Nadcházející komunální volby mohou být opět v režii hnutí ANO

politika

<< SANEP >> Jak ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, nadcházející komunální volby mohou být opět v režii hnutí ANO, které má velmi silnou pozici ve všech krajských městech.

Nadcházející komunální volby mohou být opět v režii hnutí ANO
Ilustrační foto
24. srpna 2022 - 07:20

Oproti tomu strany vládní pětikoalice jsou na tom podstatně hůře. Navíc jdou do voleb v různých městech společně s jinými politickými uskupeními, než jak tomu bylo ve sněmovních volbách v loňském roce. Často tak dochází ke tříštění voličských hlasů.

Nejhůře ze všech vládních stran je na tom v současné době hnutí STAN, které je paralyzováno řadou skandálů. Výjimkou je Liberec, kde si hnutí Starostové pro Liberecký kraj i nadále udržuje dominantní pozici.

Piráti, kteří po minulých komunálních volbách opanovali pražský magistrát, se však nyní v hlavním městě propadli až na čtvrté místo, a to s aktuálním ziskem 11,7 procentního bodu. Oproti minulým volbám tak v Praze ztratili 5,3 % voličských hlasů. V Praze si v současné době drží prvenství koaliční uskupení SPOLU se ziskem 26,9 procent. Na druhou stranu lze říci, že výsledek tohoto politického uskupení výrazně ztrácí za očekáváním, že by v Praze mohlo atakovat hranici až 40 procent volebního zisku. Je evidentní, že i v hlavním městě se v preferencích vládní koalice SPOLU odráží nespokojenost lidí s celostátní politikou a se způsobem, jakým vláda přistupuje k řešení současné energetické krize a řadě dalších palčivých témat, které rezonují naší společností.



V každém případě lze z provedeného průzkumu říci, že hnutí ANO si udržuje svou dominantní pozici a posiluje SPD, která získává své voliče z řad KSČM a ČSSD. A je evidentní, že i letos budou v komunálních volbách hrát velmi podstatnou roli různá místní uskupení, jako např. Praha sobě v Praze, Ostravák v Ostravě či LOL v Liberci.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 11. - 20. srpna 2022 na obyvatelích pěti největších měst ČR dle počtu obyvatel (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a Liberec) ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel v jednotlivých vybraných krajských městech a Praze dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou. Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

PRAHA


 

BRNO


 


OSTRAVA


 

PLZEŇ


 

LIBEREC


 

VOLEBNÍ ÚČAST VE VYBRANÝCH MĚSTECH


 


M E T O D I K A

Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 11. – 20. srpna 2022 na vybrané skupině v souhrnu 2.474 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorky obyvatel v jednotlivých vybraných krajských městech ČR a v Praze ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 12.241 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel v jednotlivých vybraných krajských městech ČR a Praze dle údajů Českého statistického úřadu.

  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum srpnových volebních preferencí stran a hnutí vycházejí z procentuálního zisku hlasů respondentů, kteří představují vzorky rozhodnutých voličů v jednotlivých vybraných krajských městech ČR a Praze, kteří vyjádřili 100 % účast v nadcházejících říjnových komunálních volbách.
  • Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

(rp,prvnizpravy.cz,sanep,graf:sanep,foto:arch.) 


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif