Nad Fialovou vládou láme hůl už i prezident Petr Pavel

politika

Kritika vlády se začíná sypat ze všech stran. Po exprezidentovi Miloši Zemanovi teď zkritizoval vládu i současný prezident Petr Pavel. Jako příklad si vzal rušení poboček České pošty a to, že se vše plánovalo jen z mocenského centra. 

Nad Fialovou vládou láme hůl už i prezident Petr Pavel
Petr Pavel, prezident ČR
19. května 2023 - 11:03

Prezident Petr Pavel kritizoval na sněmu Svazu měst a obcí (SMO) v Olomouci na případu rušení poboček České pošty komunikaci vlády Petra Fialy. Nemá za správné, že se reformy plánují z centra bez seznámení se s pohledem dotčených obcí. Uvedl, že opačný proces by byl určitě složitější a náročnější, ale zahrnout do rozhodovacích procesů místní znalosti je zásadní. Vláda nejprve informovala o záměru zrušit 300 poboček, až poté jednali její zástupci o plánu s jednotlivými obcemi.

„Samotného mě překvapilo, jakým způsobem probíhala, nebo vlastně zpočátku ani neprobíhala, komunikace státu, v tomto případě vlády, s obcemi při rušení poboček pošt a finančních úřadů,“ řekl prezident Pavel s tím, že nezpochybňuje nutnost zefektivnit provoz České pošty a digitalizovat kontakty mezi státem a občany, což se promítne v rušení poboček některých úřadů. 

„Nepovažuji ale vůbec za správné, že se tyto reformy plánují z centra, bez účasti a seznámení se s pohledem dotčených obcí, Chápu, že by takový proces byl složitější a náročnější. Přesto vzít v úvahu a zahrnout do takto důležitých rozhodování místní znalost a zkušenost vnímám jako naprosto zásadní,“ uvedl dále prezident. 


Petr Pavel také konstatoval, že vnímá stížnosti starostů na nedostatečné financování přenesených agend ze strany státu a další problémy. Uvedl, že je nemůže přímo řešit, proto se rozhodl, že od 1. června začne při Kanceláři prezidenta fungovat oddělení regionů a komunit. Bude připravovat podklady a sbírat příklady dobré praxe.

Na dvoudenním sněmu SMO probíhá diskuse delegátů o financování samospráv i o vládním úsporném balíčku. V pátek na něm vystoupí premiér Petr Fiala (ODS). Svaz odmítl návrh vládní koalice na zvýšení daně z nemovitosti bez ohledu na místní podmínky, pokládá to za krok špatným směrem. Podle svazu jde o obohacování státu na úkor samospráv. SMO tak reagoval na dohodu vládní koalice zvýšit kvůli konsolidaci veřejných financí daň z nemovitosti v některých případech až na dvojnásobek.

Také jsme psali:

Svaz měst a obcí (SMO) je nevládní organizací sdružující přes 2800 měst a obcí, v nichž žije 8,5 milionu obyvatel České republiky.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif