu, aby se to nikdy nedozvěděl.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?