Není čas na něco dalšího čekat, říká Rajchl. Středulovi nevěří

politika

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl se ve svém pravidelném vysílání opět vrátil k obranné smlouvě s USA, kterou schválila vláda. A také se věnoval odborářskému šéfovi Josefu Středulovi a vyhlášení stávkové pohotovosti. 

Není čas na něco dalšího čekat, říká Rajchl. Středulovi nevěří
Jindřich Rajchl (PRO)
23. května 2023 - 08:20

Ještě, než se dostal ke zmíněným tématům, připomněl skutečnost, jak z web televize NOVA zmizel článek o tom, jak je premiér Petr Fiala podle mezinárodního průzkumu považován za nejhoršího premiéra v Evropě. Takže kdyby prý zase někdo chtěl vyprávět o tom, že u nás není cenzura, tak tady má další konkrétní případ, jak se mažou zprávy, které se vládní pětikoalici nehodí do krámu. 

Pak se na chvilku pozastavil na výrokem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který prohlásil, že „nedostatek léku brutálně ohrozil životy lidí v České republice.“ 

„Kdo za to nese zodpovědnost?“ zeptal se Rajchl a vzápětí si odpověděl, že je to právě ministr Válek. Jeho úkolem je přeci zajistit to, aby byl v České republice dostatek léku. Podle Rajchla ministr opět ukázal, jak neodvádí dobrou práci a měl by na svou funkci rezignovat. 


Ohledně obranné smlouvy znovu uvedl, že se jedná především o smlouvu, která definuje podmínky pobytu amerických vojáků na našem území. A název smlouvy „obranná“ označil za záměrně matoucí a zavádějící. Odkázal se také na tiskovou konferenci, kterou v minulém týdnu uspořádala strana PRO právě k tomuto tématu.

Pak se Rajchl věnovat tomu, jak chce jeho strana pokračovat dál v tlaku na vládu Petra Fialy a donutit ji k rezignaci. V této souvislosti připomněl odborářského bosse Josefa Středulu, který vyhlásil po zveřejnění konsolidačního balíčku stávkovou pohotovost. Rajchl zdůraznil, že konsolidační balíček je jen třešničkou na dortu neschopnosti této vlády, a že na to upozorňuje strana PRO skoro rok. 

„Vláda jede jako ve sporťáku rychlostí 250 km/hod. proti betonové zdi, a jediné, co nám Petr Fiala říká je „nebojte se, všechno je v pořádku, všechno jsme zvládli, buďte v klidu,“ řekl Rajchl s tím, že pravý opak je pravdou. Podle něj vláda nezvládla vůbec nic a naše země se řítí do obrovského průšvihu. 

„Pokud to tady včas nezastavíme, nedopadne to dobře,“ dodal Rajchl s tím, že opravdu není čas na něco dalšího čekat. 


„To, že odbory konečně vyhlásily stávkovou pohotovost, je jedině dobře. De facto tím legitimizují to, co my už tady skoro rok říkáme a chceme,“ pokračoval Rajchl. 

Rajchl zároveň řekl, že Středulovi nevěří, že ke stávce skutečně dojde. Spíš má za to, že si sedne někde stranou s Petrem Fialou, který udělá pár ústupků, a Středula pak couvne. Myslí si zároveň, že mu jde víc o jeho kariéru s několikasettisícovým platem než opravdu o změnu a důstojný život lidí. 

Také jsme psali:

V této souvislosti pak mluvil o tom, že se již jeho strana dohaduje s jednotlivými odborovými organizacemi v jednotlivých regionech, aby společnými silami dokázali zorganizovat nátlakové akce najednou a napříč celou republikou. To je podle něj jediný způsob, jak dokázat nějakou pozitivní změnu. Demonstrace samotné prý už nestačí, je potřeba jednat koordinovaně a v celé republice najednou. Jedině série nátlakových může donutit vládu, aby se svých vládních křesel vzdala, řekl dále Rajchl.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif