Nastává naprostá mediální blokáda pravdy, zuří Rajchl

politika

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl se ve svém vysílání vyjádřil ke kauze ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Jurečka podle něj porušil jednoznačně zákon hned třikrát a měl by ihned odstoupit.

Nastává naprostá mediální blokáda pravdy, zuří Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
24. března 2023 - 10:15

Podle Rajchla je včerejší zveřejnění nahrávky, ve které ministr Jurečka (KDU-ČSL) nabízí svému zaměstnanci – řediteli Úřadu práce Viktorovi Najmanovi buď „zlatý padák“, a nebo likvidační pracovní posudek, velmi závažnou věcí. Jak v úvodu řekl, je to naprostá ukázka toho, že u nás již naprosto nefungují principy parlamentního, právního a demokratického státu.

„Realita je taková, že pan Jurečka spáchal hned tři trestné činy najednou. Tím prvním je trestný čin podplácení, tím druhým je trestný čin vydírání a třetím zneužití pravomoci úřední osoby,“ prohlásil Rajchl s tím, že vzhledem ke své dvacetileté právnické praxi je o tom bytostně přesvědčen. 

Dále řekl, že Jurečkova výmluva, že se snažil najít nějaké řešení, je naprosto nesmyslná a lichá. Podle něj se jedná se o klasický případ jednočinného souběhu tří trestních činů. 

„Nemůžete přeci říci, že jste s někým s výkonem jeho práce nespokojen, a zároveň mu nabídnout zlatý padák. Nemůžete přijít a říci, buďto dostaneš zlatý padák, anebo vám dáme špatný posudek a budete mít problém sehnat si práci někde jinde. Tomu se říká jednoduše vydírání. Vy vlastně říkáte, buďto si vezmeš peníze a odejdeš, anebo tě profesně zničíme,“ řekl advokát s tím, že by nenašel lepší případ definice vydírání, než je tento.


Rajchl se také podivil tomu, že se předsedy vlády Petr Fiala bezmyšlenkovitě a ihned Jurečky zastal, aniž by si cokoli vyslechl a seznámil se s fakty. Premiér prohlásil, že Jurečka udělal dobře a našel řešení problému. Podle Rajchla v tu chvíli převzal premiér odpovědnost za činy svého ministra.

„To už jsme vážně tak daleko, že řešením je spáchání trestného činu?“ zeptal se Rajchl a pokračoval, že řešení by mělo být vždy a jedině podle zákona, protože řešením nesmí být porušování zákona a právních předpisů této země. 

Podle Rajchla přeci není v žádné civilizované zemi možné, aby zaměstnavatel přišel za svým zaměstnancem a řekl mu: buďto si vezmeš peníze a budeš zticha, anebo tě profesně zlikvidujeme.

Rajchl se také podivil nad reakcí některých politiků, jako např. bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který bagatelizoval věc tím, že nahrávku zveřejnily „Babišovi noviny“. Podle Rajchla je to jen další snaha zamést věc pod koberec, předstírat, že nahrávka, na které je zachycen průběh trestného činu, prostě neexistuje. Také se podivil nad přístupem většiny mainstreamových médií, která o kauze informují velmi okrajově nebo vůbec. 


Rajchl se ještě vrátil k premiérovi. Podle něj tím, že Jurečkův čin přikryl, přijmul spoluzodpovědnost a měl by také hned odstoupit. 

Ve druhé části vysílání se Rajchl věnoval prohlášení prezidenta Petra Pavla, které se týkalo demonstrace Česko proti bídě. Pavel nazval demonstranty lidmi, kteří přišli na Václavské náměstí bořit. Podle něj to je bolševismus v tom nejhorším slova smyslu. K tomu Rajchl také poznamenal, že když si Pavlovo vyjádření poprvé přečetl, tak ho napadlo jedno staré přísloví, a to „Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš“. 

„Neplatí to nikom víc než o Petru Pavlovi a jeho proškolení, protože jeho rétorika je čistým bolševismem,“ řekl doslova Rajchl. 

Celé vysílání můžete shlédnout ve videu, které je součástí článku. 

Ke kauze se také vyjádřil právník Tomáš Nielsen z advokátní kanceláře Nielsen Legal. Podle něj má tento případ vícero zajímavých aspektů. 

„Pokud odhlédnu od těch spíše politicko-personálních, které podle některých novinových článků mohou zasahovat do nejvyšších pater vedení MPSV, tak z právního hlediska je podle mě situace celkem jasná. Ministr Jurečka tvrdí, že měl důvody k odvolání generálního ředitele Úřadu práce ČR Najmona. Ten se proti tomu brání u soudu. Až sem to není nic neobvyklého. Pokud jde o nabídku jakési odměny, dovedl bych ji snad ještě obhajovat v případě soukromé firmy, protože zaměstnavatelé vědí, že spory o neplatnost výpovědi nejsou jednoduché, a tak se tomu snaží bránit dohodou, byť za cenu ústupků. Musí jít ale o úroveň jakési korektní nabídky na skončení pracovního poměru dohodou, ne o výhrůžky,“ vysvětlil pro parlamentnilisty.cz advokát a místopředseda strany PRO Tomáš Nielsen.

Také jsme psali:

Nielsen dále také zdůraznil, že ve státní správě je situace úplně jiná. 

„Zde něco podobného považuji za naprosto nepřípustné a skutečně mi to zavání jakousi formou úplaty za mlčení, nebo nepřijatelného nátlaku v situaci, kdy si ministerstvo není jisto, zda odvolání ředitele před soudem ustojí. Tady přece podle té nahrávky už nejde ‚jen‘ o nabídku zvláštní odměny, ale i o pohrůžku následků, pokud nebude přijata. Tohle už není vyjednávání, navíc něco podobného do státní správy prostě jednoznačně nepatří. Zvlášť v situaci, kdy problémy například s přehlcením úřadů práce, různými zneuživateli dávek a podobně, jsou dlouho známá věc a určitě nejde o chybu jednoho člověka, natož na úrovni generálního ředitelství Úřadu práce ČR,“ upozornil známý právník.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?