Osobně očekávám, že vláda padne, míní Cílek

politika

Geolog Václav Cílek je přesvědčen, že žijeme v období čertů a že vláda Petra Fialy (ODS) je tou nejprolhanější vládou v moderní historii Česka. 

Osobně očekávám, že vláda padne, míní Cílek
Václav Cílek
24. října 2022 - 09:01

Cílek má za to, že tato vláda padne a po ní přijde nějaká, která bude muset lidem opravdu pomoct. Stávající krize bude podle jeho názoru trvat asi tak 10 let. Podle jeho názoru že žijeme v čase historického skoku, což znamená, že stačí i jen deset dní na to, aby lidé prožili nějakou důležitou změnu, která se v jiných obdobích neodehrála za deset let.

Jedním z takových přelomů může podle Cílka být nedávná mobilizace vyhlášená v Ruské federaci. Domnívá se, že to může vést k rozpadu Ruska, nebo také k porážce Ukrajiny. Už proto, že Rusů je hodně. A dalším problémem je energetická krize.

„Střídají se pocity smíření s tím, že pak přijdu domů, a žena mi řekne: ‚Tak jsme měli zálohu na plyn 1.800, a teď máme 5.300.‘ A znám případ ze svého okolí, kdy stará paní žije sama, a má najednou zálohu na plyn 14.000 při penzi 18.000. Takže člověk znejistí. A základní můj pocit je následující, a doufám, že to řeknu srozumitelně: Když čtu komentáře mnoha lidí, nebo se bavím často s mladými lidmi, tak ti mají doopravdy občas pocit konce světa – jsou doopravdy zoufalí,“ řekl Cílek v rozhovoru pro Radio universum.


Podle Cílka se jenom za posledních 30 let minimálně třikrát nebo čtyřikrát změnila nálada ve společnosti. Také si myslí, že koronavirem začíná to, čemu říká ‚příchod skupiny čertů‘, protože čerti chodí ve skupinách, a je tady zase nová situace, že za dva měsíce, nebo za dva roky, tady bude nějaká další. Podle Cílka to znamená, že to jsou přelomové roky proměny společnosti, a problém je ten, že my máme nastaveno emoční vnímání světa, pocity tak, že nejsme schopni rychlé změny. 

„To je dobře vidět, když se třeba rozvádějí manželé. Někdy se říká, že jak dlouho vztah buduješ, tak dlouho ho opouštíš. To znamená, že ještě po několika letech má většina manželů nějaký špatný pocit z toho, co se stalo – buď partnera nenávidí, nebo ho naopak ještě stále milují. To znamená, není to tak, že by si člověk řekl: ‚A je nový svět, zareaguji na to jinak.‘ Emoce mají, a je to evolučně podmíněno, delší dráhu,“ řekl dále Cílek.

Také jsme psali:

Dotkl se i tématu jaderné války. Je přesvědčen, že k tomuto tématu je třeba přistupovat obezřetně a moc to nepřivolávat. Zvlášť když člověk nemá dost informací, nemá tolik spekulovat. Nevíme nic o náladách v Rusku. Ale kdyby k ní přece jen došlo, podle Cílkova názoru rakety nedopadnou na naše území.

Cílek také vyjádřil svůj názor ohledně vlády Petra Fialy. A její budoucnost nevidí moc růžově. „Já osobně čekám, že tahle vláda padne, protože, je to můj soukromý názor, je to nejvíc prolhaná vláda, kterou jsme měli, a zároveň zdědila dědictví dalších energeticky prolhaných vlád, které byly před ní," prohlásil Cílek.

Zároveň také předpokládá, že místo ní přijde nějaká další vláda, která bude celkově asi horší než tahle, a proto se sám na náměstí nehrne. Podle Cílka bude muset nová vláda pravděpodobně udělat nějaké populistické kroky, to znamená lidem doopravdy něčím reálně pomoci. Pro Cílka je tato situace z hlediska velké politiky situací imperiálního Říma, kdy vlády přicházejí  a odcházejí. 

Také jsme psali:

„Propuká dekadence. Bohatí lidé jsou zapleteni do drog, do děvek, do všeho možného. Lid je krmen chlebem a hrami. To znamená: ‚My vám přidáme 3000 nebo možná 5000, a máme pro vás bezvadné filmy, nebo si stáhněte nějakou novou hru na počítači.‘ Toto je pro mě situace císařského Říma na přelomu našeho letopočtu. Ale i v císařském Římě už tehdy vzniká reálná alternativa, a to bylo rané křesťanství, které bylo založeno na kamarádství, na kolegialitě, na vzájemné pomoci. Pak se s tím stalo všelicos,“ prohlásil dále Cílek, podle kterého bude stávající krize trvat asi tak 10 let, neboť přebudovat infrastrukturu  pro získávání energií z jiných zdrojů může trvat tři až pět let.

(zak, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif