Padesát Fialových odstínů šedi. Rajchl zúčtoval s vládou

politika

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl to pěkně rozjel v pořadu Aby bylo jasno, který moderuje známá novinářka Jana Bobošíková. A vládu Petra Fialy opravdu nešetřil. 

Padesát Fialových odstínů šedi. Rajchl zúčtoval s vládou
Jindřich Rajchl (PRO)
13. listopadu 2022 - 09:01

„V současné době bychom těch důvodů našli asi padesát. To hlavní je ekonomická situace, naprosto nezvládnutá energetická krize. Když se podíváte na všechny vlády v okolí, v celé Evropě, tak se snažily nějakým způsobem pomoci podnikatelům, obyčejným lidem. Ta naše vláda neudělala vůbec nic. V podstatě neustále jenom něco slibovala, pak ty sliby odkládala, měnila, rušila. A dnes tady krachují opravdu firmy ve velkém, končí nám celá odvětví naší ekonomiky. A za to jednoznačně nese odpovědnost vláda Petra Fialy," řekl advokát Rajchl.

Druhá věc je podle Rajchla určitě přístup k ukrajinskému konfliktu, který považuje za velmi nešťastný. Rajchl říká, že my jsme v současné době společně s Polskem za největší jestřáby v rámci celého toho konfliktu a myslí si, že některé ty excesy, které tady jsou, tak jdou naprosto za hranu zdravého vnímání. Protože podle Rajchla zobrazovat tady mrtvolu Vladimira Putina v pytli a podobně, to obrovským způsobem poškozuje naše mezinárodní vztahy, dělá nám to ostudu v celé Evropě a na celém světě. On sám si myslí, že jsme měli zvolit daleko střízlivější přístup a že v budoucnu za tento naivismus naší strany budeme platit.

„Dalším důvodem jsou veřejné finance, protože tato vláda de facto slíbila, že bude snižovat zadlužení tohoto státu, což vůbec nedělá. Je tomu přesně naopak. I kvůli inflaci má vláda zvýšené příjmy, ale i přesto prostě vláda utrácí naprosto šíleně ty částky, 74 miliard na lipskou burzu, 80 miliard za letouny F-35, 900 milionů korun měsíčně za vakcíny, které následně zase likvidujeme. Mimochodem, tou zajímavostí je, že je likviduje znovu společnost Pfizer. Takže my jim zaplatíme za to, že nám to dodají a pak, až projde expirační lhůta, tak jim to pošleme znovu a zaplatíme za to, že to zlikvidují. To je naprostá šílenost a ta díra ve veřejných financích se pouze a jenom prohlubuje," pokračoval Rajchl. 


Rajchl si myslí, že naše vláda vlastně není schopná vůbec šetřit, ale naopak zase jediné, co umí, je zavádět nové daně a zvyšovat ty stávající. To považuje předseda PRO za naprosto nešťastné a podle jeho názoru už jenom ten prohraný boj s inflací, který jednoznačně ničí úspory českých domácností vláda jenom ještě přifukuje těmi svými nešťastnými kroky a zaváděním nových daní. To samo o sobě je podle Rajchla jednoznačný důvod k tomu, aby vláda okamžitě odstoupila.

„Petr Fiala je v podstatě dnes loutkou, nekoná podle svého přesvědčení. Když se podíváte na ten jeho projev z roku 2014, tak ten je úplně diametrálně odlišný, o 180 stupňů, oproti tomu, co dělá v současné době. Ta naivita spíš tkví z toho, nebo vyplývá z toho, jakým způsobem on působí. Navenek svým vyjadřováním, svým chováním, svojí gestikulací, některými výroky, které opravdu jsou směšné,“ podotkl Rajchl.

„To, co dělá v současné době, je skutečně záměr, je to cíl – a on opravdu slouží těm, kteří stojí za ním, kteří ho do té funkce dostali,“ řekl Rajchl. Fiala se podle něj už od mládí paktoval s landsmanšaftem, či je člověkem, který chodí třikrát týdně na americkou ambasádu. 

„To je naprosto zřejmá záležitost,“ dodal Rajchl. Důkazy pro to nemá, ale je to podle něj obecně známý fakt.


„Petr Fiala nehájí české národní zájmy. Nehájí je nikde a na žádném poli. Když tady mluvíme o ceně energií a je tady celá řada expertů, která jasně radí, co bychom měli udělat. Ale Petr Fiala dělá pravý opak a neustále hovoří o tom, že musíme chránit minoritní akcionáře. Tak odkud ti minoritní akcionáři jsou? Převážně ze Spojených států amerických,“ dodal Rajchl. 

Podle jeho slov dostal Fiala Českou republiku do pozice „subkolonie“. 

Také jsme psali:

„Německo slouží pro Spojené státy, my zase pro Německo. Tím jsme kolonií druhého řádu, s čímž já absolutně nemohu souhlasit,“ doplnil Rajchl. 

Když přišla řeč na svobodu slova, Rajchl připomněl, že ta sice je u nás právně zaručena, fakticky ale nikoliv.

„Pokud se podíváme do zákonů, tak tam nalezneme celou řadu pojistek pro zajištění svobody slova, svobody názorového projevu. Ale realita je úplně jiná. Bohužel jak vláda, tak i orgány, které mají dbát na zajištění té svobody slova, tak nekonají, nebo respektive konají přesně proti tomuto cíli, proti této hodnotě. Zejména co se týče oblasti covidu a ukrajinského konfliktu, tam už téměř o svobodě slova nemůžeme mluvit,“ uzavřel debatu předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif