Na konsolidaci veřejných financí zapomeňte, vzkazuje Kalousek

politika

Drsný vzkaz vyslal vládě premiéra Petra Fialy bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Vládě Petra Fialy vzkázal, že nemůže pomýšlet na konsolidaci veřejných financí, pokud má v plánu navyšování některých výdajů. 

Na konsolidaci veřejných financí zapomeňte, vzkazuje Kalousek
Miroslav Kalousek
7. března 2023 - 09:01

Koaliční strany například navrhují zvýšení rodičovského příspěvku. „Konsolidace vláda dosáhne snižováním výdajů, ne jejich zvyšováním,“ má jasno Kalousek.

Vládní koalice podle informací České televize zvažuje navýšení rodičovského příspěvku, který v současnosti činí 300 tisíc korun na jedno dítě. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) by přidal 50 tisíc korun, Piráti navrhují, aby byla „automatická, předvídatelná valorizace rodičovského příspěvku,“ jak uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Takové návrhy ale podle Kalouska neodráží snahy vlády o konsolidaci veřejných financí. „V naší rozpočtové situaci lze ten návrh brát vážně pouze za předpokladu, že ho předkladatel doplní o to, jaké povinné výdaje v dvojnásobném objemu navrhuje škrtnout. Konsolidace vláda dosáhne snižováním výdajů, ne jejich zvyšováním,“ uvedl Kalousek na Twitteru.


Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) začátkem roku uvedl, že by vláda měla letos uspořit v rámci konsolidačního balíčku 70 miliard korun. „Jenom pevně doufám, že diskuzi o konsolidačním balíčku (70 mld) vede vláda dohromady s diskuzí o výdajích, které hodlá zvyšovat a dohromady to bude minus 70. Jinak to dopadne tak, že -70 + 90 = 20 a k žádné konsolidaci nedojde. Jen se to zase zhorší…,“ vzkázal vládě Kalousek.

Přidat peníze by si ale podle něj zasloužili například vysokoškolští učitelé. Ti podle serveru Novinky.cz plánují na Den učitelů 28. března protestní akci. „Problematika fatálně podfinancovaných sociálněvědních a humanitních oborů, potažmo značné části vysokého školství, kterou jsme otevřeli, stále není rozhodujícími institucemi adekvátně uchopena. (…) Na Den učitelů vyhlašujeme tzv. Hodinu pravdy. Během té budou veřejnost a studenti vysokých škol otevřeně informováni o naprostém zanedbání univerzitního vzdělávání a ostudně podhodnocených mzdách,“ uvedli představitelé Vysokoškolského odborového svazu (VOS) Petr Baierl a František Kratochvíl s tím, že by se do protestní akce měly zapojit Univerzita Karlova, Ostravská univerzita nebo Univerzita Pardubice či Univerzita Hradec Králové.

Také jsme psali:

„Naprosto rozumím nespokojenosti a protestům. Odměny, zejména na humanitních oborech, jsou směšné. Řešení je nasnadě: Zavedení školného. Od dobře placeného pedagoga budou platící studenti chtít, aby je učil co nejlépe. Zlepší se platová situace i úroveň výuky,“ navrhuje Kalousek, jak navýšit platy pedagogů, aniž by utrpěl státní rozpočet.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif