Nápověda publika, generál prezidentem a přítel po boku

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Nápověda publika, generál prezidentem a přítel po boku
Vidlákův pondělní otvírák
13. března 2023 - 08:20

Ve čtvrtek byl oficiálně „dosazen na český trůn“ bývalý generál a předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Nápověda z „mainstreamových médií“ zní, že Pavel přišel jako spasitel po deseti letech „temna“. Jak to vidíte Vy?

Deset let temna... a přitom až do covidu naše země snižovala zadlužení a i přes covidové problémy předával  Andrej Babiš  Fialovi státní pokladnu v lepším stavu, než ji převzal... Studenti jezdili skoro zadarmo, důchodci také, cena mého domu se během té doby skoro zdvojnásobila a prodat by se dal během několika dní... tolik peněz bylo mezi lidmi.  Teď už rok a půl sledujeme, jak jde ekonomika do háje, jak se lidé propadají do bídy, kdo může, ten stěhuje výrobu na druhý konec světa... ale Zemanem končí doba temna. 

Tady je vidět, jak rozdílná měřítka můžeme mít. Pro běžného člověka je temno v tom, že má problém zaplatit dětem kroužky či obědy. Pro českého novináře je problém v tom, že Zeman občas řekl něco, co se mu nelíbilo. Zeman nikdy nezpochybnil naše členství v NATO ani v EU. Tu a tam měl výhrady k fungování, ale neudělal jediný krok ke změně. Ale aby byl označen za zlo, to stačilo. 

Já už jsem asi fakt starej... nějak nedokážu vidět temno nebo zázrak v tom, že se na Hradě vymění jeden člověk. Jo, kdyby to zlevnilo chleba, nebo kdyby díky tomu důchodci dostali plnou valorizaci, nebo kdyby to znamenalo jednání o míru na Ukrajině, to by byla jiná. Ale nic z toho se nestalo. Paprika je pořád drahá, energie jsou pořád drahé, inflace je pořád obrovská... můj pocit není o nic lepší ani horší, než byl před týdnem a začne se měnit až podle toho, jaké zákony Pavel bude podepisovat. 

Vojákem jsi byl a vojákem zůstáváš. Bývalý generál je teď prezidentem a současné vrchním velitelem ozbrojených sil. Myslíte si, že se to projeví ve způsobu, jakým bude ze své funkce přistupovat k řešení současného válečného konfliktu na Ukrajině?

V tomto ohledu vidím u nového prezidenta jednu výhodu a jednu nevýhodu. Výhodou je, že vrchnímu veliteli nebude moci generální štáb věšet bulíky na nos. Tedy... pokud jako generál za něco stál. Petr Pavel by měl rozpoznat, jestli je situace tak růžová, jak se dočítá z novin a nebo jestli je všechno trochu jinak. 


Nevýhodou pak je, že řemeslem vojáka je válka. Celý život se připravují na to, aby jiné posílali na smrt. Okecají si to patřičnými patetickými úvahami o svobodě, bratrství a věčných hodnotách, ale nic to nezmění na tom, že obyčejné vojcly pak čeká blátivá, hořlavá či výbušná smrt a civilistům se vrchovatou měrou dostanou hrůzy války. Válečné zločiny páchají vždycky obě strany konfliktu. Jestli v našem prezidentovi něco z generálských časů zůstalo, pak přesvědčení, že válka je ospravedlnitelná. 

Jsem velmi zvědavý, jak se s tím náš pan prezident popasuje a co u něj v hlavě nakonec zvítězí. 

Petr Pavel přišel na Hrad se svým přítelem po boku, lobbistou a bývalým diplomatem Petrem Kolářem teď na Hradě vystřídají duo „Zeman – Nejedlý“. A právě Petr Kolář se před časem hájil, že Petra Pavla neřídí, a není ani Krakenem či ani Godzillou.

Ten samý Petr Kolář ale v jiném rozhovoru prohlásil, jaký byl tlak sponzorů a kulturní fronty, aby místo Pavla původně kandidoval on sám.

„Podobně to bylo s Liborem Winklerem (jeden z hlavních mecenášů Petra Pavla i Deníku N, pozn. red). Ten mě dříve přesvědčoval, abych kandidoval, a potom, když jsem mu řekl, že to bude Petr Pavel, okamžitě po prvním kontaktu viděl, že ten člověk má potenciál. Viděl, že je to zakopaná hřivna, kterou jen bylo potřeba vykopat. Tak jsme ji vykopali,“ popsal Kolář zrod nového prezidenta s tím, že prostě tady byla mezi lidmi poptávka.

Jak vnímáte roli prezidentova „přítele po boku“ Petra Koláře. Může být bezpečnostním rizikem, když pracoval pro vlivnou americkou lobbistickou firmu Squire Patton Boggs, která hájila ruské zájmy i po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině pro putinovskou Gazprombank?

Role Petra Koláře byla mnohokrát zdokumentována nejen po boku Petra Pavla. Je to člověk velmi aktivní, disponující dobrými kontakty a zřejmě i něčím dalším, když po dvou prezidentských neúspěších dokázal přesvědčit sponzory, aby mu dali peníze i na třetí pokus s generálem. Představte si, kdybyste od někoho dostal desítky milionů na kampaň a pohořel jste... nikdo by vám je už znovu nedal, byl byste vyřízený nadosmrti. 

Také jsme psali:

Pokud někdo umí dostat peníze i potřetí, tak zřejmě umí i jiné věci. Zřejmě ví, jak to v dnešním světě chodí, ví, co musí slibovat a co musí plnit. Ví, že je někdy lepší stát vzadu, ale ovládat nitky, než se drát na výsluní.  Takže bych si myslel, že Kolář bude pro Petra Pavla podobně nepostradatelný, jako byl Martin Nejedlý pro  Zemana.  A samozřejmě to žádné bezpečnostní riziko není, protože když nevadí bývalý rozvědčík, proč by vadil bývalý lobbista?  Oba jsou přece na té správné straně dobra. 

Když Pavla „vykopali jako zlatou hřivnu“ na základě poptávky lidí, nejeví se Vám v tomto světle současný prezident spíše jako loutka či dobře zvládnutý marketingový produkt než sebevědomý lídr? Bude podle Vás hájit zájmy lidí, nebo spíše zájmy svých „stvořitelů“?

Já bych mu dal alespoň šanci, aby se mohl ukázat. Byl zvolen, hodně toho nasliboval... teď je doba, kdy bude moci dokazovat dnes a denně, jestli je na straně obyčejných lidí nebo těch lepších. Za pár dní bude podepisovat nižší valorizace penzí, to nám hned napoví. Zanedlouho přijde zákon na kriminalizaci jiných názorů, zákon o korespondeční volbě, atd, atd. Myslím, že budeme mít velmi brzy jasno. 

Už jsem zaregistroval, kolik lidí si dalo na fejsbůkový profil, že Pavel není jejich prezident. Je mi to trochu líto, protože tohle je přesně to, co jsme kritizovali na lepšolidech, když se takhle vymezovali proti Zemanovi. Já budu Pavla kritizovat za to, co udělá, ne za to, že existuje a vyhrál volby. 

(Vidlák pro prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif