ODS sestavila návod, jak mluvit s občany a umlčet občany

politika

Vládní propaganda za peníze daňových poplatníků. To vše dopodrobna rozebrala ve svém novém pořadu Aby bylo jasno moderátorka Jana Bobošíková. A odhalila i žábu (Srnku) na prameni.

ODS sestavila návod, jak mluvit s občany a umlčet občany
Jana Bobošíková
25. listopadu 2022 - 09:01

Krátce před výročím 17. listopadu začali občanští demokraté svým příznivcům opět rozesílat „argumentáře“, které členům a podporovatelům strany radí, jak reagovat když se setkají s kritikou nějakého vládního kroku. Pokud by se někomu nepozdávalo, že vláda nespoří či to, jak pomáhá s energiemi, má přijít tvrdá reakce. „Srovnávat kroky Francie a Německa s námi je naprostá manipulace,“ radí strana ihned vypálit na kritiky s tím, že „my potřebujeme společné evropské řešení“. 

Jana Bobošíková se podívala, kdo tyto „noty pro členy ODS“ připravuje. V pořadu Aby bylo jasno ukázala, že má část materiálů vznikat „z našich daní“. Argumentář již v posledních dnech bohužel už ale nelze stáhnout do počítače.

Bobošíková poznamenala, že jsou dle ní na tom aktuálně občanští demokraté „skutečně špatně“ a jmenovala to, že strana nemá přímo svého stranického prezidentského kandidáta a čelní politici ODS „zahlcují sociální sítě vulgarismy namísto věcných argumentů“, během čehož se šéf strany Petr Fiala „považuje za světového lídra“.  

Nyní však dle novinářky přibylo to, že „ministerští úředníci placení z našich daní píšou pro členy a příznivce ODS základní argumenty“. Dokládat to má obsah informačních mailů pro příznivce ODS, které byly rozesílány před výročím 17. listopadu.

Právě k tomuto svátku strana rozeslala „pro příležitost diskusí a rozprav několik dokumentů, jež dle ní ,pravdivě a jasně shrnují aktuální pomoc vlády v oblasti energetiky nebo v pomoci podnikatelům‘“.

„Přikládáme také argumentář k mimořádné dani z neočekávaných zisků nebo hříchů vlády Andreje Babiše. Jsme si vědomi, že jste to právě Vy, naši členové a příznivci, kdo na místních úrovních vytváří atmosféru a pohledy na vládní politiku. Máme ve Vás důvěru,“ psala ODS v mailu svým příznivcům a připojila odkaz na dané dokumenty, který již však aktuálně není aktivní.


„Bez těchto pomocných not by patrně členové ODS nebyli vůbec schopni v diskusích čelit občanům,“ pobavila se Bobošíková nad „argumentářem“, který strana rozesílala již dříve prostřednictvím interní korespondence ODS. Například v srpnu v něm upozorňovala na rozhodnutí zastavit tendr na dostavbu Temelína s výtkami k Sobotkově vládě i šéfovi ANO Andreji Babišovi.

V srpnové korespondenci ODS následně Babiše také obvinila, že Česko učinil závislým na Rusku. 

„Kdyby nedošlo k výbuchu ve Vrběticích, který je spojován s účastí ruských agentů a znamenal mimo jiné vyhoštění velkého počtu ruských diplomatů z České republiky, Babišova vláda by zjevně Rosatom z plánované dostavby elektrárny nevyloučila. Nad rolí a motivací ministrů Babišovy vlády, kteří se neustále snažili udržet ruské a čínské zájemce ve hře, můžeme jen kroutit hlavou a vážit si toho, že nám voliči dali důvěru toto směřování, které dlouhou dobu podporoval i prezident Zeman, změnit,“ stálo v argumentáři z dílny ODS.


Členové strany měli argumentovat kupříkladu takto: „Za Babiše bylo všechno jenom pro Babiše. Proč pro něj byla závislost na Rusku výhodná? Kvůli tomu, že jeho podniky spotřebovávají obrovské množství plynu? Ze sympatií k autoritářskému režimu? Ze sympatií k Putinovi, který byl stejně jako Babiš agentem komunistické tajné policie? Babiš jednal prospěchářsky, pro své byznysové zájmy, Českou republiku hodil přes palubu. Proto je bezpečnostní hrozbou. Hrozbou, která zatahuje Česko na Putinův ruský, barbarský Východ. My ale jednoznačně patříme na Západ.“

A kdo že argumentáře píše? Podle Bobošíkové autoři některých z nich nejsou lidé z ODS, ale „státní úředníci jednotlivých ministerstev“.

Také jsme psali:

„Neboli propagandu ODS platíme my všichni,“ vyjevila a upozornila, že má být tato věc zcela v rozporu s etickým kodexem úředníků a zaměstnanců veřejné správy.

Autorem argumentáře o vládní pomoci firmám s cenami energií je i přes tento rozpor dle zjištění novinářky Vojtěch Srnka, ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu a zároveň někdejší pracovník v Týdeníku Respekt či v ČT, kde se měl podílet na pořadu Reportéři ČT.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif