Nová migrační politika. Rakušan jásá, Babiš mluví o zradě

politika

Země EU se shodly na reformě migrační politiky. Počítá se s povinnou solidaritou, tedy s povinností převzít spoluzodpovědnost v případné budoucí migrační krizi, a to i u zemí, kam uprchlíci primárně namířeno neměli. Vít Rakušan dohodu EU vítá.

Nová migrační politika. Rakušan jásá, Babiš mluví o zradě
Vít Rakušan, ministr vnitra
10. června 2023 - 11:03

Zástupci sněmovní opozice kritizují souhlas ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s návrhem migrační reformy Evropské unie. Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury kabinet neměl mandát závazek odsouhlasit. 

Hnutí proto chce vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny k tomuto tématu. Připojí se k němu hnutí ANO, oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš, který považuje Rakušanův postoj za zradu. Na migrační reformě se unijní země dohodly ve čtvrtek. Návrh poslouží Radě EU k dalšímu rokování o konečné podobě migračních pravidel s Evropským parlamentem.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) naopak považuje dohodu za úspěch. "Vyjednali jsme férové společné řešení, o které jsme usilovali a které jsme aktivně prosazovali. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím, kterou Česko prostřednictvím programů ministerstva vnitra dlouhodobě realizuje," uvedl včera ministr vnitra Vít Rakušan v tiskové zprávě. Na základě vyjednané dohody bude navíc Česko ze systému povinné solidarity dočasně vyjmuto, a to z důvodu velkého množství přijatých uprchlíků před válkou z Ukrajiny, zdůraznil ministr.


Sněmovní opozice ale jeho pozitivní postoj k dohodě nesdílí. "Před šesti lety jsme odmítli kvóty na přerozdělování migrantů. Stálo to mnoho hodin tvrdého jednání, ale dokázali jsme to. Teď ministr Rakušan ten vítězný boj pošlapal," napsala např. na twitteru stínová ministryně vnitra z hnutí ANO Mračková Vildumetzová.

O slovo se přihlásil i novinář a bývalý šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš.

„To se tak sejdou dvě události v jeden den: Zcela integrovaná syrská (pardon, švédská) zrůda pobodá ve Francii nožem tříleté děti a o několik hodin později zjistíte, že naše vláda už není naše, ale zcela vazalská, protože podlehla diktátu eurověrchušky, a narozdíl od Polska nebo Maďarska hlasovala pro princip povinné solidarity ve vztahu k přijímání uprchlíků do EU – tedy buď je povinně přijmeme nebo budeme platit. (Ministr vnitra Rakušan se sice chlubí vyjednáním dočasné výjimky pro Česko, ale ta nám bude platná asi jako předstírané rozhořčení a solidarita evropských politiků s rodiči Syřanem zmasakrovaných dětí.) Nikdy jsem si nemyslel, že to někdy napíšu – ale v tomto směru oceňuji politiku Sobotky a Babiše, kteří před lety tlaku Bruselu a všech zločinných uprchlických neziskovek na přijetí povinných kvót a povinné solidarity odolávali a nakonec i odolali…“ vrátil se k vládám předcházejícím té Petra Fialy Stoniš.

Také jsme psali:

S kritikou přispěchal i politický komentátor Petr Holec.

„Tady máte fialovskou vládu v praxi, v EU umí jen hodnotově kývat a pak o tom doma lhát jako Rakušan. Všimněte si, že Poláci a Maďaři znovu nevyměkli stejně jako Česko, než ho začal dávat dohromady Fiala,“ reagoval Holec.

Přijetí migrační reformy naopak uvítal europoslanec Tomáš Zdechovský, lídr lidovecké kandidátky do voleb do Evropského parlamentu v příštím roce.

„Shoda na migračním reformě je nutným kompromisem mezi členskými státy. Jsem rád, že se ledy prolomily, ale dokázal bych si představit lepší dohodu pro ČR. Nicméně, pomáhat zasaženým státům migrací je nezbytné. Nemohou nést veškerou tíhu na svých bedrech,“ napsal Zdechovský.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif