Pavel na nic nečeká. Po Tchajwanu přišel na řadu Rakušan

politika

Pár dní po skončení prezidentských voleb není čas na zahálení. Alespoň tím se řídí budoucí prezident České republiky generál ve výslužbě Petr Pavel. A jde rovnou k věci a na přátelský "pokec" si pozval ministra vnitra Víta Rakušana. 

Pavel na nic nečeká. Po Tchajwanu přišel na řadu Rakušan
Petr Pavel, Vít Rakušan
1. února 2023 - 10:30

Zvolený prezident Petr Pavel od dnešního dne přijímá hosty v Hrzánském paláci na pražských Hradčanech. Do vládního objektu se s ním přesouvá i celý jeho tým. O využívání paláce do březnové inaugurace požádal tým Pavla premiéra Petra Fialu (ODS), který žádosti vyhověl. Mezi prvními hosty přijal Pavel ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který novinářům ještě před tím sdělil, že si dovede představit na Hradě přívětivější bezpečnostní opatření k návštěvníkům, než je to současné.

Předseda vlády Petr Fiala považuje za vhodné i praktické, aby budoucí prezident sídlil v Hrzánském paláci, který se nachází nedaleko Pražského hradu, do doby, než se 9. března po slavnostním složení slibu oficiálně ujme funkce i hradní kanceláře.

Manažerka komunikace Pavlova týmu Markéta Řeháková uvedla, že však bývá zvykem, že nově zvolený prezident před inaugurací dostane k dispozici prostory na Pražském hradě. 

„Nás v této otázce nikdo z Hradu zatím nekontaktoval, proto jsme využili možnosti dočasně sídlit v Hrzánském paláci, který je dostatečně reprezentativní pro účely schůzek s nejvyššími ústavními představiteli i zahraničními médii,“ uvedla Řeháková.


Místo pro tým Petra Pavla bylo vybráno i na základě doporučení Ochranné služby Policie ČR, která objekt střeží. V úterý tak Pavel přijal v Hrzánském paláci ministra vnitra Víta Rakušana a ještě před ním poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáše Pojara. Před schůzkou s Pavlem hovořil Rakušan kriticky o bezpečnostním opatření na Pražském hradě. 

„Můj názor je od počátku jasný. Mně dlouhodobě ta opatření, která tam jsou, přijdou přebujelá. Domnívám se, že neexistují pouze dvě alternativy, buď to současné, anebo nic. Určitě existují i jiná režimová opatření, která budou přívětivější k návštěvníkům Pražského hradu,“ řekl Rakušan, který uvedl, že nechá na nově zvoleném prezidentovi, zda budou mluvit i o kontrolách na Pražském hradu, které by Pavel zrušil.

Na samotné schůzce mluvil se zvoleným prezidentem o policii, pomoci ukrajinským uprchlíkům nebo vládní strategii pomoci regionům. Potěšila ho atmosféra schůzky.

Také jsme psali:

Pojar předtím jednal s Petrem Pavlem o koordinaci zahraniční a bezpečnostní politiky. Probírali také energetickou bezpečnost a situaci na Ukrajině, proti níž rozpoutalo válku Rusko. Za Pavlem do Hrzánského paláce dorazili také neúspěšná kandidátka v boji o Hrad, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, a šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Ve čtvrtek bude Pavel jednat také s policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

(svob, prvnizpavy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?