O obří půjčce od EU by se mělo konat referendum, říká Rajchl

politika

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl se podivil, že vláda schválila půjčku od EU ve výši až 265 miliard korun. A také ho zarazilo, že se o tak velkém závazku na generace dopředu v médiích takřka mlčí. 

O obří půjčce od EU by se mělo konat referendum, říká Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
30. března 2023 - 11:03

Česká vláda schválila, že si půjčí od Evropské unie částku ve výši až 265 miliard korun na to, abychom vystavěli infrastrukturu, která by nám umožnila se totálně „odstříhnout“ od ruských energetických zdrojů. 

Rajchl se však domnívá, že se vláda chystá nesmyslně zadlužit Českou republiku na něco, co v budoucnu stejně nevyužije, a to z toho důvodu, že dříve nebo později válka na Ukrajině skončí a s ní poté i ekonomické sankce. Myšlenku totálního odstřižení od ruských zdrojů považuje Rajchl za nesmyslné. Navíc když se podíváme na půjčku s úrokem 3,3 procenta, tak se její splacení vyšplhá na stovky a stovky miliard korun. 

Rajchl se také domnívá, že když se jedná o tak obrovský závazek, který značně převyšuje funkční období současné vlády, a zadluží Českou republiku na desítky let dopředu, pak je to přesně ten typ záležitosti, o které by se mělo vést referendum. Také si myslí, že vláda k takovému zadlužení nemá mandát. 


„Pakliže zadlužujete zemi na několik generací dopředu, pak by se k tomu občané naší země měli mít možnost vyjádřit“, řekl Rajchl. 

„Vláda, která skončí za necelé tři roky, a možná i dříve, prostě nemá mandát tako zemi zadlužit. A znovu říkám, že k tak velkému závazku by měli lidé mít možnost se v referendu vyjádřit“, dodal předseda PRO. 

Ve vysílání se Rajchl také vyjádřil k návrhu vládního hnutí STAN, které navrhuje zvýšení základní sazby DPH ze stávajících 21 na 23 procent. Rajchl to považuje za naprostý špatný nápad, které státu větší příjmy nezajistí, jen se všechno zdraží a zvýší se riziko daňových podvodů. 


Rajchlovi dává za pravdu i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, který k návrhu prohlásil, že se vláda samozřejmě zaštiťuje snahou o ozdravení veřejných financí, ovšem za cenu dalšího přilití oleje do inflačního kotle.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif