Mrazivá předpověď! Plyn nebude a není odkud ho brát

politika

V Německu bylo nedávno otevřeno přístaviště pro plovoucí terminály na zkapalněný plyn, neboli LNG. O kapacitu v terminálech projevilo zájem i Česko. Ovšem z Japonska se ozývají varovné signály. 

Mrazivá předpověď! Plyn nebude a není odkud ho brát
Ilustrační foto
22. listopadu 2022 - 14:04

Totiž že plyn je vyprodaný, alespoň dlouhodobé kontrakty, u kterých by dodávky začaly před rokem 2026. Kdo chce nakupovat, musí na spotový trh. A tam jsou ceny mnohem vyšší.

Jak informovala agentura ČTK, v severoněmeckém Wilhelmshavenu bylo otevřeno první přístaviště pro plovoucí terminály na zkapalněný zemní plyn. Zprovozněno bude přístaviště dle ČTK v prosinci, kdy do něj připluje první terminál. Stavba byla započata na počátku května. 

Budování pokračovalo rychlým tempem i díky tomu, že povolení byla v krizové situaci vydávána urychleně a že přístaviště pro terminál na LNG využilo již existující molo.

Na podzim roku 2023 má být otevřen další plovoucí terminál, kromě toho má vzniknout i terminál pozemní na opětovné zplynování. Takřka dokončené je prý i přípojné potrubí k uzlu v Etzelu. Terminály kromě toho mají být i v dolnosaském Stade, v Brunsbüttelu ve Šlesvicku-Holštýnsku a v Lubminu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. A o podíl v některém z německých terminálů má zájem i Česko.


Otázka ovšem je, zda bude Německo nebo Česko mít LNG do terminálů na zplynování. A zde přicházejí varovné signály. A to z Japonska. Agentura Bloomberg informovala, že japonské ministerstvo obchodu mezi firmami udělalo průzkum, z něhož vyplývá, že dlouhodobé kontrakty na LNG jsou vyprodané. Tedy ty, které počítají se začátkem dodávek před rokem 2026. Nabídka je nedostatečná, protože v sektoru se dlouhodobě neinvestovalo.

LNG shání země z celého světa, nejčastěji od velkých producentů, jako jsou USA nebo Katar. Ale do roku 2026 se žádná nová ložiska nezprovozní. A Evropa se snaží přes LNG nahradit ruský plyn, což nedostatek zkapalněného plynu ještě zvyšuje.

To znamená, že dovozci budou muset spoléhat na drahý a k výkyvům náchylný spotový trh, kde je v současnosti cena třikrát tak drahá než u dlouhodobých kontraktů. Minulý rok se přes spotový trh prodalo přes 30 % všech dodávek LNG.

Také jsme psali:

Japonsko už také plánuje, jak bude LNG získávat. Tento rok bude země zřejmě největší dovozce této suroviny a jedná se o jeho hlavní zdroj pro výrobu elektřiny. Dle tamního ministerstva obchodu bude kvůli nedostatku investic do LNG trvat nedostatek nabídky celé roky. Pokud by do Evropy přestal ruský plyn téci úplně, na světě by pak v lednu 2025 mohlo chybět 7,6 milionu tun LNG, což je ekvivalent měsíčního dovozu LNG do Japonska, uvádí ministerstvo.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?