Pekarová zavelela: Ukrajinci pryč, lyžovat budeme my

politika

Markéta Pekarová Adamová káže vodu a pije víno. Nejprve nás nutí do svetrů a nabádá, ať si bereme domů ukrajinské uprchlíky, ale když se blíží lyžařská sezóna pro poslance, klidně je vystěhuje z rekreačního objektu Poslanecké sněmovny. 

Pekarová zavelela: Ukrajinci pryč, lyžovat budeme my
Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)
7. prosince 2022 - 11:03

Po informaci, že ukrajinské ženy s dětmi budou vystěhovány z ubytování v Harrachově, protože jde o rekreační objekt Poslanecké sněmovny a se začátkem zimní sezóny mají poslanci a zaměstnanci sněmovně zájem o dovolené si předsedkyně Markéta Pekarová Adamová nejprve uložila bobříka mlčení. Po dvou dnech promluvila a odpovědnost přehodila na ministerstvo vnitra.

Jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) se na svém twitterovém profilu rozhorlil nad zprávou serveru TN.cz, že Poslanecká sněmovna chce vystěhovat Ukrajince ze svého rekreačního zařízení v Harrachově, aby tam mohli relaxovat poslanci. Jak uvedl, tohle neumí vysvětlovat. O celé kauze píše také server CNN Prima NEWS.

„Sněmovna vystěhuje Ukrajince z Harrachova, aby tam mohli relaxovat poslanci. Stát po krajích chce, abychom se připravili na možnou zimní vlnu a navýšili kapacity ubytování v krajích a obcích. A já pak fakt novinářům neumím vysvětlovat tohle. Fakt ne!“ rozhorlil se Kuba na svém twitterovém profilu.

Jak píše CNN Prima NEWS na svém webu, Kuba tímto svým prohlášením reaguje na zpravodajství TN.cz. To přineslo informaci, že uprchlíci musejí do konce roku odejít do Lipnice nad Sázavou. Zde však podle všeho nemají ani pracovní příležitosti, ani místo ve vzdělávacích zařízeních.


Zároveň se o řešení snaží liberecký hejtman Martin Půta, a to tak, aby uprchlíci z Ukrajiny mohli zůstat v Harrachově. I to je samozřejmě jedna z možností, kterou ukrajinské ženy bydlící v harrachovském zařízení mají. Najít si bydlení samy.

Mnohé z nich už v horském středisku měly na zimní sezónu domluvenou práci v místních turistických zařízeních, děti tu začaly chodit do škol. Nyní je jim nabízeno začínat znovu v Lipnici, na druhém konci Čech, kde jsou možnosti pracovního uplatnění v zimě mnohem menší.

Podle CNN Prima NEWS jde celkem o devatenáct ukrajinských žen a dětí, které jsou v zařízení dolní komory Parlamentu ubytované od března. Nyní jim však Sněmovna odmítla pobyt prodloužit. Důvod? Podle serveru prý rekreace poslanců a zaměstnanců v zimním období.

Šéf kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek vysvětluje, že zaměstnanci sněmovny musí mít možnost rekreace. 

Také jsme psali: 

„To zařízení samozřejmě budou moci využívat nejenom poslanci, ale i zaměstnanci Poslanecké sněmovny k relaxačním a rekreačním účelům. Samozřejmě jako kancléř Sněmovny musím taky myslet na využití volného časů svých zaměstnanců a chci, aby i zaměstnanci měli možnost využívat tento benefit,“ prohlásil Plíšek, který je šéfem sněmovní kanceláře od dubna, byl v letech 2014- 2017 poslancem za TOP 09.

Až když se kauza objevila ve všech médiích, zareagovala předsedkyně Pekarová Adamová. Ve vyjádření pro server IDNES.cz vzkázala, že kauza je podle ní bouří ve sklenici vody. 

„Chápu snahu o senzaci, ale přesun uprchlíků z Harrachova do jiného kraje nikdo nechce,“ řekla po chvilkovém "bobříku mlčení" Pekarová Adamová. 

„Od počátku jsme dohodnuti s ministerstvem vnitra, že neprodloužení smlouvy je podmíněno zajištěním adekvátního ubytování v rámci regionu,“ tvrdí Pekarová s tím, že ministerstvo vnitra to přislíbilo. Ministr vnitra, Vít Rakušan ze STAN, se k jejímu tvrzení prozatím nevyjádřil.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif